Namazda çalan telefonu kapatmak namazı bozar mı?

Başlatan sıddık-birgüvi, 15 Mart 2006, 00:16:39

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sıddık-birgüvi

Namazda çalan telefonu kapatmak namazı bozar mı?
Teknoloji geliştikçe bize yöneltilen sorular da değişmekte, şimdiye kadar hiç sorulmamış sorularla karşılaşmaktayız. Nitekim okuyucum da hiç muhatap olmadığım yeni sorusunu şöyle sormuş. Diyor ki:
- Kullandığım en son model cep telefonum avuç içine sığacak kadar küçük, cebimde ağırlığı anlaşılmayacak kadar da hafif. Bu yüzden bazen namazda cebimde olduğunu unutuyor, kapatmayı akıl edemiyorum. Cemaatle safta iken ansızın çalıyor, bu defa beklesem yanımdakileri rahatsız ediyor, kapatmak istesem namazım bozuluyor, diye düşünüyorum; ama yine de elimi uzatıp kolayca tuşuna basarak kapatıyor, namazıma devam ediyorum. Bu sefer de çevremden, ‘senin namazın bozuldu’ ikazı geliyor, bir şaşkınlık yaşıyorum...

-Namazda iken çalan telefonumu cebimde kapatsam namazım bozulur mu? Yoksa çalan telefonu kapatmak için namazı bozmalı, sonra kapatıp yeniden mi namaza başlamalıyım?

Efendim, fıkıh kitaplarının yazıldığı geçmiş devirlerde bugünkü telefonlar gibi ceplere girecek kadar küçük ve hafif konuşan aletler bulunmadığından, bunların ismi verilerek yazılmış özel bir hüküm de bulunmamaktadır. Ancak, yazılan umumi hükümlere baktığımızda çalan telefonu kapatmaya cevap olabilecek ölçüler bulmak da mümkündür. Şöyle ki:

-Namaz içinde yapılan çok iş namazı bozar, az iş bozmaz!.. Bu bir umumi kaidedir.

Bu umumi kaideye şu misallerle açıklık getirebiliriz: Namazda tek el ile yapılan bir iş namazı bozmaz. Mesela namazda secdede başından takkesi düşen kimse, tek el ile takkesini başına koyacak olsa namazı bozulmaz, ama iki eliyle yaparsa bu işi namazı bozulur...

Çünkü namazda iki eli birden namaz dışı bir işle meşgul etmek namazı bozacak kadar çok işten sayılır. Nitekim namazda bir elle bir yeri bir ya da iki defa kaşıyacak olsa namaz bozulmaz, ama üçüncü defa kaşıyacak olursa namaz bozulur. Çünkü bir rekatta bir eli üç defa namaz dışı işle meşgul etmek namazı bozacak çok işten sayılmıştır.

Bu örneklerden hareketle diyebiliriz ki, namazda çalan telefonun tuşuna bir elle kolayca basıp susturmak mümkünse, bu kolay hareket namazı bozmaz, ama iki eli ile bu işi yapacak olursa namaz bozulmuş olur. Çünkü iki eli birden namaz dışı işle meşgul etmek ameli kesir olur, yani namazı bozacak çok işten sayılır.
Sözün özü: Namaza başlayacak insan önce kendine bir dikkat çekmeli, telefonunu baştan kapatmalıdır. Şayet bir unutma olur da namaz içinde telefon çalarsa tek elle kolayca kapatmasının (mekruh sayılsa da) namazı bozmayacağı söylenebilir.

Bazıl telefon zilleri, gerçekten de cami içinde ibadet edenleri tedirgin etmektedir. En doğrusu, telefonu baştan kapatmak, namazda telefon kapatma namazı bozar mı, bozmaz mı diye bir şüpheye hiç yer vermemektir...  :gul:
AHMED ŞAHİN

Vuslat Yolcusu

hocam Allah razi olsun güzel bir konuya deyindiniz kapatmak daha iyi cihazida etkiliyor :x

racül

Bazen tek hamlede kapanamayabiliyor.. Zaman yazari ahmet sahin üc defa kasinma namazi bozar, ama tek kasinma bozmaz kaidesini örnek vermis..

Bir de üc tesbih okuyacak kadar tek elle mesgul olmak diye de bir kaide var idi galiba..?

Zira tek elle telefonla ugrasirken kapatma dügmesini arama, sonra basma sonra bekleme gibi bir kac tesbihlik bir sürece yayildigi da oluyor bu handiyi kapatma ameliyesinin...
Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss
                             ehemaliger Bundespräsident

müteallim

cep telefonlari bu zamanda ibadet edenleri hakikaten rahatsiz eden bir alet.

bu telefonlari namazda kapatmak namazi bozarmi.? yoksa bozmazmi.?
Ahmet sahin Fikih kitaplarinda gecen ameli kalil ve ameli kesiri tarif ederek bir elle telefon kapatilirsa namazi bozmaz demis.Ameli kalil ve ameli kesiri iyi anlamak lazim.

