Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

Tolstoy ve müslümanlık

Başlatan muallim, 26 Haziran 2005, 17:58:18

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

muallim

Ünlü Rus yazar Tolstoy'un, ölümünden bir yıl önce Hz. Muhammed'in (s.a.s.) hadislerini derlediği bir risalesi olduğu ortaya çıktı. Tolstoy'un bu eserinin, Rus halkında İslama ilgi uyandırmaması için komünizm döneminde gizlendiği belirtildi..

"Muhammed her zaman Evangelizmin (Hıristiyanların) üstüne çıkıyor. O insanı Allah saymıyor ve kendini de Allah ile bir tutmuyor. Müslümanların Allah'tan başka ilahı yoktur ve Muhammed O'nun peygamberidir. Burada hiçbir muamma ve sır yoktur."
Bu sözler tanınmış Rus yazar Lev Nikolayeviç Tolstoy'a ait.

Tolstoy, bu risalesini 1909 yılında neşretti. Ancak kitap Rusları etkilememesi için devlet tarafından bilinçli bir politikayla gözlerden uzak tutuldu.

Sovyetler'in yıkılması ile 1990 yılında eser Rusça olarak yeniden yayımlandı. Tolstoy'u bu kitabı yazmaya yönelten olay ise 1908 yılında Hindistanlı alim Abdullah El Sühreverdi'nin "Hz. Muhammed'in Hadisleri" adlı kitabını okuması sonrasında gerçekleşti. Kitaptan oldukça etkilenen Tolstoy, seçtiği hadislerle hemen bir kitapçık oluşturdu. Tolstoy daha çok, Allah inancı, fakirlik, eşitlik, ölüm ve iyi insan olma gibi konuları içeren hadisleri toparladı.

Nakşi dervişleriyle görüşmüş

"Hz Muhammed" risalesini Karakutu Yayınları için Türkçeye çeviren Arif Aslan Tolstoy'un yaşadığı dönemde Tataristan'da faaliyet gösteren Nakşi dervişleriyle görüştüğünü bu belgelerin Tatar Edebiyat Tarihi kitaplarında yer aldığını söyledi.

Buna göre; Tatarlarda 1860 yıllarında çok ilginç bir sofi teşkilatı meydana gelir. Kurucusu Bahauddin Vaisov, Nakşibendi Tarikatına mensuptur. Bahauddin Vaisov, Tolstoy ile görüşmüş ve ona bu tarikatı anlatmıştır. Tolstoy'da onların fikirlerinin pek çoğuna katıldığını yazışmalarda ifade ediyor.

Tolstoy bu yazışmalarda kendi çevirdiği hadislere de yer veriyor. Tolstoy'un Arap dilini bilmediği için İslam'ı Rus misyonerlerinden öğrendiği söyleniyor.
Müslüman gibi defnedildi iddiası

"Hz Muhammed" kitabını Ruscadan Azericeye çeviren Prof. Dr. Telman Hurşidoğlu Aliyev ise kitapta bir Arapla evlenip İslamı kabul etmiş Valeriya Porohova isimli Rus bir kadının anılarına da yer veriyor. 11 yıl eşiyle Suudi Arabistan'da yaşayan bayan Porohova, Kuran-ı Kerim'i Rusça'ya tercüme etmiş. Porohova, ünlü yazar Tolstoy'un son zamanlarında İslamı kabul ettiğini ve bir Müslüman gibi toprağa verilmeyi vasiyet ettiğini iddia ediyor.

Tolstoy'un İslami usûllere göre defnedildiğini iddia eden Porohova, mezarının başında Hıristiyanlığın sembolü olan Haç'ın da yer almadığını belirtiyor.

Sovyet hükümetlerinin bu gerçeği uzun yıllar gizlemeye çalıştığını kaydeden Prof. Aliyev, Tolstoy'un Müslüman olduğunun öğrenilmesi halinde Rus halkında İslama yönelme akımının başlamasından korkulduğunu ileri sürüyor.

Kitap, Rus Yelena Vekilova'nın Tolstoy ile oğulları üzerine yaptığı çarpıcı mektuplaşmaya da yer veriyor.

