İlahi İle Halay Çekmek de Neyin Nesidir ? (Sapkınlıktır)

Başlatan 33.yıldız, 16 Kasım 2009, 16:33:34

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

33.yıldız

Belki izlemişsinizdir yada gazetelerden okumuşsunuzdur.Güneydoğu'da önceki günlerde bir düğün yapılmış.Bu düğün okuduğumuz haberlere göre bir tarikat şeyhine ait.Sadakat Forum'un hassas kuralları olduğu için bu tarikatin ismini ve evlenen şeyh efendinin adını buraya yazmıyorum.Zira amacım bu insanları veya tarikat mensuplarını tahkir etmek değildir.

Lütfen yazdıklarıma da gıybet ediyorsun gözüyle bakılmasın.Ya da Müslümanlar kardeş olmalı, birbirinin açığının peşinden koşmamalı gibi biz birbirimizi eleştiriyoruz , birlik ve beraberliği sağlayamıyoruz onun için güçlü olamıyoruz edebiyatı yapılmasın.Tüm bunlar yapılan yanlışı gözardı ettirmemeli zannımca.

Hem bu işin bir vebali de var.Bu insanlar bunu yaptıkları zaman daha sonra bu bir emsal teşkil ediyor ve yanlış usüller, uygulamalar yayılıp gidiyor.Ondan sonra da çıkın çıkabilirseniz işin içinden.

Gelelim konuya.Dinlediğimiz ve okuduğumuz kadarı ile:
Evlenen bir tarikat şeyhi imiş.Yani babası vefat etmiş yerine oğlu geçmiş.Daha 28 yaşında.Üniversite mezunu ve aynı zamanda müteahhitlik yapmakta imiş.

Düğüne yaklaşık 15 bin kişi katılmış, çoğu şeyhin müridi.Düğünde 3 ton et pişirilmiş, 25 büyük baş hayvan ile 150 küçük baş hayvan kesilmiş. 10 ton pirinç, 10 ton bulgur, 1 ton kuru fasulye ve 15 bin ayran ve ekmek kullanılmış.5 kilometrelik de yer sofrası kurulmuş hep beraber yemek yenilmiş.
Gelin hanım Samsunlu imiş 4 gün de orada düğün yapılmış 3 günde Batmanda.

Şeyh efendi şöyle beyanda bulunmuş:

Düğünümüzü geleneklere uygun yaptık.Dedelerimiz ve büyük zatların türbesi yanında çalgısız ve silahsız bir düğün gerçekleştirdik.

Neyse fazla ayrıntıya girmeye gerek yok.Son derece şaşalı bir düğün olmuş.Binbir gece masallarındaki gibi.

Düğün için yapılan masrafları, düğünün gösterişini bu görüntülerin bir şeyhe yakışmayacağını da çıkıp birileri eleştirebilir.Ben bu tarafına bakmıyorum.Hadi olabilir, imkanı vardır yapmıştır diyeceğim.

Şeyhin gelin hanımın elinden tutarak yüzü açık bir şekilde herkesin önünde dolaşmasını da geçiyorum.

Ancaaak;
Müzik eşliğinde söylenilen ilahilerle halay çekmek de neyin nesi yahu!
Bunun dinde yeri nedir? Biz çalgılı ilahi olmaz, çalgı olursa  ilahi olmaz, ilahi olursa çalgı olmaz mücadelesini veriyorken, adamlar aşmışlar.
Ya el insaf.
Hadi çalgılı ilahileri çalıyorsunuz madem de; onunla tempo tutmak, halay çekmek de nedir?

İlahi bir nevi ibadettir bir eğlence aracı değildir.

Daha önce de benzeri yine güneydoğudan bir düğün videosu izlemiştim.Onlar da yine halay çekiyorlardı hem de başlarında namaz takkeleri ile.

Bu görüntüler işte tam vehhabi zihniyetlilere ne güzel  malzeme veriyor.Dinden soğuk olanları daha da soğutuyor.Tasavvufta böyle bir şey yok!

