Dinimizin Ticaret Anlayışı ve Lyonnes Sistemi
Müslüman’a Düşen Görev
Lyonnes Sistemine İki Farklı Açıdan Bakabiliriz
Şekil olarak;
Anlam olarak;
Akdin İcap ve Kabulleri:
Alışverişin Şartları:
Amaç; Pazarı Düzenlemek (Tekelleşmek)
Rızkı Helalinden Aramak
Rizikosuz Kazanç
Haksız Kazanç
Satışta Belirsizlik
Çalışmadan Kazanmak
Dinimiz Canlı Ticareti Emreder
Yeni Yeni İnsanlar Tanımak
Tüketime Teşvik
Çok Kazançla Övünmek
Allah Yolunda Hizmet Edenler ve Lyonnes
% 100 Lyonnes İşi Yapıyorum
Gelecekte Dünyayı Finans/Paramı Yönetecek
Müslüman’a Düşen Görev
Allah Teâla Ayeti Celile’sinde "İçinizden, insanları hayra çağıracak iyiliği emredip kötülükten alıkoyacak bir topluluk bulunsun..." (Al-i İmran Sûresi,104) emriyle, insanlara iyiliği emreden, kötülükten sakındıranların bulunmasını gerekli kılar. Buna, emr-i bil-maruf nehy-i ani'l-münker denilir. Bu önemli görev her Müslüman üzerine farzdır. Bu görevi ustalıkla yerine getirmek ise ancak, manen görevlendirilmiş, manen ve madden etkili olan, toplu hareket edebilen, teşkilatlanmış topluluklar tarafından layıkıyla yerine getirilebilecektir.
Yeman(ra)’dan rivayet edildiğine göre, Resulullah (S.A.V) efendimiz, hadisi şerifinde emr-i bil-ma'ruf, nehy-i ani'l-münker'in önemini vurgular: "Nefsim elinde olan Allah'a yemin ederim ki, ya iyiliği emreder kötülüğe engel olursunuz, ya da, Allah, yakında umumi bir bela verir. O zaman dua edersiniz, fakat duanız kabul olmaz."(Tirmizi, Fiten, 9)
“Emri bil maruf ve nehyi anilmünker” ile ilgili Allah Teâlâ Kuranı Kerim’de şöyle buyurur; “Erkek ve kadın bütün müminler, birbirlerinin dostları ve velileridirler. İyiliği emrederler kötülükten vazgeçirirler, namazı kılarlar, zekâtı verirler ve Allah’a ve Resulüne itaat ederler. İşte bunları rahmetiyle yargılayacaktır. Çünkü Allah azizdir hâkîmdir.” (Tevbe, 71)
İslam toplumunda ticaret hayatını düzenleyen bazı kurumlar, maalesef bu gün itibariyle mevcut değiller. Bu kurumlardan birisi olan ve Hisbe teşkilatı, Muhtesib adı verilen görevlileri vasıtasıyla stokçuluk, tekelleşme, toptan işi bırakma gibi amme menfaatine ve ihtiyacına aykırı davranışlarla da ilgilenmiş, bunları önlemiş, gerek iş sahibi ve gerekse çalışanların haklarını vermek şartıyla onları işe zorlamış, çalışmaya mecbur etmişlerdir. Bunların yanında, Hisbe görevlileri fiyat ve ücretleri yükseltmek için kurulan ortaklıklara mani olmuşlar. Alım ve satımda serbest rekabeti önleyen, ucuza alıp, değerinden pahalıya satmak ve aradaki farkı paylaşmaya yönelik bulunan birleşme ve anlaşmalar da Muhtesiplerin görevleri arasında olmuş ve İslam ticaretine uymayan davranışları engellemişlerdir. Hisbe teşkilatın olmadığı günümüzde, Müslüman’ın asıl görevi emr-i bil-maruf nehy-i ani'l-münker yanında her Müslüman Muhtesip gibi olmasa da helal kazanç ve helal rızk için mutlaka üzerine düşeni yapmalıdır, üzerine düşeni yapmamak ise zulüm ve düşmanlığı desteklemek olur.
Lyonnes isimli bu sisteme girmenin, sistem üzerinden alışveriş yapmanın Dinimiz açısından uygun olmadığı hakkındaki Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığının 09.12.2011 tarih ve B.02.1.DIB.0.10.105.979 sayılı Başkanvekili Sayın Zeki SAYAR imzalı yazısına Başkanlığın sitesinden ulaşabileceklerdir.
