Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

Kararan kalbi temizlemek *

Başlatan sıla34, 24 Temmuz 2006, 20:17:13

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sıla34

Kalbi temiz olan hep iyi isler yapar, kalbi bozuk olan da, kötü isler yapar. Hadis-i serifte, (Kalb bozuk olunca, bedenin isleri de hep bozuk olur) buyuruldu. O halde kalbi karartmaktan sakinmalidir.

Zünnun-i Misri hazretleri buyurdu ki:
Kalbin kararmasinin dört alameti vardir:
1- Ibadetin tadini duymaz.
2- Allah korkusu hatirina gelmez.
3- Gördüklerinden ibret almaz.
4- Okuduklarini, ögrendiklerini anlayip kavrayamaz.

Namaz kilmayan ve günah isleyen kimsenin kalbi kararir, hasta olur. Hadis-i seriflerde buyuruldu ki:
(Çok gülmek kalbi öldürür.) [Tirmizi]
(Üç sey kalbe kasvet verir: Yemegi, uykuyu ve rahati sevmek.) [Deylemi]
(Çok yiyip içmekle kalbinizi öldürmeyin!) [I.Gazali]

(Haram karistirmadan, kirk gün helal yiyenin kalbi nurla dolar. Kalbine nehir gibi hikmet akar. Dünya sevgisi kalbinden çikar.) [Ebu Nuaym]

Muhammed Parisa hazretleri buyuruyor ki:
Insani Allahü teâlânin rizasina, sevgisine kavusturan yol kalbdir. Insani Allahü teâlâdan uzaklastiran seylerin en zararlisi dünya sevgisinin kalbi karartmasidir. Kalbi kararan dünyayi [faydasiz seyleri] sever. Dünya sevgisi, kötü arkadaslardan ve lüzumsuz ve zararli seyler seyretmekten hasil olur. Faydasiz kitap, [roman, hikaye, gazete, dergi] okumak, lüzumsuz seyler konusmak, bu sevgiyi arttirir. Kadinlara bakmak, kadin resimleri [resimli dergi, filmler, tv] seyretmek, sarki, çalgi dinlemek, bu sevgiyi kalbde yerlestirir. Bunlarin hepsi, insani Allahü teâlâdan uzaklastirir.

Mali, makami ve Allah’tan gayrisini sevmek ve günah islemek, kalbi temizlemeye engeldir. Kalbin temizlenmesi, Islamiyet’e uymakla olur. Namaz kilmak, kalbi temizler. Kur’an-i kerim okumak ve ölümü çok hatirlamak günah isleyince, hemen tevbe ve istigfar etmek ve oruç tutmak kalbi temizler. Hadis-i seriflerde buyuruldu ki:
(Paslanan her seyin bir cilasi vardir. Kalbin cilasi "Estagfirullah" demektir.) [Deylemi]
(Her ay 3 gün oruç tutanin kalbinin pasi temizlenir.) [Nesâi]

(Kalb, ekin; yemek ise yagmur gibidir. Fazla su ekini kuruttugu gibi, fazla yemek de kalbi öldürür. Kalbini az gülüp, az yemekle ihya et, açlikla temizle ki yumusayip parlasin!) [I.Gazali]

(Rutubette demirin paslandigi gibi, günah kiri kalbi paslandirir. Kalbin cilasi ölümü çok hatirlamak ve Kur'an-i kerim okumaktir.) [Beyheki]

O halde kalbi temizlemek için günahlardan kaçarak dinimizin emirlerine uymamiz gerekiyor.
BİRBİRİMİZİ BAĞIŞLAYABİLMEDEN ÖNCE,BİRBİRİMİZİ ANLAMAMIZ GEREKİR...

Slience

Alıntı Yap
Faydasiz kitap, [roman, hikaye, gazete, dergi] okumak
bence roman , hikaye, gazete , dergi okumak gereksiz kitap okumak değildir. insanın gelişmesi için gereklidir. Sadece dini kitapları okumakla gelişmeski insan . Hatta mutlaka okumalıdır bunları kendi gelişimi açısından.
El Baki Hüvel Baki

sıla34

bu konuda haklı olabilirsiniz fakat kitab vs faydalı olup olmadığını farkedemeyecek kardeşlerimiz var kendilerini geliştirsinler diye yanlış fikirlermi sokalım beyinlerine....ayrıca her kitap gazete dergi gereksiz değildir ve sadece dini kitaplar olarak neden yargılamışsınız ilim her konuda olabilir gerekli ve doğru olduktan sonra ne sakıncası var?size katılmıyorum.koca yazıda eleştirmek için bulduğunuz tarafa bakın.işte bu gereksiz olmuş bence.

Slience

yazıda öyle bir yazılmış ki ama bunu okuyan herhangi biri müslümanları okumaya karşı zanneder. ayrıca gereksiz değil. Benim amacım kimsenin yazısını kasıtlı olarak eleştirmek değil. Bu forumlar sanırım insanlar birbirleriyle fikirlerini paylaşsınlar diye var. Ben burda fikrimi söyleyip yorum yapamayacaksam niye giriyim ki? Ben kimsenin yazısını eleştirmek için okumam ayrıca, ha biraz da eleştirilere açık olmamız lazım hepimiizn , yoksa burnumuzun dikine giderek bu böyledir diyerek bir yere varamayız ki? neden bu kadar rahatsız oldunuz anlamadım
El Baki Hüvel Baki

sıla34

est. nedemek rahatsız olmadım eleştiriye her zaman açığım tabiki yazacaksınız fakat benim cevabım bence sizi rahatsız etmiş yinede bir yanlışım olduysa affola...dua ve sağlıcakla..ayrıca burnumun dikine gittiğim falanda yok.

antepli

kardeşim,romanlarında,hikayelerinde dergilerinde gereksiz olanları var tabiki.Arkadaşımız bunu kast etmiş sanırım.Elbetteki kültürel açıdanda kendimizi geliştireceğiz ama her kitap dergi vs de okunmaz.Roman,kitap,dergi okumak gereksiz derken insana olumlu yönde faidesi dokunmayacak vs eserler kastedilmiş olmalı diye düşünüyorum :wink:
Bu dünyanın cefasından sefasına sıra gelmez.gafil olmayın ilme çalışın geçen günler geri gelmez...

müteallim

oku oku ne bulursan oku amma inancini bozanlari degil iymanini kuvvetlendirenleri oku.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

armonya

Alıntı Yap
oku oku ne bulursan oku amma inancini bozanlari degil iymanini kuvvetlendirenleri oku.
Bencede böyle:)
Ne azap ne sitem yalnızlıktan...Kime ne; aşılmaz duvar bendedir...Süslenmiş gemiler geçer açıktan, Sanırım, gittiği diyar bendedir. Yaram var...Havanlar dövemez merhem, Yüküm var... Bulamaz pazarlar dirhem, Ne çıkar; Yollar ki, Allaha çıkar, bendedir...