Azeri kökenli general İbrahim Ağa ile evli olan Vekilova biri üniversitede, diğeri askeri okulda okuyan iki oğlunun babalarının dini İslam'a meylettiğini, Rus ve Hıristiyan olarak kendisinin ne yapması gerektiğini soruyor ünlü Rus yazara. Tolstoy şu cevabı veriyor; "Muhammediliğe, Hıristiyan dininden daha fazla önem vermelerine gelince, ben bütün kalbimle buna katılıyorum. Bunu söylemek ne kadar tuhaf olsa da benim için Muhammedilik, Haça tapmaktan mukayese edilmeyecek kadar üstündür."
Tolstoy, mektubun devamında

"Eğer insan seçme hakkına sahip olsaydı, aklı başında olan her Hıristiyan ve her bir insan şüphe ve tereddüt etmeden Muhammediliği, tek Allah'ı ve O'nun peygamberini kabul ederdi."
"Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki rahmete eresiniz."
[Hucurat Suresi 10]

karatoprak1975

arkadaşım yazını ilgiyle okudum  tolstoy müslüman olmasa bile müslümanca hareketler etmiş inşallh imanlı gitmiştir. saygıyla

muallim

ne kadar dogru orasını bilemem ama gercek ve sahitlerin ikrarı uzerine adına yazılmış risalelerin bulunmasından sonra gercekliği biraz daha artmış bir konu....

ya goruyorsunuz işte buyuk adamların imanı da buyuk oluyor...Tüm dunyayı ilgilendiren bir olay haline geliyor...
"Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki rahmete eresiniz."
[Hucurat Suresi 10]

karatoprak1975

Alıntı yapılan: "muallim"ne kadar dogru orasını bilemem ama gercek ve sahitlerin ikrarı uzerine adına yazılmış risalelerin bulunmasından sonra gercekliği biraz daha artmış bir konu....

ya goruyorsunuz işte buyuk adamların imanı da buyuk oluyor...Tüm dunyayı ilgilendiren bir olay haline geliyor...

zaten eserlerine sathi bir nazarla bakarsak tolstoy yaratıcı ismine çokca değiniyor

racül

muallim,

yazdigin bu yazi galiba yeni safakta cikmisti...

Altina kaynak yazsan daha iyi olurdu.

Bu yaziyi okuduktan sonra tam da türkiyedeki izin günlerime denk gelmisti, tolstoyun bahse konu hadisleri isledigi kitabini aldim, ENKARA'dan antalyaya kadarki yolda biraz uyuyuyarak biraz okuyarak yilmaz erdogan bana bir seyhler oluyoruyla beraber bitirdim...

tolstoyun kitabi güzel.

Okunabilir..

yilmaz erdoganinki ile ilgili baska bir baslikta engin görüslerimi derin tevazumla serd edeyim...
Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss
                             ehemaliger Bundespräsident

gul_muhammedim

tolstoyun kitabını aldım fakat doğruluğuna emin olamadığım için okumak gelmiyor içimden...
LLAHU EKBER!

umman

Tolstoy bu risalesinin haricindeki yazılarında da hristiyanlıgın aslını aramaya calısmıs bir insan. Kesinlikle teslisi red etmiş ve insandan tanrı olamıyacagını savunmus bir kimse.

Buyuk ihtimalle Tolstoyun kimliği Rusyada cok buyuk yankılar uyandırdıgı için muslumanlıgı gizlenmiştir.

Risalesini aldım Hindistanlı bir alimden derlenmiş hadislerle dolu. Ayrıca kendi itiraflarına da yer veriyor. Okunabilir bir kitap bolyece gercek kişiliğini anlamış olabiliriz.
color=violet]
Dost olup, dost kalmak üzere....
[/color]

muallim

Alıntı yapılan: "pamfilya"muallim,
yazdigin bu yazi galiba yeni safakta cikmisti...
Altina kaynak yazsan daha iyi olurdu.

bu yayınevinin direkt kendi kitabında nesredilen yazı bilmiyorum yeni safakta cıktı mı* ben direkt ordan alıntı yaptım.

