Çay Risalesi Hakkında Bilgiler ve Osmanlıca Çay Demleme Usulü

Başlatan tarihman, 14 Kasım 2010, 11:29:03

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

tarihman

Çay Risalesi isimli eserinde yer alan bilgilere göre Seyyid Mehmet İzzet, Mekke-i Mükerreme’de Harem-i Şerif Müdürlüğü görevinde bulunmuş ve buradan emekliye ayrılmıştır. Otuz senelik bir çay tiryakisidir. Çay içmenin sıhhati koruduğuna inananlardandır. Çay hususunda İslam, Hristiyan ve Musevi hekimlerin çay üzerine kaleme alınan eselerini tedkik etmiştir.  Özellikle farsça olarak kaleme alınan eserler hakkında bilgiler vermektedir.

Eserde Çay isminin nereden geldiği, çayın nerelerede yetiştirildiği çayın çeşitleri (ki beyaz, yeşil, benefşe, mor ve siyah çaylar ) Çayın faydaları, çay demleme usulleri (limonlu çay, sütlü çay, vanilyalı çay, vs.) hakkında geniş bilgiler vermektedir.

tarihman


Tuğra

〰〰〰〰🐠


tarihman

Alıntı yapılan: Tuğra - 07 Haziran 2011, 01:42:21
Bu usülleri öğrenemeyeceğiz sanırım.

Yukarıdakilerden bir tanesini özetle anlatayım:

Çay suyu Dörtte biri veya beşte biri azalıncaya kadar kaynatılır. Daha sonra çini veya madenden imal edilmiş olan ibriğin (bizim tabirle çaydanlığın) içine kafi miktarda çay konulur. Sonra daha önceden kaynatılmış olan su, bunun üzerine ilave edilir. Yarım saat bekletilir.


mazhar

  Baki kardeşimiz güzel bir konuyu yakalamış,ben de ilk defa gördüm.Tercümesi varsa bizlerde faydalanalım. Yoksa da Allah'a şükür tercüme edebilecek  sadakat net de Arapcayı iyi bilenler var.Türkçe'ye çevrilirse genel bir istifade olur.

amanbe


zaferan

Eskimez yazı ile yazılmış desek daha güzel olur sanırım.

gazze

kaynağı nerden buldun ?merak ettim okamaya çalışıyorum ama bilmediğim kelimeler var çözeriz inş.