Lyonnes Sistemine İki Farklı Açıdan Bakabiliriz
Lyonnes ve benzeri sistemlerin İslam’ın emrettiği ticaret yapısına ve anlayışına uygun olup olmadığını anlayabilmek üzere sisteme, anlam ve şekil olarak iki farklı açıdan bakabiliriz.
a) Şekil olarak;
Sistem, şekil olarak bir sözleşme/akit türüdür. Sözleşme metni tam incelendiğinde, karışık ve birbirleriyle çelişen akitlerin söz konusu olduğu müşahede edilecektir. Sistem, bir taraftan dayanışmalı tüketici topluğu oluşturma vaadinde bulunurken diğer taraftan alışveriş taahhüt avansı mecburiyeti getirmekte ve şartlara uymayanların kayıtlarının silineceğini belirtilmektedir. İçinde şart olan ve birbirlerini nakzeden akitler İslam’ın ticaret şartlarına uymadığı gibi fıkıhta da yasaklanmıştır.
B) Anlam olarak;
Anlam bakımından, benzer marketing sistemlerde olduğu gibi “üye ol ve sistemde yerini al, ne kadar erken girer, çok üye yapar ve alışveriş yapar-yaptırırsan o kadar çok kazanırsın” çağrısıyla davet edilenler, sisteme kolay kazanma niyetiyle girerken daha başta aldatılmış olurlar. Sistem insanla beslenen canavar gibidir, yedikçe daha çok insan ister. Sisteme ilk girenler kazanmaya başlar, yeni girenler öncekiler için çalışmaya devam ederler. Şahsen tanımadığımız kişilere, yabancı çevreye, fikre, ideolojiye ve hangi dine hizmet ettiğini bilmediğimiz bu “özel oluşum” un başındakiler çalışmadan, çabalamadan yüzdelik kazancını her alışverişten Müslümanların emeği ile kasasına indirir. Sistem içinde dolaylı gelen pozisyon, dolaylının dolaylısı gelen pozisyon gibi Alışverişin şartlarına uymadan elde edilen kazançlarda İslam’ın ticaret anlayışı ve dairesi dışında cereyan eder. Akl-ı selim ile düşünen bir insan sistemin inançlarımız dışında hile ile hazırlandığını anlayacak ve görecektir.
Akdin İcap ve Kabulleri:
İcap ve kabulün beş şartı vardır:
1-Aralarında uzun bir fasılanın bulunmaması,
2-Yabancı bir sözün araya girmemesi,
3-Her iki sözün, yani alım ve satım için aynı meblağ üzerinde mutabakata varılması,
4-İçinde talik -şart- bulunmaması,
5-Muvakkat olmaması.
Alışverişin Şartları:
Alışverişin sıhhat şartları on kısma ayrılır:
1-Satılık şey ile bedelinin bilinmesi,
2-Tesliminin mümkün olması,
3-Aldanmaya yol açacak bir şartın öne sürülmemiş olması. Meselâ akid anında bile gebeliğin tespit edilmesinin imkânsız olduğu bir devenin gebeliğini şart koşmak gibi.
4-Akdin gerektirmediği bir şartı koşmamak. Meselâ dikmek şartıyla tüccarından kumaş almak caiz değildir.
5-Tarafeynin rızasıyla olması.
6-Vadeli ise vade zamanının bilinmesi. Vade zamanı belli olmayan bir alışveriş caiz değildir.
7-Bedelin miktarının bilinmesi. Bedeli bilinmeyen bir şeyin satışı sahih değildir. Meselâ şu kitabı, şu kalemi sattım demek, bedeli tayin edilmeyinceye kadar caiz değildir.
8-Rebeviyatta aynı cinsten birbiriyle satılan iki şeyin eşitliğinin kesin olarak bilinmesi.
9-Her ikisinin kabzedilmesi.
10-Murabaha, tevliye ve vadiada bedelin yani para miktarının bilinmesi.
Amaç; Pazarı Düzenlemek (Tekelleşmek)
Sistem, insanların çalışmadan başkalarının emeğinden kazanacak şekilde ve Dünya genelinde üretici ve satıcıları baskı altına alacak ve anlaşmalı olduğu yerlerden alışveriş yapmaya zorlayarak onları sıkıntıya sokacak, ticari kabul ve rızalarını yok ederek tekelleşmeyi hedefleyen bir yapı üzerine inşa edilmiştir.
