Ahzap süresi 37. Ayet Ruhul beyan tefsiri yardim

Başlatan mustafa_tekman, 26 Temmuz 2024, 15:07:17

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

mustafa_tekman

Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar ahzap süresi 37. Ayette müfessirler Allah'ın ileride aciklayacagi bir şeyi içinde gizliyordun ayetini farklı farklı tefsir etmisler tebarani , bir şey derken kurtubi başka bir şey demiş, elmalı başka bir şey derken Ömer Nasuhi hoca başka bir şey demiş, bu hususta ruhul beyan ne diyor bulamadım, Elinde ruhul beyan olan bir arkadaş ahzap 37 nin tefsirinin Türkçesini paylaşırsa müteşekkir olurum.Bu hususta Süleyman Hilmi Tunahan efendi hazretlerinin de tefsiri var ancak ona da ulasamadim, elinde, bu tefsir olan da varsa Osmanlıca da olsa resmini paylasabilirse istifade etmiş oluruz, teşekkürler.

Togika

37. (Rasûlüm!) Hani Allâh'ın nîmet verdiği, senin de kendisine iyilik ettiğin kimseye: Eşini yanında tut, Allah'tan kork!" diyordun. Allâh'ın açığa vuracağı şeyi, insanlardan çekinerek içinde gizliyordun. Oysa asıl korkmana lâyık olan Allah'tır.
Zeyd, o kadından ilişiğini kesince biz onu sana nikâhladık ki evlâdlıkları, karılarıyla ilişkilerini kestiklerinde (o kadınlarla evlenmek isterlerse) mü'minlere bir güçlük olmasın. Allâh'ın emri yerine getirilmiştir.
Fakir (Bursevî) der ki: Hz. Peygamber (s.a.)'in Zeyd'e iyilik etmesi, bazı işlerde ondan utanıp çekinmesine ters düşmez. Özellikle de -aşağıda geleceği gibi- insanların ayıplaması ve benzeri durumlar onunla birleştiğinde. "Eşini" yâni Zeyneb'i (r.a.) "yanında tut," eşin hakkında "Allah'tan kork!" ona zarar vermek maksadıyla yahut sana karşı kibirlenip böbürlendiğini bahâne ederek onu boşama "diyordun." İşte böyle söylediğin vakti hatırla. "Allâh'ın açığa vuracağı şeyi, insanlardan" yahudi ve münâfıkların seni kınama ve ayıplamalarından, yâni 'oğlunun hanımına tâlib oldu' şeklinde şikâyet etmelerinden "çekinerek içinde gizliyordun." Bu şey, Rasûlullah (s.a.)'in Hz. Zeyd'in Hz. Zeyneb'i boşayacağını ve onunla kendisinin evleneceğini bilmesiydi. Yâni sen benim sana bildirmemle Hz. Zeyneb'in senin eşin olacağını biliyordun ve bu mânâyı içinde gizli tutuyordun. Allah ise sana olan sözünü yerine getirmek ve "biz onu sana nikâhladık" sözü ile Hz. Zeyneb'in senin eşin
olacağını açıklamak istiyordu.

"Allâh'ın açığa vuracağı şeyi insanlardan çekinerek/korkarak içinde gizliyordun" (el-Ahzâb, 33/37) âyetinde açıkça buyrulmasının ardından burada da peygamberlerin yalnız Allah'tan korktuklarının beyan edilmesinde Hz. Peygamber
(s.a.)'in insanların kınamasından çekinmesine târiz vardır.

NOT: Aradığınız cevabı kısaca nakletmek istedik, umarım aradığınız cevabı verebilmişizdir İnşaAllah.
Uğrunda Fedakarlık Yapamadığın Sevgiyi Boşuna Yüreğinde Taşıyıp'ta Yük Etme.

mustafa_tekman

İlginiz için  teşekkürler, İsmail Hakkı Bursevi Hz lerinin görüşü benim için manevi yönü de olduğu için kiymetliydi, Kurtubi ve Ömer Nasuhi tefsiriyle ortak görüşte, demek ki buradan peygamber içinde Hz Zeynep'e karşı sevgi besliyordu rivayetlerinin uydurma ,iftira olduğu ortaya çıkıyor.

Togika

Rica ederim,
Evet bahsettiğiniz kısımla ilgili olarak teferruatlı açıklama var, fakat ilgili sayfayı paylaşmak işinizi kolaylaştırmak adına o kısımları buraya almadım.
Uğrunda Fedakarlık Yapamadığın Sevgiyi Boşuna Yüreğinde Taşıyıp'ta Yük Etme.