Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

En sevimli kimse

Başlatan Oruc_Reis, 31 Ocak 2007, 00:23:00

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Oruc_Reis

En sevimli kimse...

Hazreti Zeyd ilk îman edenlerdendi. Îman edince, Mekke’de iken pek çok ezâ ve cefâlara mâruz kaldı. Buna rağmen o, hepsine katlandı ve îmanından zerre kadar tâviz vermedi.
Peygamberimiz, Tâif halkını İslâmiyete dâvet için, Zeyd ile beraber Tâif’e gitmişti. Tâif halkına bir ay nasîhat ettiler. Hiç kimse îman etmedi. Alay ettiler. İşkence yaptılar. Yuhaladılar. Peygamber efendimiz, Zeyd bin Hârise ile dönerlerken, yolda Tâifliler tarafından taşa tutuldular. Her tarafları kan revân içinde kaldı.
Hz. Zeyd, Peygamberimizi atılan taşlardan korumak için, Onun önüne, arkasına, sağına, soluna geçerek siper oluyordu. Bu sırada başından ve birçok yerinden yaralanmıştı. O buna rağmen, hiç aldırmıyordu. Onun için önemli olan, Resûlullah efendimize bir zarar gelmesin, Ona gelecek zarar kendisine gelsindi. Bu seferden Mekke’ye dönerken, Addâs adlı tek bir köle îman etmişti.
Hz. Zeyd Peygamberimizi o kadar çok seviyordu ki, canını Onun yolunda fedâ etmekten çekinmiyordu. Hattâ Peygamberimizi öz babasına tercih etmişti. Peygamber efendimiz de, Zeyd’i ve oğlu Üsâme’yi çok severdi. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: “Bana insanlar arasında en sevimli gelen kişi, benim ve Allahın ihsânına mazhar olan kişidir. Bu zat Zeyd’dir.”
Zeyd bin Hârise, uzak bir yere gidiyordu. Kirâ ile tuttuğu katırcısı, tenha bir yerde bunu öldürmek istedi. İzin isteyip iki rekat namaz kıldı. Sonra üç defa, “Yâ Erhamerrâhimîn” dedi. Her birini söylerken, “Onu öldürme” sesi geldi.
Dışarıda adam var sanarak, katırcı dışarı çıkıp içeri girdi. Üçüncüsünde, elinde kılıç bulunan bir süvâri içeri girip katırcıyı öldürdü. Sonra Zeyd’e dönerek dedi ki:
- Sen, “Yâ Erhamerrâhimîn” duâsına başlarken, ben yedinci gökte idim. İkincisini söylerken birinci göğe, üçüncüsünde yanınıza geldim.
Hz. Zeyd, bu gelen süvârinin, melek olduğunu anladı.
Kur’an-ı kerimde, Eshâb-ı kirâm içinde Hz. Zeyd’den başka hiçbir kimsenin ismi açıkça zikredilmedi. Sadece Zeyd’in ismi geçmektedir. Bu, onun için büyük şeref olmuştur.
Zeyd, beyaz, güzel idi. Oğlu Üsâme ise esmer idi.
Hz. Zeyd’nin künyesi oğluna nisbetle Ebû Üsâme’dir. Yemenlidir. Yemen’in o zamanki en muhterem kabîlesi olan Kudâa kabîlesine mensuptur. Annesi ise Tay kabîlesinin bir kolu olan Maan oğullarındandır.
cihan baginda ey akil, budur makbul-i ins i cin.Ne kimse senden incinsin, ne sen bir kimseden incin.

Esmaulhusna

Ellerinize saglik cok guzeldi...Paylasim icin Allah razi olsun. :)
''gerçekçi ol,imkansızı iste..''

gulru

Allah RAZI OLSUN..Ellerinize sağlık