İslâm, yasak ve gayri meşru olan usul ve davranışları işaret etmiş iş, ticaret ve kazanç hayatının kendi tabii seyrinde gelişimine fırsat tanımıştır. İş ve ticaret hayatıyla ilgili karşılıklı rıza ve gönül hoşnutluğunu temel ilke olarak koymuş, akitlere ve verilen söze bağlılığı emretmiş, aldatma, yalan beyanda bulunma, zorlama, karşı tarafın sıkıntıda olmasından yararlanma, belirsizlik ve risk sömürüsü yoluyla kazancı yasaklamıştır.
Peygamberimiz efendimizin övgüsüne mazhar olmuş, İstanbul fatihi, Fatih Sultan Mehmet Han Hazretlerinin tebdili kıyafetle çarşı-pazardaki denetim hikâyesi, iş, ticaret ve kazanç hayatının kendi tabii seyrinde ve hakkaniyet içinde olması gerektiğini, fethin bu şekilde kazanıldığını çok manidar ifade eder. İşte o örnek hikâye;
Fetih için hazırlık yapan Sultan Mehmet, bir gün tebdil-i kıyafetle sabah erkenden çarşıya çıkar. Bir dükkâna girer bir kilo şeker alır. Ardından bir kilo da sabun ister. Dükkân sahibi, “Ağam ben siftahımı yaptım. Sabunu da yandaki komşu dükkândan al” der. Sultan, öbür dükkâna girer sabunu aldıktan sonra bir kilo yağ ister. O dükkân sahibi de önceki esnaf gibi, “Ağam ben siftahımı yaptım. Yağı da yandaki komşu dükkândan al” der. Sultan Mehmet, diğer dükkâna girip yağı aldıktan sonra başka bir şey ister. O dükkân sahibi de önceki komşuları gibi cevap verir. Sultan böylece dükkânların büyük çoğunu gezdikten sonra şöyle der: “Bu dürüst millet ve bu dürüst esnaf arkamda olduğu müddetçe değil İstanbul’u, dünyayı bile fethedebilirim.”
Bu hikâye, yaşadığımız bu zamanda gönülleri neden fethedemediğimizi de açık seçik ifade etmektedir.
Rızkı Helalinden Aramak
Müslüman, AllahTeâlâ emrettiği için çalışır, rızkını helal yoldan ararsa, Allah Teâlâ’nın onun için hazırlamış olduğu rızkına kavuşur. Bu rızk, ona bereketli olur. Bu çalışmaları için de sevap kazanır. Eğer, rızkını AllahTeâlâ’nın yasak ettiği yerlerde ararsa, yine Allah Teâlâ’nın onun için hazırlamış olduğu rızkına kavuşur. Fakat bu rızk ona hayırsız, bereketsiz olur. Rızkına kavuşmak için kazandığı günahlar da, onu felaketlere sürükler.
Bu sebeplerle, Müslüman rızkını kazanmak için yaptığı iş ve ticaretin İslam’a uygun olup olmadığını sorar ve araştırır, helal kazanmanın ve ticaretin usul ve şartlarını öğrenir.
Rizikosuz Kazanç
Sistemin ticaret hayatının rizikolarını ortak olan bir durumu olmadığı gibi, ticaret yapan ve sisteme giren her firmanın kazancından belli bir oranda kar almakta ve sistemin devamını sağlayan sponsorlara da bu karlardan dağıtmaktadır. Yani, ne sistem nede sisteme dâhil olanlar ticari bir riziko taşımamaktadır. Ayrıca yeni üyeler kaydetme esasına dayalı bu sistem, kaydedilecek yeni üyelerin istismar edilmesine müsaittir. Sisteme ilk katılan çok küçük bir azınlık devamlı kazanabilmekte, sonradan katılanlar ise daha az kazanacaklar ya da hiç kazanamayacaklardır. Bu da sistemin tepesinde bulunanların kazancını “rizikosu üstlenilmeyen kazanç” kapsamına sokmaktadır.
