Gönderen Konu: Ölen Kimsenin Ardından Yapılan Hatalar Nelerdir?  (Okunma sayısı 8108 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Mukarrir76

  • Yeni üye
  • *
  • İleti: 4
  • Sadakat Forum "Seviyeli İslami Forumunuz.."
Ölen Kimsenin Ardından Yapılan Hatalar Nelerdir?
« : 26 Haziran 2017, 16:05:52 »

Ölü evinden yemek ziyafeti mekruhtur. Birinci, ikinci günü ve haftasından sonra yemek mekruhtur. Mevsimlerde kabristana yemek götürmek, Kur’an okuma hususunda yemek verdirmek mekruhtur. Eğer fukaraya yedirmek için yaparsa güzel olur. Bu işlerin tamamı riya ve gösteriştir. Bunlardan kaçınmak gerekir.

Zira bu yemekler ile Cenab-ı Hakk’ın rızasını murad etmiyorlar. Yalnızca riya ve şöhret için israf ediyorlar. Özellikle varisler içinde yetim çocuk ve ğaib bulunursa, çok kere münkerat olur.

Çok israfla mumlar ve kandiller yakmak, bulundurmak, güzel sesle teğanni etmek, kadınların toplanması, gençlerin bulunması, zikir ve Kur’an kıraatinde ücret alınması ve bundan başka şeyler bu zamanda müşahede olunuyor. Bunların haram olmasında şek ve şüphe yoktur. Bunlar için vasiyet batıldır. (Bütün güç ve kuvvet, yalnızca en Yüce ve en Büyük olan Allah’ın yardımıyla elde edilir.)

İmam-ı Ahmed ve İbni Mace sahih isnad ile Cerir b. Abdullah’tan rivayet ederler ki, Hazreti Cerir:


كُنَّا نَعُدُّ الْاِجْتِمَاعَ إلَى أَهْلِ الْمَيِّتِ وَصُنْعَهُمُ الطَّعَامَ مِنَ النِّيَاحَةِ

“Bizler ölü sâhiblerinin yanında toplanmayı, onların da toplananlara yemek hazırlamalarını
niyahetten (ölünün üzerine yapılan ağıt gibi mekruh)  sayardık” dedi.

Vakti olup nisaba malik olan kimsenin, ölü için yapılan ıskat-ı salat devir dairesinde oturması ve keffaret alması, kendisine helal olmadığı gibi, ölünün ıskat-ı salatı kabul olmaz. Ancak fakirler ile devredip sonra ıskattan alsa, bir beis yoktur. Keffaret alamaz.

[Muhibbu-l'Fıkıh-DİNİ MUHAFAZA ETMEDE FIKHIN ÖNEMİ, Ömer IŞIKTEKİN: 115]