Her duaya nasıl icabet ediliyor mu?

Başlatan Kendinibulanadam, 24 Mart 2025, 18:34:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Kendinibulanadam

Her duaya nasıl icabet ediliyor?

Allah her duaya icabet edildiğini belirtiyor. Bu farklı yollarla olur ya duası kabul olur ve istediği verilir. Yada bir başka duaya çevrilir duası. Yani mesala Allah'tan araba ister. Allah bu dua karşılığı, çocuğunun bolkondan düşmesini engelleyerek daha önemli bir ihtiyacını giderir. Yada bir sevap verilir,ya bir günah affedilir,yada iyi bir şey verilir. Yada mükafatı ahirete ertelenir. Ahirette kabul olmayan duaya verilecek mukafat görülse,hiç bir duam kabul olmasa denilirdi.Bu bir rivayet edilen hadistir.

"Acele etmediği müddetçe her birinizin duasına icâbet olunur. Ancak şöyle diyerek acele eden var: 'Ben Rabbime dua ettim duamı kabul etmedi.'
Müslim'in diğer bir rivâyeti şöyledir:
"Kul, günah talep etmedikçe veya sıla-i rahmin kopmasını istemedikçe, duası icâbet görmeye (kabul edilmeye) devam eder."
Yine Tirmizî'nin rivâyetinde ise şöyledir:
"Allah'a dua eden herkese Allah icâbet eder. Bu icâbet, ya dünyada peşin olur, ya da ahirete saklanır, yahut da dua ettiği miktarca günahından hafifletilmek suretiyle olur, yeter ki günah talep etmemiş veya sıla-ı rahmin kopmasını istememiş olsun, ya da acele etmemiş olsun."(2)

Türkçe Transcript - Bakara 186.ayet.
Ve-iżâ seeleke 'ibâdî 'annî fe-innî karîb(un)(s) ucîbu da'vete-ddâ'i iżâ de'ân(i)(s) felyestecîbû lî velyu/minû bî le'allehum yerşudûn(e)

Diyanet İşleri Meali (Eski) Bakara 168.ayet
Kullarım sana Beni sorarlarsa, bilsinler ki Ben, şüphesiz onlara yakınım. Benden isteyenin, dua ettiğinde duasını kabul ederim. Artık onlar da davetimi kabul edip Bana inansınlar ki doğru yolda yürüyenlerden olsunlar.

Türkçe Transcript (*) Furkân 77. Ayet.

Kul mâ ya'beu bikum rabbî levlâ du'âukum(s) fekad keżżebtum fesevfe yekûnu lizâmâ(n)

Diyanet İşleri Meali (Eski) Furkân 77. Ayet

De ki: "İbadetiniz (duanız) olmasa Rabbim size ne diye değer versin?" Ey inkarcılar! Yalanladığınız için, azap yakanızı bırakmayacaktır

Ne zaman gökyüzüne bir nefes,bir dua gönderdin de ardına ona benzer bir iyilik gelmedi. Hz. Mevlana.

Hakkımızda en hayırlısı olsun ve hayırlı tüm dualarımız kabul olsun.Amin.