Ameli kalil yani kücük iski namazda bir defa yapilan ve disaridan bakan kisinin onu anlamamasi namazda degil hükmüne varmadigi amellerdir.Bu namazi bozmaz.
Ameli kesir ise Namazda bir kac defa tekrar edilen ve disaridan gören kisinin acaba bu kisi namazdami diye tereddüt ettigi amaellerdir bu amel ise namazi bozar.

Cep telefonuna gelince bir defa caldigi zaman fark ettirmeden kapatirsa namaz bozulmaz.amma bu tekrar eder tekrar kapatirsa ameli kesire girer diye düsünüyyyyyyyorum
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

İsra

beyazzambak kardeşim şunu söylemeden gecemicem sadakat formunda ahmed şahin hocanın yazıları pek itibar görmez haberiniz olsun  :idea:

mars

Alıntı Yap
Calarsa kapatirim hafifligi verecegi icin

Aynen katılıyorum.. Duyan herkeste "Çaldığında kapatırım. Nasılsa namazı bozmuyo" gibi bi gevşeklik meydana getirir bu fetva.... Namazın ne kadar mühim bir ibadet olduğunu düşünerek daha ciddi olmalı bu konuda...

müteallim

Alıntı yapılan: "mars"
Alıntı Yap
Calarsa kapatirim hafifligi verecegi icin

Aynen katılıyorum.. Duyan herkeste "Çaldığında kapatırım. Nasılsa namazı bozmuyo" gibi bi gevşeklik meydana getirir bu fetva.... Namazın ne kadar mühim bir ibadet olduğunu düşünerek daha ciddi olmalı bu konuda...

Fikihda olmayan bir sey ile fetva vermiyelim.bu isin sakasi yok.eger bir bildiginiz varsa bizde ögrenelim.

Cep telefonu caldigi zaman namaz bozulurmu.? :?:

Elcevap:Bozulmaz.

Kücük bir hareketle kapatildigi zaman bozulurmu.? :?:

Elcevap ameli kesir olmazsa bozulmaz.

Bu aynen secdeye varildigi zaman bir defa olmak üzere secde yerindeki taslari temizlemenin namazi bozmadigi gibi.

Veya basindaki sarigi alip basina koydugu gibi.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

Sadakat_01

Bu konu hakikaten tartisilir ,cok Tartisip karistirmamak lazim..ben Namazin bozulacagini düsünüyorum ve o hareketi yapsam ,cep telefonunu kapatsam vesvese düser devam edemem Namaza ..Namaza durulacagi zaman kapansa unutulmamaya calisilsa iyi olur ..Ahmet sahin Hocanin fetvasi hakkindada birsey söyleyemeyiz ,böyle Tartisilir ,en iyisi susulmasi..Su var ,bir hareketle yapiliyor, ama el cebe gidecek ,cep Telefonu cikarilicak vede kapatma Tusuna basilicak bu öyle kolay birsey olmasa gerek ,bir hamlede cabuk yapamaz insan..

racül

Bugün cep telefonu hayatin bir parcasi oldu. Namaza getirmeyelim, namazda yanimizda tasimayalim demek gercekci bir cözüm degil..

Önceden Kapatmayi unutmasaymis, suc onda, namazda kapatmasina müsade etmemeliyiz mealine de gelebilecek yorumlar beni sasirtiyor..

Namaza dururken benim gördügüm herkes en azindan sessiz ayara alarak namaza basliyor..

Ama unutmak, namazin kazaya kalmasina bile mesru sebeb.. Handy'yi unutmak da bir mazerettir tahmin ediyorum..

........

Namazini bozsun yeniden baslasin demek fikih bilmemektir. Baslanmis bulunan bir amel bozulmaz.. ONu bozmak kabahattir..

..........

Ameli kalil ile hall edilebilecekse namazi bozmasa gerek.. Vera ile ilgili husuuslari söyleyip, önceden alinmasi gereken tedbirlerle ilgili sseyleri zikr edip, namaz ortasinda telefonu aniden caliveren zavalliyi ne yapacagini sasirir bir vaziyete getirmek de dogru degil..

Ameli kalil ile ameli kesirin disinda, fikih kitablarinda bu hadiseyle ilgili bir seyler biliyorsak yazalim.. Yoksa, söyleyken böyleydi yolllu zorlamalarla ümmeti muhammedi zorluga düsürmeyelim..