Böyle fetvaları verenlerin fetvaları kendilerini bağlar, böyle fetva veren Şeyh varsa o şeyh değil ŞEY'dir ancak.

Belki bize ne bundan diyeceksiniz, bizim o taraklarda bezimiz yok zaten diyeceksiniz amma ben yine de uyarmak istedim.Çünkü yukarıda anlattığım şekilde uygulamaları tam şeriata uygun biz de  inşAllah böyle yapalım diyerek karşılayanlar var.Eğer bunu anlatmazsak duyurmazsak yanlış olan bu hareket artık normalleşmiş olacaktır.
Ortak paydamız, İbrahimi dinler değil! EHLİ SÜNNET, EHLİ SÜNNET...

Fatihan

#1
Adam akıllı davul zurna ile halay çekselermiş daha iyiymiş! En azından ne yaptığınızı bilirdiniz.

Allah ıslah eylesin.

Eğer bu tür şeylere fetva veriliyorsa o fetva kendilerini bağlar, ümmeti muhammedi bağlamaz.Kimse kendisini la yüs'el zannetmemeli.

İsra

Düğün yemeğine bişey demiyorum.Davetliler fazladır o yüzden bu kadar yemek verilmesini normal karşılıyorum (tabi medya abartmadıysa)

Alıntı YapŞeyhin gelin hanımın elinden tutarak yüzü açık bir şekilde herkesin önünde dolaşmasını da geçiyorum.

Ancaaak;
Müzik eşliğinde söylenilen ilahilerle halay çekmek de neyin nesi yahu!
Bunun dinde yeri nedir? Biz çalgılı ilahi olmaz, çalgı olursa  ilahi olmaz, ilahi olursa çalgı olmaz mücadelesini veriyorken, adamlar aşmışlar.
Ya el insaf.
Hadi çalgılı ilahileri çalıyorsunuz madem de; onunla tempo tutmak, halay çekmek de nedir?

Ama bunlar çok abes şeyler.Allah akıl fikir versin.

Hâsıl-ı Kelam

ibadet ile eğlenceyi biribirine karıştırmak.Ne kadar yanlış.

Demek ki çalgılı ilahilerin sözü insanları etkilemiyor, müziği etkiliyor ki söz konusu olayda bunun bir kanıtı işte.
Nefsinle değil, kalbinle düşün ve karar ver!

33.yıldız

Ortak paydamız, İbrahimi dinler değil! EHLİ SÜNNET, EHLİ SÜNNET...

Uludag

Konu için teşekkürler efendim, de
İlahi nasıl bir ibadet oluyor onu anlamadım ?
Ya rabbi, şu acizi ümmeti Muhammede hizmet etmeğe muktedir kıl.

ay-yüzlüm

daha neler duyup görücez bakalım
MEVLAM şaşırtmasın

RABBİM hidayet nasip eylesin ne diyelim

Yürü dünya yürü bu yol dergaha gider.
Bu yol gama,kedere,acıya,aha gider.
Çıkablirsen eyer bu yokuşu zirveye,
Hüzünlenme o zaman sonu felaha gider.

33.yıldız

Alıntı yapılan: Uludag - 23 Kasım 2009, 21:28:04
Konu için teşekkürler efendim, de
İlahi nasıl bir ibadet oluyor onu anlamadım ?


İfademi bir nevi ibadettir olarak düzelttim ki hem yanlış anlamalara mahal vermeyelim hem de bildiğimiz, duyduğumuz bu şekildedir.

Yani ilahilerde Allah(c.c.) lafzı geçiyor, Allah'ı (Cc) zikir var, Peygamberimize(s.a.v) salavatlar var.Hatta insan çok dinlediği zaman bunları ezberliyor ve tekrarlıyor ne güzel.
Bu nedenle ilahi dinlemenin de bir edebi adabı vardır.Yani bir elimde kola diğer elimle de çekirdek çıtlayarak,yatağa uzanıp bacaklarımızı uzata uzata ilahi dinlenmez.

