Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

Kader

Başlatan alacasafak, 26 Kasım 2006, 03:01:53

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

alacasafak

BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM
Allah ü tealaya hata gelecek sözden yıne Allah ü tealaya sığınırım.
Ben sizlere elimden geldigince kaderden bahsetmek istiyorum bilmeyenlere merak edenlere belki biraz olsun bir ışık vede düşünce dünyalarında farklı bir bakış açısı açmaya faydalı olur. Bazıları merak eder kader nedir herkez der ya kaderde buda varmış yada en çaresiz anlalarda ne yapalım Allah böyle yazmış kaderim buymuş denir herkez bilir kaderide bilmezler ama kader nedir.
Kader herkezin bildigi manada AllahU taalanın olmuş vede olacakları biz daha bu dünya ya gelmeden önce yazması demek degildir bunu düşünen yanlış yolda dır. Kaderin bundan daha öte ve daha derin bir manası vardır. Hem böyle olsaidi AllahIN adalet sıfatıyla çakışmazmıydı . Öyleya madem ben daha dünyaya gelmeden benim yapacaklarım belirlenmiş işleyecegim günah lar yada sevaplar önceden yazılmış ve ben o ilahi elin bana yazdıgı rolü oynayan bir oyuncudan ibaretsem kötü adamı oynamak bana düşmüşse sadece rolünü oynadıgı için bir ruh ateşe atılırmıydı. Buradan hareketle kadere Allahın olmadan önce olacakları yazmasıdır diyen insan hatadadır ve kaderi yanlış biliyor demektir.Bunca sözden sonra kaderi açıklamak gerekir kader nedir?
Allahu taala zamandan vede mekandan ayrı bir varlıga sahiptir bu nedemek onuda söyleyelim onun varlıgı bir zamana baglı degildir yani Allahın varlıgı kagınatı ilk yarattıgı ana hangi mesafede ise son kıyamet anınada aynı mesafededir bu şu demek Allahu taala 1985 yılınıda 2569 yılınıda aynı anda görebilir vedahi görür . Bi insanlar için durum farklıdır bizim yarını görmemiz için yarın ı yaşamamız gerekir çünkü zaman duvarıyla sınırlandırılmış bir haldeyizdir. Peki bu ne demek şimdi yani Allahu taala hadiseleri olmadan önce görür ve bilir Allahın hadiseleri olmadan bilmesi kader bildigi gibi olmasıda kaderin kazasıdır. Allahın bizim ne yapacahımızı bilmesi bizim yapacaklarımızı etkilemeyeceginden insan oglu özgür bir iradeye sahiptir ve yaptıklarının hesabını vermekle hükümlüdür .Allahu taala ne yapacahımızı yazmaz sadece önceden ne yapacagımızdan haberdardır tam manası ile kader budur.