İslam dininde, emeksiz ve rizikosuz kazanç elde etmek yoktur, fıkhen uygun değildir. Allah Teâlâ ayeti kerimesinde“İnsan için elemeğinden başka bir şey yoktur”buyurur.(Necm 53/ 39)
Haksız Kazanç
Sistem, çeşitli firmaların indirim kartlarını sıralıyor ve bütün bu kartların yaptığı indirimi siz tek bir kartla yapacak ve 5 ayrı yoldan da para kazanacaksınız diyor. İnandırıcı olması hasebiyle kısa mesaj üzerinden yapılan indirimin kar olarak pozisyon hesabınıza geçtiği bilgisi gönderiliyor, buraya kadar normal gibi görünen her şey diğer bir takım uygulamalarla, arkadaş bonusu yani önceki tüketici üyenin sponsoru olduğu sonraki üyenin yaptığı alış-verişin indiriminden pay alması, sisteme daha sonra giren alt üye-müşterilerin alış-verişlerinden de pay alması, her ne kadar komisyon gibi gösterilmekte ise de yüzde oran karşılığı aldıkları pay komisyon olmadığı gibi haksız kazanca dönüşmektedir.
Sistemi tüm insanların ve firmaların kabul ettiği düşünüldüğünde hiçbir anlamı kalmadığı da anlaşılacaktır. Yine sistemin son halkasında sponsor ve müşterilerin devamı ve kazançları olmayacağından sistem tıkanacak alt sıra üyelerden oluşan sponsor ve müşterilerin paraları yabancı bir çevreye akacak ve onun üst düzey üyeleri açısından dinimizce haram olan haksız kazanca dönüşebilecektir.
Satışta Belirsizlik
Sisteme üye olanlara dünyanın her yerinde sponsor olabilirsiniz, henüz yolun başındayız ne kadar çok gruba sponsorluk yaparsanız global dünyanın kazancında o kadar çok kar elde edebilirsiniz denilmekte ve Müslümanları temiz olması, necis olmaması gereken alışverişin içine çekmektedirler. Dünyanın neresinde ne satıldığı ve hangi üründen elde edildiği bilinmeyen kardan pay alınacağı yani siz Havaii adalarında tatil yaparken birileri haberinizin bile olmadığı “belirsiz satışlar”dansize kazandırmaktadır.
Sizin bilmediğiniz alışverişlerde acaba neler satılmakta ve alınmaktadır. Peygamber (S.A.V) şöyle buyurmaktadır: "Allah içki, leş, domuz ve putların satışını yasakladı".
Çalışmadan Kazanmak
Kur'an-ı Kerim de, "Erkekler için de çalışıp elde ettiklerinden bir pay vardır, kadınlar için de çalışıp elde ettiklerinden bir pay vardır" (en-Nisâ 4/32) Ayeti Celilesiyle hem emeğin önemi vurgulanmakta hem de sermayenin kâr payına işaret edilmektedir. Ziraat, zanaat ve bir mesleğin icrası doğrudan emeğe dayalı kazanç yollarıdır. Ticaret, kabzımallık, simsarlık, komisyonculuk, ortaklık, iş ve kira akdi gibi mal ve menfaat mübâdelesi aracılığı ve devren iktisap usulleri de dolaylı olarak emeğe dayalı kazanç yollarıdır. Her iki yol da kural olarak tasvip edilmiştir ve meşruiyet dairesinde kalındığı sürece değerlidir.
MikdâmİbniMa'dîkeribradıyAllahuanh'denrivayetedildiğinegörePeygamberimizsallAllahualeyhivesellemşöylebuyurur;"Hiçbir kimse, aslakendikazancındandahahayırlıbirrızıkyememiştir.Allah'ınPeygamberiDâvûdaleyhisselâm da kendielininemeğiniyerdi."İnsanların çalışmadan başkalarının emeğinden geçiniyor olması dinimizce kabul görmemekte ve helal dairesi dışında sayılmaktadır.
Zararın neresinden dönülürse kârdır. Rızk endişesiyle, harama el uzatmamalı ve şu hadis-i şeriflerin muhatabı olmamalıdır: “Bir zaman gelir ki, insanlar, yalnız malın, paranın gelmesini düşünür, helalini ve haramını düşünmezler.” [Buhari]
“Bir zaman gelir, insanın bütün kaygısı midesi olur, şerefi mal, kıblesi kadın, dini para olur. Böyle kimseler, halkın kötüleridir.”[Sülemi]
İmam-ı Evzai hazretleri, İbrahim Edhem hazretlerini sırtında odun taşırken görünce;
-Niçin bu kadar sıkıntı çekiyorsunuz? Kardeşleriniz, sizi hiçbir şeye muhtaç bırakmaz, der. İbrahim Edhem hazretleri;
—Öyle söyleme, hadis-i şerifte; (Helal kazanmak için sıkıntı çekenlere Cennet vacip olur) buyruldu cevabını verir.