Ancak ilahi kesinlikle bir nevi de olsa ibadet sayılmaz deniliyor ise, ilim erbabından bunun izahını  da öğrenmek isteriz . :oops:
Ortak paydamız, İbrahimi dinler değil! EHLİ SÜNNET, EHLİ SÜNNET...

müteallim

icersinde calgi olmadan okunan ilahi ve kasideler kalp huzuru ile sükünetle dinlendigi zaman kisi hazreti Allahi hatirlar  rasülüllahi hatirlar onlari hatirlamak zikir mahiyetinde olurki tabiiki bir nevi ibadet olur.

amma bir yanda ilahi ve kasideler okunur diger yanda gelisi güzel konusiulur yanir icilirse o zaman gafletle dinlendiginden faide yerine zarar getirir.hele birde icersinde zurna davul saz müzik varsa o zaman zaten ona haram karismistir o dinlenmez
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

Uludag

@33.yıldız

itirazi manada sormadım sadece hayret ve merak ederek sordum. :)
Ya rabbi, şu acizi ümmeti Muhammede hizmet etmeğe muktedir kıl.

33.yıldız

Alıntı yapılan: Uludag - 25 Kasım 2009, 15:19:22
@33.yıldız

itirazi manada sormadım sadece hayret ve merak ederek sordum. :)

ben de farklı anlamadım zaten :)
Ortak paydamız, İbrahimi dinler değil! EHLİ SÜNNET, EHLİ SÜNNET...

Kurban20

.S
33.yildiz
Ben fransa'dan yaziyorum "turkcem fazla iii degil"
yanlis anladin.....ben bile ilahi uzerinde halay gekiyorum HARAM OLSA SENCE GEKERMIYIM....tovbe
Ben biliyorum ki ilahi uzerinde halay cekmek hic bir sakincasi yok cunku peygamberimiz (s.a.v) zamanda misketmis oyun havasimis YOKTU DEMI?
NE VARDI? ilahi vardi  « ISLAMDAN EGLENMEK VARDIR » 
HER SORUNU CEVAP VERICEM INSAllah :d

Bunun dinde yeri nedir?
-dinde eglenmek vardir ama ahlaki adapli cekilde ,ve kadinlar arasinda erkek olmiyacak

çalgılı ilahi olmaz, çalgı olursa  ilahi olmaz
-calgili olur ama haram olmayan alet olacak

Hadi çalgılı ilahileri çalıyorsunuz madem de; onunla tempo tutmak, halay çekmek de nedir?
-TEMPO DENMEZ ONA....

İlahi bir nevi ibadettir bir eğlence aracı değildir.
-ilahi dinledin zaman ne yaparsin Allahin dusunursu Allah sukur edersin demi "Allahim sen ne kadar guzel yaratin bizi agzimiz burumuz.......ne bilim Allah SUKUR EDERSIN ? sukur ettin zaman "tefekkur ediyon" buda nafile ibadet etmis olursun

Daha önce de benzeri yine güneydoğudan bir düğün videosu izlemiştim.Onlar da yine halay çekiyorlardı hem de başlarında namaz takkeleri ile.
-YA HALAY CEKERKEN MECBURMUSUN OZEL, BIR KIYAFETMI LAZIM MI?? TOVBE LUTFEN YAZDIKLARINA BI OKU GONDERMEDEN ONCE :)

Bu görüntüler işte tam vehhabi zihniyetlilere ne güzel  malzeme veriyor
-kardesim ya sen nerde gordun bu video ben de gormek isterim yaaa oyle sey varsa gonder benim bildimi kadar erkek kadin karisik olmaz

Dinden soğuk olanları daha da soğutuyor.Tasavvufta böyle bir şey yok!
-Lutfen baska bir konu konussan daha onemli baska seyler var.....

