Tesbih namazı tevbenin, istiğfarın en büyüğü ve bütün vücudla yapılanıdır.
Hazret-i Resûlü Ekrem (s.a.v) amcaları Hazret-i Abbas'a hitaben tesbih namazı ile alâkalı şöyle buyurmuşlardır:
"Ey amca, sana on haslet haber vermekle ikram etmiş olayım ki, onu işlediğin vakit günahının evveli ve âhiri, yenisi ve eskisi, hatâen ve kasten yapılanı, küçüğü ve büyüğü, gizlisi ve aşikâr olanı mağfiret edilmiş olsun... Muktedir olursan bu tesbih namazını her gün kıl. Her gün kılmazsan ayda bir kere kıl. Onu da yapamazsan senede bir, onu da yapamazsan ömründe bir kere kıl."
Tesbih namazı 4 rek'attir. Bu namazda 300 defa şu tesbih okunur:
سُبْحَانَ ٱللهِ وَٱلْحَمْدُللهِ وَلاَ اِلٰهَ اِلاَّ ٱللهُ وَٱللهُ اَكْبَرُ*وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِٱللهِ ٱلْعَلِىِّ ٱلْعَظِيمِ
"Sübhânallâhi vel-hamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym"
Bu tesbih, namaz içinde şöyle okunur:
15 Kere Sübhâneke'den sonra (Fâtiha'dan önce),
10 Kere Zamm-ı sûreden sonra,
10 Kere Rükûda,
10 Kere Rükûdan kalkınca ayakta (kavmede),
10 Kere Birinci secdede,
10 Kere İki secde arasındaki oturmada (celsede),
10 Kere İkinci secdede,
Bu birinci rek'atte okunan tesbihlerin adedi 75'tir. İkinci rek'atte aynı sıralama ile yine 75 defa okunur. Üçüncü dördüncü rek'atler de böyle kılınır. Toplam 300 defa okunmuş olur.
Tesbih namazı, kılınması teşvik edilmiş bir namazdır. Bunu alışkanlık haline getirmek müstehaptır. Tembellik etmemek lâzımdır.
Kılmasını bilmeyenlerin de istifade etmesi maksadıyla cemaatle de kılınabilir. Cemaatle kılınırsa imam olacak kimse bu namazı kılmayı evvelâ nezreder ve namazı kıldırırken tesbihleri her yerde cehrî (sesli) okur. Cemaat ise dinler.
(Muhtasar İlmihal, Fazilet Neşriyat)