Alıntı YapENKARA'dan antalyaya kadarki yolda biraz uyuyuyarak biraz okuyarak yilmaz erdogan bana bir seyhler oluyoruyla beraber bitirdim

su Enkara lafınıza sinir oluyorum yaw...ayrıca kitap tercihleriniz de acayip yani...

Alıntı YapRisalesini aldım Hindistanlı bir alimden derlenmiş hadislerle dolu. Ayrıca kendi itiraflarına da yer veriyor. Okunabilir bir kitap bolyece gercek kişiliğini anlamış olabiliriz.

aynen oyle okunabilir guven içerisinde...

Alıntı Yaptolstoyun kitabını aldım fakat doğruluğuna emin olamadığım için okumak gelmiyor içimden...
bu kadar supheci olmayın yaw...
[Hucurat Suresi 10]

GEZGİN

kitaplarında islama yakın olan çok şey var
inşAllah imanlı gitmiştir...
An oluyor bir garip hisse kapılıyorum...
Ben bu sefil dünyada acep ne arıyorum?'..........

racül

Bir yerde okumustum ben bu yaziyi, ama neredee okudugumu hatirlamiyorum..

Kitab tercihlerimde pek kisintiya gitmem...
Müstehcen yayinlar müstesna..

Önemli final:

Tunus'ta müftüye sormuslar
- COCA (colanin fransiz dominyonlarindaki söylenisi... üzerinde de coca yaziyor ya...) helal mi haram mi?
- Haram...
- Kuranda delilin var mi?
- Kuranda yaziyor: "Ve teraKÜKE kâime"

...

Neden ENKARA diyorum? Ayette de böyle bir ibare yok mu?:

- "inne ENKARA'ssavti lesavtil hamiyr"
Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss

muallim

Alıntı YapNeden ENKARA diyorum? Ayette de böyle bir ibare yok mu?:
"inne ENKARA'ssavti lesavtil hamiyr"

senin hesab bektasinin namza meselesine doner.

- bektasiye niye namaz kılmıyon diye sorarlar
- Allah namaza yaklasmayın demiyor mu?
- Ya ayetin devamında ne diyor? "Sarhoşken namaza yaklasmayın"
- o kadar okuma yazmam yok....

devam et bakalım bu sozun arkasında neler yattıgını bile bile kullanıp da onca ankaralı sahih muslumanın hakkına girdiğini unutma...
[Hucurat Suresi 10]

racül

Benzetmen biraz ikinci sinif olmus dostum..

Ben kendim kendi benzetmemin neye benzediigini zaten yazmistim... :oops:
                                                Theodor Heuss

muallim

senin bu sozlerinden bunu anlamak ne mumkun .Ben buyuk bir ankara dusmanlıgı seziyorum senden...
[Hucurat Suresi 10]

Nev Bahar

Alıntı yapılan: racül - 28 Temmuz 2005, 14:25:54
Bir yerde okumustum ben bu yaziyi, ama neredee okudugumu hatirlamiyorum..

Kitab tercihlerimde pek kisintiya gitmem...
Müstehcen yayinlar müstesna..

Önemli final:

Tunus'ta müftüye sormuslar
- COCA (colanin fransiz dominyonlarindaki söylenisi... üzerinde de coca yaziyor ya...) helal mi haram mi?
- Haram...
- Kuranda delilin var mi?
- Kuranda yaziyor: "Ve teraKÜKE kâime"

...

Neden ENKARA diyorum? Ayette de böyle bir ibare yok mu?:

- "inne ENKARA'ssavti lesavtil hamiyr"

iki ornegi de anlamadim  gh6))
Aldırma yürü!
Göğsüne yüreğinden başka muska takma. Nebi (Aleyhissalatu Vesselam) klavuzun, İman sermayen, amel azığın, sevgi yakıtın, Ahlâk karakterin, edep aksesuarın, Merhamet sıfatın, şeref ve izzet adın olsun...
{ Halil Cibran }

azizistanbul

bende son mesajlardan hiçbir şey anlamadım. ve korkmaya başladım.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