Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

Rika Yazısı Harfleri

Başlatan miha, 23 Şubat 2010, 18:17:15

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

miha

lütfen yardım eder misiniz?
çok aradım fakat hiçbiyerde bulamadım osmanlıca metinlerde sıklıkla karşılaşıyorum tek tek yazılışlarını bilsem kolay okuycam ama..:)

tarihman

Şöyle bir karma hazırladım. Harflerin birleşmelerini filan ayarladım.

miha

çok teşekkür ederim çok sağol..:)

tarihman

Rica ederim... Eğer rika belgeleri tarama yada fotoğrafını çekme imkanınız olursa, okuyamadığınz kelimeler için de yardımcı olurum. Rika ile yazılmış olan belgeleri % 99 oranında yanlışsız okurum.

ruy-ı zemin

پاى مار      چشم مور      نان منلا      كس نديد

Ottomann

Allah razı olsun kardeşim..

omur

Alıntı yapılan: tarihman - 23 Şubat 2010, 21:17:08
Rica ederim... Eğer rika belgeleri tarama yada fotoğrafını çekme imkanınız olursa, okuyamadığınz kelimeler için de yardımcı olurum. Rika ile yazılmış olan belgeleri % 99 oranında yanlışsız okurum.
Ne güzel tarihman kardes, keske bende ögrenebilmis olsaydim. Birazcik bilgi verebilirmisiniz. Osmanlicada bir yazi türü mü rika?

ruy-ı zemin

evet bir yazı türü. nesih, rik'a, tağlik, divani, siyakat vs.

omur

Alıntı yapılan: ruy-ı zemin - 08 Ekim 2010, 10:59:19
evet bir yazı türü. nesih, rik'a, tağlik, divani, siyakat vs.
Allah Allah, ne kadar çok yazi türü varmis. Bunlarin birini okuyabilen digerini de okuyabilirmi? Aralarinda ki fark çok mu büyük?
Osmanli zamaninda hangisi kullaniliyordu? Biraz bilgi verebilirmisiniz Ruy-i zemin kardes? Allah razi olsun.

Tuğra

Hattatlar her yazı çeşidi için  icazet almak zorunda

Örneklerini bu başlıkta görebilirsiniz;

Hüsni-hat yazi cesitleri
〰〰〰〰🐠

omur

Bu degerli bilgiler için çok tesekkür ederim Tugra.
Çok güzel ve enteresan. Yazan ve okuyabilenlere nazar degmesin.
gh8)) gh8)) gh8)) gh8)) gh8)) gh8)) gh8)) gh8)) gh8)) gh8)) gh8))

tarihman

Alıntı yapılan: ruy-ı zemin - 24 Şubat 2010, 00:25:17
divani de okuyormusunuz.

Divanî yazısı üzerinde fazla çalışmam olmadı. Birkaç deneme yapmıştım. Başarılı olduklarım oldu. Ancak, nesih, rik'a ve talik yazılarını pek zorlanmadan okuyorum. Ancak bazen farsça ağırlıklı olduğu zaman zorlanıyorum. Daha doğrusu benzetiyorum. Siyakat biraz daha zor. % 10-20 ancak okuyorum.

ruy-ı zemin

en zor siyakat zaten. da vincinin şifresi gibi bişey.

siyahmercan

Sayın Tarihman osmanlıca 2.kur öğrencisiyim  matbu okuma ve yazmam çok iyi konuştuğum gibi osmanlıca yazabilirim inşaAllah. Rik'a okumalarda ilerleyebilmek için neler yapmalıyım. Önerileriniz nelerdir? Saygılarımla

mamifan