Parmak çıtlatmak şeytanı tesbih etmek midir?

Başlatan xmas, 16 Aralık 2012, 07:27:32

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

xmas

Bir sitede parmak çıtlatmak günahtır şeytanı tesbih etmektir yazmışlar. Doğru mu? za1))

Mücteba

#1
21) Namazda iki elin parmaklarını birbirine çatmak, parmak çıtlatmak veya çıtlayacak şekilde sıkmak ve elleri böğrüne koymak mekruhtur.

Namazın Mekruhları, Büyük İslam İlmihali


1038 - Soru: Namaz dışında parmak çıtlatmakta mekruhluk var mıdır?

Cevap: Bunda bir kerahet yoktur. Namaz içinde mekruh olduğunun ifadesi, namazı bozacak "amel-i kesir" olma tehlikesi veya namazın sevabını azaltan bir iş olmasından ileri gelmektedir.

Namazın Mekruhları, Mehmed Emre, Fetvalar


Adab-ı Muâşeret kurallarına göre bacak bacak üzerine atmak, gerinmek, ağzını kapamadan aksırmak, parmak kemiklerini çıtlatmak, esnemek çok ayıptır.

Alışkanlık haline getirilmesi durumunda ise sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir.

ücharfbeınokta

Rivayetlere göre çok parmak çıtlatmak yaşlanınca ellerin titreyeceğinden bahsediliyor. Ama ne derece doğru tıp ne diyor araştırmak lazım. Sadece rivayetten ibaret...
İhmal ihanete eşittir...

Tarih yazılırken okunmaz, yazıldıktan sonra okunur...

Togika

Parmak çıtlatmak toplumumuzda oldukça yaygın görülen bir tür el ve parmak tikidir. Kimi insanlar hiç farkında olmadan parmak çıtlatırlar. Kimileri ise parmak çıtlatma huyunu bildikleri ve bunun bilincinde olarak yaptıkları halde kendilerini kontrol edemedikleri için parmak çıtlatırlar. Parmak çıtlatma neticesinde ortaya bir ses çıkar ve bir çok kişi bu sesin parmak kemiklerinden geldiğini sanarlar. Aslında parmak çıtlatma sesi, sürtünmeli eklem bölgelerinde bulunan sıvılarda bulunan küçük gaz kabarcıklarından dolayıdır. Özellikle yüksek sürtünme olan eklemlerde bulunan eklem sıvısı iki kemiğin birleştiği yerde bir bağlantı kapsülü ve bu kapsülün içinde de, kemiklerin hareketleri sırasında, buraları yağlayan bir sıvıdır. Bu eklem sıvısının içerisinde homojenize olarak erimiş olan oksijen, nitrojen ve karbondioksit gazları bulunmaktadır.
Vücudumuzda en kolay çıtlatabilen eklemler parmak eklemleridir. Parmaklarımız gerilince ve eklem yerlerimiz düzleşince bu kapsül de gerilir. İçindeki sıvının basıncı azalır ve gaz kabarcıkları patlamaya başlar. İşte duyduğumuz bu seslerdir. Patlayan kabarcıklar sonucunda gazlar bu sıvıyı terk eder, sıvı daha da genleşir ve eklem yerlerinin hareket yeteneğini artırır. Kuşkusuz ki bu eklem yerlerinin gerilmesi, bu kapsülün boyu ile sınırlıdır.

Eğer parmaklarınızı çıtlattığınız anda röntgenini de çekmiş olsanız, eklem içinde oluşan gaz kabarcıklarını görebilirsiniz. Bu olay eklem yerindeki hacmi yaklaşık yüzde 15- 20 artırır. Aynı parmağınızı arka arkaya çıtlatamazsanız. Bir süre beklemeniz gerekir, çünkü gaz kabarcıklarının sıvı içerisinde tekrar oluşması biraz zaman alır. Tüm bu açıklamalar, deneylerde kanıtlanmasına karşın, yine de bu kadar küçük gazın, bu denli büyük bir ses çıkartabilmesinin nedeni hâlâ bilinememektedir.
Ayrıca detaylı çalışmalar göstermiştir ki çıtırdama sırasında iki ayrı ses duyulmaktadır. Birincisin gaz kabarcıklarının patlaması olduğu biliniyor. İkinci sesin ise kapsülün uzama sınırına vardığına çıktığı sanılıyor.

Parmak çıtlatmak zararlı mı?

Parmak çıtlatmanın zararları olup olmadığı bir çok kişi tarafından gerçekten merak edilen bir konudur. Ara sıra nadiren parmak çıtlatmanın hiç bir zararı veya yan etkileri yoktur. Buna karşılık, parmak çıtlatmak alışkanlık halini aldıysa bu kişilerde zamanla eklemlerin çevresindeki yumuşak dokular harap olmakta ve bunun neticesinde eklem içi sıvı azalarak zarar görmektedir. Sık parmak çıtlatan kişilerde parmak eklem yerlerinin şişmesi şikayetleri görülür ve bundan dolayı elin kavrama gücü azalmaktadır.
Yapılan araştırmalarda parmak çıtlatmanın kireçlenmeye sebep olmadığı belirlenmiştir. Ancak parmak çıtlatan kişilerin kavrama güçlerinin çıtlatmayan kişilere göre çok daha yetersiz olduğu da tespit edilmiştir. Yine parmak çıtlatmanın zararları üzerine yapılan araştırmalarda eklem gevşekliğine neden olabileceği tanısı henüz kesinleşmemektedir

küçük bir açıklama Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Uzm.Op. Dr.Selim Çepel
http://www.facebook.com/video/video.php?v=245861812127058

Alıntıdır.
Uğrunda Fedakarlık Yapamadığın Sevgiyi Boşuna Yüreğinde Taşıyıp'ta Yük Etme.