Böyle fetvaları verenlerin fetvaları kendilerini bağlar, böyle fetva veren Şeyh varsa o şeyh değil ŞEY'dir ancak.
-sen bilmedin ICIN HIC BIRSEY DEMEM

Eğer bunu anlatmazsak duyurmazsak yanlış olan bu hareket artık normalleşmiş olacaktır.
-ZATEN NORMAL SEN MERAK ETME

BILMEK ISTIYORUM SEN HANGI TARIKATIN?
Ben sana insan gibi konustum oyle bir cevap bekliyom senden
Allah YAR VE YARDIMCIN OLSUN KARDESIMMM :d

İsra

Alıntı YapBen biliyorum ki ilahi uzerinde halay cekmek hic bir sakincasi yok cunku peygamberimiz (s.a.v) zamanda misketmis oyun havasimis YOKTU DEMI?

doğrumu anladım ilahiyle birlikte halay çekilir mi diyorsunuz ?

33.yıldız

#13
Ve aleyküm selam,

Alıntı Yapben bile ilahi uzerinde halay gekiyorum HARAM OLSA SENCE ÇEKERMIYIM.

pardon da siz kimsiniz? Ben bile dediğinize göre siz Allah'ın bir veli kulu olmalısınız ki, ben bile diyerek kendinizden misal getiriyorsunuz.

Alıntı YapBen biliyorum ki ilahi uzerinde halay cekmek hic bir sakincasi yok cunku peygamberimiz (s.a.v) zamanda misketmis oyun havasimis YOKTU DEMI?
NE VARDI? ilahi vardi
İlahi ile halay çekilebileceğine dair sahih kaynağınız nedir? Peygamberimiz zamanında ilahi vardı ama ilahi ile o dönem haşa kalkıp oynamadı.Bir kaynak verelim:

İmam-ı Gazali hazretleri buyuruyor ki:
Resulullah efendimiz, geldiği bir evde, küçük zenci kızları [cariyeler] def çalıp şarkı söylüyorlardı. Şarkıyı bırakıp, Resulullahı övmeye başladılar. Resulullah efendimiz, (Onu bırakın, oyun arasında beni övmeyin. Beni övmek [mevlid, ilahi] ibadettir. Eğlence, oyun arasında ibadet caiz değildir) buyurdu. (Kimyayı Saadet)

Günümüzdeki uygulamaya bakalım.Söylenen o çalgılı ilahilerde Peygamberimiz övülüyor mu? Övülüyor.peki onunla halay çekiliyor mu ? Çekiliyor.Resulullah sav bunu men etmiş mi? etmiş.

Alıntı Yap-dinde eglenmek vardir ama ahlaki adapli cekilde ,ve kadinlar arasinda erkek olmiyacak
İlahi ile halay çekilerek ya da oynanarak, el çırpılarak eğlenileceğine dair bir kaynak olmadığı malum.Bu şekildeki eğlence meşru eğlence değildir.Kaldı ki izlediğimiz videolarda kadınlar da vardı

Alıntı Yapçalgılı ilahi olmaz, çalgı olursa  ilahi olmaz
-calgili olur ama haram olmayan alet olacak
Çalgı ile ilahi olmaz.
Istimaul-melahi ma´siyyetün vel-cülüsüfiha fiskun vettelezzüzü bihe küfrün hadisi şerifi yani Calgi aletlerini kullanmak seyyie yani günahtir.calgi aletlerinin calindigi yerde oturmak fasikliktir. Onlardan zevk almak ise küfürdür.

İlahi ibadettir. İbadete çalgı karıştırılmaz. Tasavvuf müziğinin dinde yeri yoktur. Resulullah efendimizin geldiği bir evde, küçük zenci kızları [cariyeler] def çalıp şarkı söylüyorlardı. Şarkıyı bırakıp, Resulullahı övmeye başladılar. Resulullah efendimiz, (Onu bırakın, oyun arasında beni övmeyin. Beni övmek [ilahi söylemek] ibadettir. Eğlence, oyun arasında ibadet caiz değildir) buyurdu. (Kimyayı Saadet-İmamı gazali Hazretleri)

Her çeşit çalgı dinlemek haramdır. (Fetava-i Bezzaziyye, Hadika, Ahlak-ı alaiyye)

Bu konuda daha bir çok kaynak mevcuttur.Öğrenmek isteyene İmamı Gazali hazretlerinden alınan kısım yeter de artar.
Günümüzde çalgılı ilahiye müsade veren hoca ve şeyhlerin fetvaları kendilerini bağlar vebali kendilerinedir, müslümanların tamamını bağlamaz.Onları İmamı gazali hazretlerinden üstün görecek halimiz yok.

