Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

Ağaç Kesmek

Başlatan 33.yıldız, 26 Aralık 2009, 17:49:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

33.yıldız

Yıllarca önce yabancı bir dergide şöyle bir fotoğraf görmüştüm: Üç katlı bir apartman, ortasında bir boşluk var. Bir ağacın üst kısmı görünüyor. Hikâyesi şu:Bir arsaya bina yapmak istemişler. Belediye ağacın kesilmesine izin vermemiş. Mimar, ağacı yerinde bırakarak bir proje çizmiş...

Medenî toplumlar yeşile, ağaca, ormana, parka büyük önem verir.

İslâm, en kâmil ve üstün medeniyet olduğu için ağacı, yeşilliği korur.

Peygamberimizin bir hadîsinin meâli şöyledir: Bir kimse bir ağaç diker, onun gölgesinden insanlar yararlanır, meyvesinden kuşlar yerse o kişiye sevap yazılır.

Fâtih Sultan Mehmed Hân "Ormanlarımdan bir dal kesenin başını keserim" buyurmuştur.

Çocukluğumda İstanbul yemyeşil bir şehirdi. Galata'da, Beyoğlu'nda fazla yeşillik yoktu ama Boğaziçi sahilleri ve tepeleri, Çamlıca, Üsküdar, Suriçi tarihî bölge, Bakırköy, Yeşilköy, Kızıltoprak'tan Bostancı'ya kadar uzanan şerit yeşillikler içindeydi.

Tarihî Osmanlı evlerinin, köşklerinin, konaklarının bahçeleri vardı. İstanbul mor salkımlar, mis gibi hanımeli kokan bahçeler, tırmanan güller şehriydi.

Yeşilliklerin, ağaçların çoğunu yok ettik, yerlerine korkunç korkunç beton binalar yaptık.

İstanbul civarında büyük ağaçlı orman kalmadı. Oy almak için kötü politikacılar ormanları kestirip durdular.

Japonlar gibi bizim de kendi medeniyet ve kültürümüze göre bahçelerimiz vardı. Japonlar kendi bahçelerini korudular, biz yok ettik.

Bir Müslüman bahçesiz, ağaçsız, çiçeksiz, gülsüz nasıl yaşar anlayamıyorum.

Bitiklerin de canı vardır. Dilleri vardır, bizimki gibi değildir. Susuz kalan bir saksı çiçeği feryat eder, bana su verin der, katı kalpliler bu feryadı işitmezler.

Müslümanlar için söylüyorum: Ağaçlar, çiçekler, yapraklar hep zikr eder. Bizim kulaklarımız bunları işitmez. Kalp kulağı açık olanlar işitir.

Ağaçlar, çiçekler, bitkiler hem güzellik verir, hem de onlarda çeşitli hastalıkların ilaç ve şifaları vardır.

Sur içi İstanbul'da yüzlerce tarihî hazire (kabristan) vardı, bunlarda büyük küçük ağaçlar vardı. Hepsini yok etti ağaç katilleri.

Lüzum ve zaruret yoksa yeşil ağaç kesilmez. Kesilirse günah olur.

Ağaçlar, ormanlar, korular bizim en büyük dostlarımızdır. Havayı temizler, insanlara huzur verir.

Bayramlarda bazıları mezarların üzerindeki yeşilliği yolduruyor. Ne kadar yanlış. Mezarın üzerindeki zikr eden bitki, oradaki ölüye rahmet sağlar.

Mehmet Şevket Eygi
Ortak paydamız, İbrahimi dinler değil! EHLİ SÜNNET, EHLİ SÜNNET...