Dinimiz Canlı Ticareti Emreder
İslam Dininde ticaret=kesb (kazanç), helal mal kazanmak, demektir. Bütün ibadetlerin kabul olması, helal lokmaya bağlıdır. İslam alimleri, “İbadetler on kısımdır, dokuz kısmı helal kazanmaktır. En üstün kesb yolu, silahla ve kalemle cihattır. İkinci derecede ticaret, üçüncüsü ziraat, dördüncüsü sanattır.” demişlerdir. Hem rızkını temin etmek, hem de İslamiyet’e, insanlara hizmet etmek için mal kazanmak gerekmektedir. Mal hayırlıdır, çünkü mal, Müslüman’ın yardımcısıdır. Peygamber (s.a.v.) “Elinin emeği, alnının teri ile ye; dinini satıp yeme! Helale, harama dikkat ederek çalışıp kazanan kimseyi Allah (c.c.) çok sever” buyurmuşlardır. İslamiyet, dine ve insanlığa hizmet sebebi olan ticareti teşvik etmiş ve rızk kazanmanın ikinci yolu olarak ticaret gösterilmiştir. Yine Resulullah (s.a.v.) “Ticaret yapınız! Helal paranın onda dokuzu ticarettedir.” buyurmuşlardır.
Bu sistemde ticaret, para ticareti olarak hile üzerine kurnazca kurulmuştur. Sistemde insanlara hizmet, İslamiyet’e hizmet olmadığı gibi, sanat, ziraat, kalem-eğitim, ticaretle kazanç da yoktur. Dinimiz ise bu saydıklarımızla kazancı emretmiştir. Kişi ticaret yaparken rıza-i ilahi için mal satar, sattığı malın da helal mal olmasını gözetir. Eğitim verirken Allah rızası için eğitim verir, harbe giderken Allah rızası için gider, bunların hepsinde canlı canlı bedenen fiil vardır, eylem vardır. Lyonnes sisteminde, kişinin Allah’ın rızasını arayacağı yaparak, üreterek ve satarak kazanacağı para yoktur.
Sehl bin Abdullah Tüsteri hazretlerinin buyurduğu gibi: “Yolumuzun esası üç şeydir: Helal yemek, ahlak ve amelde Resul aleyhisselama uymak ve her işi, yalnız Allah rızası için yapmaktır.”
Tüketime Teşvik
Alışveriş taahhüt avansı ile daha neye ihtiyacı olduğunu bilmediği şeylerin parasını peşin ödeyen, para kazanma hevesi yeni üye-müşteriler bulmak isteyen üye-müşteriler, sistemin para kazanma vaadi ile sürekli ve aşırı bir tüketime teşvik edilerek aldatılmaktadırlar.
Sistem insanları İslam’ın müsaade etmediği haksız kazancın içine çekmekte, hizmet, üretim ve emeğe dayanmayan yapısıyla, Müslümanlara ve helal kazanca zarar vermektedir.
Yeni Yeni İnsanlar Tanımak
Sistemi tanıtırken “yeni insanlarla tanışacaksınız, şimdi olmadığı kadar geniş bir çevreniz olacak” sözleriyle saf Müslümanları tavlamaya çalışıyorlar. Her tanıdığın kişiyi neden tanıyacaksın, tebliğ için mi? Emri bil maruf için mi? Neden tanıyacaksın para için tanıyacaksın, tebliğ için 4 kişi aramazken dünya için yana yana aktif ve çalışkan Müslümanlara kanca atacaksın, çünkü tek hedefin zinciri tamamlamak, her gördüğün insanı ve dostunu bir camı dolar bir camı euro olan bir gözlükle süzüp, “Bu dosttan ne çıkar” diye süzeceksin, attığın her adım dünya ve dünya metaı için olacak.
Cenabı Hak ayeti kerimesinde “Müminler, mallarınızı aranızda batıl yolla değil, karşılıklı rızaya dayalı ticaretle yiyin”(Nisa, 4/29) buyurmaktadır.