Alıntı Yapİlahi bir nevi ibadettir bir eğlence aracı değildir.
-ilahi dinledin zaman ne yaparsin Allahin dusunursu Allah sukur edersin demi "Allahim sen ne kadar guzel yaratin bizi agzimiz burumuz.......ne bilim Allah SUKUR EDERSIN ? sukur ettin zaman "tefekkur ediyon" buda nafile ibadet etmis olursun
Bu söyledikleriniz halay çekerek gerçekleşmez.Her şeyin usül ve adabı vardır.

Alıntı YapDaha önce de benzeri yine güneydoğudan bir düğün videosu izlemiştim.Onlar da yine halay çekiyorlardı hem de başlarında namaz takkeleri ile.
-YA HALAY CEKERKEN MECBURMUSUN OZEL, BIR KIYAFETMI LAZIM MI?? TOVBE LUTFEN YAZDIKLARINA BI OKU GONDERMEDEN ONCE
Bence siz tevbe edin.Dini hususları bu kadar hafife almayın.Hafife almak imanı zedeleyen unsurlardan biridir.

Alıntı YapDinden soğuk olanları daha da soğutuyor.Tasavvufta böyle bir şey yok!
-Lutfen baska bir konu konussan daha onemli baska seyler var.....
Bu konulardan daha mühim bir şey mi var.Biz Hristiyan Yahudilerin fitnesinden korkarken, evimizin içini çökertmeye çalışanlar var.Dine sonradan bir şey sokanlar var.Asıl önemli olan bunlar.Gayrimüslimlerin safı belli en azından ne oldukları belli, ama böyle kendi kafasına göre fetva veren insanlar bir çok masum din kardeşimizi kandırıyorlar.Onları uayarmaktan daha önemli ne olabilir!

Alıntı YapBöyle fetvaları verenlerin fetvaları kendilerini bağlar, böyle fetva veren Şeyh varsa o şeyh değil ŞEY'dir ancak.
-sen bilmedin ICIN HIC BIRSEY DEMEM
Ben bu fetvaları veren hoca ve şeyleri iyi bilirim.Ama çoğu bildiklerimizi yazmıyoruz.Fitneci değiliz ama tehlike gördüğümüz zaman uyarıcıyız.

Alıntı YapEğer bunu anlatmazsak duyurmazsak yanlış olan bu hareket artık normalleşmiş olacaktır.
-ZATEN NORMAL SEN MERAK ETME
Bakın bilmiyor olabilirsiniz, birilerinin peşinden de gidiyor olabilirsiniz ama öğrenmekle mükellefsiniz.Bu tür fetvaları veren de insandır.İnsanlar da hata işleyebilirler.Ancak masum olam Peygamberlerdir.
Yok eğer bile bile ben ilahi ile halay çekerim diyorsanız, size tekrar tevbe ve istiğfar etmenizi tavsiye ederim.

Alıntı YapBILMEK ISTIYORUM SEN HANGI TARIKATIN?
Hamdolsun biz yolumuzu bulmuş bir insanız.Bunu buradan açıklamam gerekmiyor.Reklamcılardan değiliz biz.Tasavvuf nasip işidir.


Son söz olarak;
çalgılı ilahi caizdir bunun delili de şudur diyebileceğiniz bir kaynak varsa yazın.Ama bu kaynak sahih bir kaynak olsun.falanca şeyh veya hocanın ağzından çıkan söz olmasın.
meşru eğlencenin sınırları içerisinde ilahi ile halay çekmeğe de bir deliliniz varsa yazın yine sahih kaynaklardan.

Ama yoksa sahih kaynağınız lütfen başkalarının aklını bulandırmayalım.Kendiniz madem yanlıştasınız, milleti de peşinizden sürüklemeyin.
Ortak paydamız, İbrahimi dinler değil! EHLİ SÜNNET, EHLİ SÜNNET...