Namazda kasinmaya bile üc kereye kadar müsade eden seriat, handy kapatmaya niye cevaz vermesin?

..........

Önceden tedbirini almaya kimse bir sey demiyor.. Amelin sevabini berbat ettigini de herkes biliyor. Eliyle bir veya iki kere kasinmak mekruhtur. Mekruh da amelin sevabini eksilten, hos görülmeyen seydir..

Handy kapatmanin hos görülecek yani yok..

Hos görülmemesini, müfsit olmaya sebeb görmek de bazi seyleri karistirmak olur..

.........

Müfti degilim, dogruyu Allah bilir, Allahin ilim verdikleri bilir..

Vellahü e'lamu bi's-savab..
Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss
                             ehemaliger Bundespräsident

mars

Alıntı Yap
Fikihda olmayan bir sey ile fetva vermiyelim.bu isin sakasi yok.eger bir bildiginiz varsa bizde ögrenelim

Cevabımı defalarca okudum, evirdim, çevirdim ama hiç bi yerinden minicikte olsa bi fetva kokusu alamadım. Yalnızca verilmiş yanlış bi fetvaya karşı çıkış vardı o kadar.. Fetva vermeye kaadir de değilim zaten....

Miftahulkuluub

Amel-i kesir namazı bozar kaidesinden çıkmakta bu tür fer'i meseleler.Yani dışarıdan  birisi namazı kılan kimseyi gördüğü zaman haline bakarak;
"Bu, namaz kılıyor" diyemiyorsa ya da dedirtmeyeceği varsayılan ahval, ameli kesirdir şeklide değerlendirmiş mufakkihler.
İncemeseleler    Sadakat.Net    İns SadakatForum  Sevadı Azam


" Derviş isen kardeş takvaya çalış.."

müteallim

Alıntı yapılan: "sedef"telofonu kapatmak ameli kesir oluyor çünkü telefon da  zaruriyet yok bir devlet dairesine girerken telofonlar alıcılar kapatılıyorda namaza dururkenmi telofon kapatmak unutulacak
Su anda telefon insandan ayrilmayan bir parca oldu cebindeki para gibi.Tasimakda yerine göre zaruret oldu.
Insan nisyandan ibarettir unutabilir.velvki unuttu uzun uzun caldirip bütün camaatin huzurunu bozacagina belinde olan telefonu sezdirmeden yani ameli kesir yapmadan kapatmasinda ne mahzur olabilir.Olsa olsa sadece mekruh olur.

Alıntı yapılan: "sedef"taki unutuldu kapatmamalı namaza devam etmeli yada namazdan çıkıp tekrar kılmalı bu yazdıklarım kendi aklımdan değil ehil olanlardan sorup araştırdığımız cevaplardır

Ben bir büyügümüzden duymustum namaz öyle gelisi güzel seylerle bozulmaztelefonu kapatmamali deniliyor eger fazla rahatsiz etmiyorsa elbette kapatmamali amma öyle telefon zilleri varki malüm kazinolari sollamis onlari kapatmayipda namazi birakip oyunami baslamali.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

racül

Cep telefonu tek el hareketiyle kapatilabilen bir sey.. Elinle ekrani bulabiliyorsan, ekranin solundaki dügmelere dogru üc parmaginla yüklendin mi, üc dört parmaktan birinden biri kapatma dügmesine denk geliyor ve kapaniyor sesi..

...............

Aslinda namaz kilan müslümanin, handy'sine oynak müzikler download etmesi caiz degildir yollu "cagdas fetvalar" da yazmak lazim.. :lol:
Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss
                             ehemaliger Bundespräsident

muallim

fesubhanAllah...


goruyorsunuz işte namazda dahi dunyadan kopamıyoruz...bu bize nasıl bir noktada oldugumuzu gosterir. Bir tarafta Hz Ali namazda batan oku cıkarttırıyor hissetmiyor bile bir tarafta biz...

telefonun derdine dusmusuz ha caldı ha calacak..aha caldı nasıl kapatayım simdi. kapatsam namaz bozulur mu...?

bakın halimize ve aglayın....aglayın aglayın....

umulur ki kıldıgımız namaz namaz olur....
"Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki rahmete eresiniz."
[Hucurat Suresi 10]

rahname

Şu zaman da kimse müctehit değil gıyas yaparak fetva verme hakkına da sahip değil fetva vermeye gücüm yok   Ameli kesir yapmadan telofon kapatmaya mahir olanlarıda tebrik ediyorum
Hz Allah Azimetle yani hiç bir ruhsata taviz vermeksizin   Ameller yapmayı nasip etsin