Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

okulda sakal

Başlatan burakin, 27 Mayıs 2012, 11:54:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

burakin

Bir yerde okulda sakal kesmeye fetva verildiğini duymuştum peki devletin mubah kurallarına uymak vacip olduğu için sakalı kesmek vacip hale mi geliyor bir de evde sakalı kesip okula gitsem o süre zarfında günah işlermiyim?

mazhar

Okulda sakal bırakmak milli eğitim müfredatına göre sakallı insanlar okullara sakal kontrolu yaptıktan sonra milli bir kılık kıyafet yönetmeliği sakallı insanların,sakallı ve kılık kıyafetine sakalına karışmamalı..!

azizistanbul

Alıntı yapılan: burakin - 27 Mayıs 2012, 11:54:44
Bir yerde okulda sakal kesmeye fetva verildiğini duymuştum

okul sakal kesmeye yada kesmemeye fetva vermekte yetkili değildir.

Alıntı yapılan: burakin - 27 Mayıs 2012, 11:54:44
peki devletin mubah kurallarına uymak vacip olduğu için sakalı kesmek vacip hale mi geliyor bir de evde sakalı kesip okula gitsem o süre zarfında günah işlermiyim?

Eğer sakal kesmek mübah ise devletin kuralına uymak uygun düşer.

Ayrıca devletin mübah emirlerini uymak vaciptir derken o vacip dini hükümlerdeki gibi vacip değildir. İslamın birliğe beraberliğe ve dirliğe istişareye ehemmiyet vermesinden ortaya çıkan bir hükümdür.

Netice olarak Sakal bırakmak sünneti zevaittendir. Sünnet olması hasebiyle sakalı kesmek hiçbir zaman mübah olmaz mekruh olur. Mekruh olan bir şeyi de devletin emretmesi ile vacip haline gelmez.

Bu meseledeki tartışılan nokta sizin meseleyi çekmeye çalıştığınız yer değil de . Sakal bırakmanın Hz. Peygamberin hadisi ve uygulamasıyla bizim üzerimize oluşan bir farz mıdır ? yoksa sünneti Hüda  (yani ibadetlerle alakalı bir sünnet) midir . Yoksa o dönemin kültürel bir adeti olma hasebiyle (ebu cehilinde sakalı vardı) hz.peygamberin hoş gördüğü bir hareket miydi (sünneti zevaid) tartışılanlar bunlardır. Ancak hangisini kabul edersek edelim sakal mübahın üzerinde bir değere sahiptir.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