Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

Diyanet'ten çok kritik uyarı

Başlatan uzman., 13 Aralık 2012, 00:36:46

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

uzman.

Diyanet'ten çok kritik uyarı

Diyanet İşleri Başkanlığı, vefat edenlerin ardından yakınlarının sıkça uyguladığı 7, 40 ve 52 duasının ve özel merasim yapmanın, dini bir kaynağının olmadığını açıkladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din Yüksek Kurulu'na yöneltilen "Vefat edenler için 7, 40 ve 52'nci gün duası var mıdır, dini dayanağı nedir? '' sorusuna verilen yanıtta, vefat edenlerin arkasından özel günler düzenlemenin ve dini merasim yapmanın hiçbir dini dayanağı olmadığı hatırlatıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde soruya verilen karşılık şu şekilde yayınlandı:

''Bir kimsenin ölümünün 7, 40 ve 52'nci günü şeklinde zamanlar tayin edip bu zamanlardan özel merasim yapma şeklindeki uygulamaların hiçbir dinî dayanağı yoktur. Ölen bir Müslümanın usulüne göre yıkanıp kefenlenmesi ve cenaze namazının kılınarak defnedilmesi farzdır. Bunun dışında yapılması zorunlu olan bir şey yoktur. Ancak, sevabı ölen kimsenin ruhuna bağışlanmak üzere hayır yapılabileceği gibi, çeşitli vesilelerle dua da edilebilir. Hz. Âişe'den (r.a.) rivayet edildiğine göre, Hz. Peygamber (s.a.v.)'e bir adam: 'Annem ansızın öldü. Öyle sanıyorum ki şayet konuşabilseydi, sadaka verilmesini vasiyet ederdi. Şimdi ben, onun adına sadaka versem, sevabı ona ulaşır mı?' diye sordu. Peygamberimiz de (s.a.v.): 'Evet, ulaşır. Onun namına sadaka ver.' buyurdu.''

mazhar

Ölenin ardından yapılan yedinci, kırkıncı, elli ikinci gece merasimleri

Anadolu'nun büyük bir kısmında 7'nci, 40'ıncı ve 52'nci gece gibi uygulamalara maalesef sıkça rastlanmaktadır. Çocukluğumda hatırlıyorum; bizim köyde de âdetti. Hatta rahmetli dedem, o geceye mahsus bir duadan bahsetmiş ve onun yazılı olduğu bir kitapçığı bana vermişti. Ama daha sonraları ne yaptım, nereye koydum hatırlamıyorum. Şu an kütüphanemde gözükmüyor. Belki de bunun bid'at olduğunu öğrendikten sonra imha etmiş olmalıyım.

http://www.sadakat.net/forum/islami_sorulariniz_ve_cevaplari/olunun_arkasindan_kurani_kerim_okunur_mu-t27827.0.html

son yolcu

selamlar... bilmediğimden soruyorum, hakkınızı helel edin...

İnsan ölmüş yakınına her zaman dua etmezmi ? bunun 7. , 40. , 52. gecelerde de yapılmasının nesi bidat ?

VE AŞKKKKKKKK İNSANIN ALNINA DOKUNDU... SÜBHANE RABBİYEL ALA ...

osmanlı

Mesela yahudiler 7 günnlük (Şiva) yı yastutarlar. Burada esas olan dua da edilir, hayırda yapılır. Lakin illa şu gün şu gece yapmak burada sıkıntılıdır. Dinimizde böyle bir emir veya tavsiye yoktur. Dine sonradan sokulmuş adet/bidat olur. Yoksa 7. gecesi değil başka gece hayır yapın nolacak ki.
Devrimci akıla sahip olanlar, luciferin yeni dünya düzenini yemezler...

mazhar

Ölen kişinin arkasından Kuran-ı Kerim okunur mu? çünkü bazı yerlerde bazı hocalar zatlar yok okunmaz falan diyorlar.

Okunan bu Kuran-ı Kerim'den ölen kişi sevap alır mı? Bir de illa ki kabri başında mı okunması gerekir yoksa evden uzaktan filanda okunabilir mi?

CEVAP:
OKUNABİLİR
Konuyla alakalı kaynaklar alttaki mesajlarda.

http://www.sadakat.net/forum/islami_sorulariniz_ve_cevaplari/olunun_arkasindan_kurani_kerim_okunur_mu-t27827.0.html

Gece,gündüz,yolda,çalışırken,otururken,her zaman,her vakit,zaman ve makan tayin etmeden,kaçıncı gün olursa olsun okumakta fayda vardır. ölülerimize sürekli dua okuyalım.