Çok Kazançla Övünmek
Ayrıca bu sistemde insanlar üye sayılarını artırmak üzere birbirlerini, “filan kariyerdeyim, şu kadar kazanıyorum” sözleriyle kandırmaya çalışırlar ve kazançlarıyla övünürler. İşte Kuran ahlakını yaşamayan insanlarda yalanın en çok kullanıldığı durumlardan biri, birbirlerine gösteriş yaptıkları zamanlardır. Allah'ın Kuran'da da bildirdiği gibi insanlar birbirlerine karşı övünmeye ve gösteriş yapmaya çok düşkündürler:
Bilin ki, dünya hayatı ancak bir oyun, '(eğlence türünden) tutkulu bir oyalama', bir süs, kendi aranızda bir övünme (süresi ve konusu), mal ve çocuklarda bir 'çoğalma-tutkusu'dur. Bir yağmur örneği gibi; onun bitirdiği ekin ekicilerin (veya kâfirlerin) hoşuna gitmiştir, sonra kuruyuverir, bir de bakarsın ki sapsarı kesilmiş, sonra o, bir çer-çöp oluvermiştir. Ahirette ise şiddetli bir azap; Allah'tan bir mağfiret ve bir hoşnutluk (rıza) vardır. Dünya hayatı, aldanış olan bir metadan başka bir şey değildir. (Hadid Suresi, 20)
(Mal, mülk ve servette) Çoklukla övünmek, sizi 'tutkuyla oyalayıp, kendinizden geçirdi. Öyle ki (bu,) mezarı ziyaretinize (kabre gidişinize, ölümünüze) kadar sürdü. (Tekasür Suresi, 1-2)
Allah Yolunda Hizmet Edenler ve Lyonnes
Allah yolunda hizmet edenlerin daha çok dikkat etmesi gerekir ki; İmam-ı Gazali Hazretleri Kimya-yı Saadet kitabında “Bir kimsenin malı olmasa ve lakin evkaftan ulufesini (aylığını)alsa o aylık kendisine yeterli olsa, onun kazanç yoluna düşmemesi daha yerinde bir iştir.
Bu türlü evkaftan aylık bağlanması da dört sınıf için caizdir:
1- İlimle uğraşan kişiler ki, onun ilminden din yolunda faydalar edinilir. (şeriat bilgileri doktorluk gibi.)
….
Bütün bu türlü kişilerin kazanç yoluna düşmemesi daha yeğdir. Eğer bunların nafakaları halkın elinden veriliyorsa ve halk da hayır işlerine karşı rağbet duyuyorsa, onların dilenmelerine meydan bırakmadan yiyecek ve içeceklerini onlara yetiştiriyorlarsa bu türlü kişilerin kazanç yoluna düşmemeleri daha iyidir.” Yazısıyla konuyu açıklıyor.
% 100 Lyonnes İşi Yapıyorum
Hedeflerini amaçlarını bilmediği yabancı bir çevrenin, kendinden (Müslüman) olmayan insanların işini yaparken bir Müslüman’ın, diğer Müslümanlara gururla ben % 100 Lyonnes işi yapıyorum derken bir kez daha düşünmesi gerekmektedir.
Gelecekte Dünyayı Finans/Paramı Yönetecek
İnternet üzerinde arama motorlarından birinde “dünyayı finans yönetecek” cümlesini yazın ve çıkan yazıları lütfen okuyun.
Sizler okumadan önce küçük bir bilgi vereyim, evet nasıl futbol takımlarını yönetenler zenginler ve finans sahipleri ise her ülkede yönetimi ele geçirip para ve onun gücüyle insanları yönetmeye çalışacaklardır (İnanıyorum ki, Allah C.C buna müsaade etmeyecektir.) İnsanların tek dininin para olmasını isteyen bu mantıkla çalışan insanların tuzağına düşmemek her Müslüman üzerine farzdır. Zira bu tür organizasyonlara dâhil olarak, ne idiğü belirsiz kişilere ve sistemlere kazandırmak asla ve asla müminin düşmeyeceği hatalardandır. Velev ki böyle bir hataya düştük, kısa zamanda kurtulmalı ve tövbe-i istiğfarla ibadetlerimizi artırmalıyız.
Allah C.C. içinde bulunduğumuz şu zor zamanlarda hakikaten İslam’ı yaşamak isteyen kardeşlerimize yardımcı olsun.
“Ben, benden sonra sizin tekrar güneşe, aya, yıldızlara ve putlara tapmanızdan korkmuyorum. Ben, benden sonra sizin dünya malını aşırı sevip dünya malına tapmanızdan, dünya malı için birbirinizin boynunu vurmanızdan korkuyorum.” (Hadis-i Şerif / Buhari)
Yusuf SÖĞÜTDELEN
23.04.2012
21.30
Elvanket/ANKARA