Sultanahmet Camii sanat galerisi yapılacakmış!

Başlatan Ay Iıığı, 08 Haziran 2010, 09:41:33

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ay Iıığı


Ressam İbrahim Çallı'nın önerisiyle müze yapılmak istenen Sultanahmet Camii son anda kurtarılmış!

Cumhuriyet döneminde Türk Tarih tezi yalnız siyasal anlamda bir tez değil aynı zamanda kültürel  yönü ortaya çıkarmaya “milli kültür” oluşturmaya yönelik bir çabadır. Harf İnkılabının yapılması bu çabanın ilk örnekliğini teşkil eder. Toplumsal hafızanın zayıflatılmasının amaçlandığı harf devrimi unutkan bir tarihe sahip toplum oluşturulmak istenmesinden kaynaklanmaktaydı.

Alaturka Türk musikisinin yasaklanarak batı müziğinin çalınmaya başlanması geleneksel Osmanlı mimarisi yerine işlevselci batı tarzı mimarisinin ön plana çıkarılması bu toplumsal projenin sonuçlarıydı.

Devlet yeni bir halk kültürü oluşturmaya başlamış, kültürü kamusal alnın içinde görmeyi amaçlamıştı. Yeni halk kültürünün oluşturulması için kurulan komisyonda görev alan ressam İbrahim Çallı’nın bir teklifi ilginçtir. İbrahim Çallı, Osmanlı-İslam uygarlığının izlerini silmek için mimari alanda başlatılması gerektiğini öne sürmüş bunun içinde öncelikle Sultanahmet Cami’sinin sanat galerisine dönüştürülmesini teklif etmişti. Sultanahmet Cami’sinin kubbesine bir delik açılmasıyla camii mekanı olmaktan kurtarılabileceğini yeterli bir aydınlatma yapılabileceğini savunmuştur.

İbrahim Çallı’nın bu teklifi komisyon üyeleri tarafından çoğunlukla kabul edilirken geleneksel mimarinin son temsilcisi Mimar Kemalettin  Bey’in şiddetle muhalefet etmesi nedeniyle geri adım atılmak zorunda kalınmıştır. 

Dünya Bülteni/ Tarih Servisi