Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

Eve televizyon almak caiz mi?

Başlatan SadakatNet, 19 Ekim 2009, 00:48:12

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ihvan

miftah hocama katılıyorum.dünya içerisindeyiz.harama helala dikkat ederek yürümeliyiz.atmak çözüm değil.kontrol önemli.arabayada  250 km koymuşlar.bu hızla devamlı gidilirse bir yerde son bulur.km yi ayarlamak lazım.

tefhim

İradesine güvenen arkadaşları takdir ediyorum.
Ama unutmayın 72 şeytan kuvvetinde bir nefse sahipsiniz.
Bizim yolumuz temkin yolu.Bir yerde tehlike varsa oranın yakınında  bizim işimiz olmaz.
Bedeel islemü gariben feseyeudü gariben fetuba lilgurabai.

yoklar

Tefhim kardeşim çok doğru söylüyor.

Televizyonun faydalı mı  zararlı mı olduğu konusunda ihtilafa  düşenler Kur'anı-ı Kerim'in Lokman Suresinin 6-7. ayetlerini iyice bir incelesinler...

O zaman  anlaşılır.
"Biz yıkık değirmende 40 yıl bekler tamir etmeden de ayrılmayız..."

yoklar

benim adım televizyon

hezeyan kusarım ton ton                                                           mana koyboldu tozumda             
benim adım televizyon                                                               kalpler kavruldu tuzumda
çalışmaya veririm son                                                                dünya benim boynuzumda
benim adım televizyon                                                                benim adım televizyon

cami cemati  beş on                                                                  ben var isem olmaz sobet   
benimki bin kere milyon                                                             o semte uğramaz rahmet   
dinli dinsiz laik mason                                                                kin,ihtiras,fitne,dehşet   
benim adım televizyon                                                                benim adım televizyon

yatsı namazı kıldırtmam                                                              her yere akın ederim 
sabah namaza kaldırtmam                                                          uzağı yakın ederim   
söylenenlere aldırmam                                                                sade bana bakın derim
benim adım televizyon                                                                 benim adım televizyon

zorla her eve girerim                                                                    herkes bir bahane bulur
ev sahibine söverim                                                                     yolları bana doğrulur
gafilleri pek severim                                                                     nifak mayamla yoğrulur
benim adım televizyon                                                                 benim adım televizyon

namazlarda vesveseyim                                                               beni reddetti sofular
ehli dünyaya neşeyim                                                                  sonunda teslim oldular
sevincimden dört köşeyim                                                            karşı koyamaz oldular
benim adım televizyon                                                                  benim adım televizyon

bana bakan gözler yandı                                                               ışık değilim aynayım
yalanıma herkes kandı                                                                  ben hep güçlüden yanayım   
ne söylemişsem inandı                                                                 rolümü iyi oynarım
benim adım televizyon                                                                   benim adımtelevizyon

öldürücü bir ağıyım                                                                       daim uzağım haktan
nefsin keskin bıçağıyım                                                                 kumandalıyım uzaktan
kör şeytanın çırağıyım                                                                   bakan kurtulmaz tuzaktan
benim adım televizyon                                                                   benim adım televizyon

yıktı utanma hissini                                                                        .....
yaptım herşeyin tersini                                                                   .....
bozdum müslüman neslini                                                              .....
benim adım televizyon                                                                    .....   

rahmet değilim lanetim                                                                   alaları ettim deni
aslında ben bir aletim                                                                     unutturdum sana seni   
vardır kasıtlı bir gayretim                                                                 şimdi tanıdın mı beni   
benim adım televizyon                                                                    benim adım televizyon

geğik gibi boynuzum var
paylaşılacak kozum var
namusunuzda gözüm var
benim adım televizyon

osmanli

ben su siiri bir zamanlar duymustum sizmi yazdiniz

yoklar

februli

Evde olduğun da zararı mı çok, faydası mı çok diye düşünmek lazım,
Gazeteler de haber yazıyor,okumak zahmeti çok olmasa gerek diye düşünüyorum.
Televizyon kontrolü siz de olmayan bir yayın aracı gibi geliyor,internet ona göre daha kontrollü gibi
Tabi ki herkesin kendi tercihidir,ama insanların tercihi hayatlarına yön veren unsurlardan biridir. 
Ölüm vardır , gafil olma
Sakın meyl etme dünyaya,

adıgüzel

Bir haftalığına televizyonu kapatmak, son yıllarda gittikçe yaygınlaşan bir eylem. Dünyada televizyonun tuzağına ilk olarak ve en yaygın biçimde düşen Amerika içinde bazı sivil gruplar, şimdi bu tuzaktan kurtulmayı amaçlayan eylemlerin öncülüğünü yapıyorlar.

Bu eylemlerden en dikkat çekici ve en yaygın olanı ise “TV-Turnoff Week,” yani “TV Kapatma Haftası.”

Bu eylemin temel amacı insanların yılda bir hafta için de olsa televizyon karşısında harcadıkları zamanı azaltmak ve insanların zihnine daha faydalı şeyler yapabilecekleri anlayışını yerleştirebilmek. Bu haftayı düzenleyenler ve destek verenler, insanlara şu mesajı aktarıyorlar:
“Sadece bir haftalığına televizyonunu kapat; sonra gör bak neler olacak!”

TV Kapatma Haftası ilk olarak 1995 yılında kutlanmaya başlandı. Daha ilk yılında bu faaliyete 45 bin okul ve 8 milyondan fazla insan katıldı. Bu uygulamayı organizeli olarak ilk başlatan ise sonradan TV-Turnoff Network (TV Kapatma Ağı) ismini alan TV-Free America (TV’den Bağımsız Amerika) isimli özel bir kuruluş.

Bu kuruluş faaliyetlerinde kâr amacı gütmüyor; herhangi bir siyasî eğilimi yok. En önemli faaliyet alanı ise, başta çocuklar olmak üzere insanların televizyon başında mümkün olduğunca az zaman geçirmelerini sağlayabilmek. 1995 yılından beri TV Kapatma Haftasına doğrudan katılan Amerikalıların sayısı ise 25 milyon civarında.

TV-Turnoff Network’ün çok çarpıcı bir sloganı var: “Turn off TV - Turn on Life!” Yani, “Televizyonun düğmesini kapat, hayatın düğmesini aç!” TV Kapatma Haftası Amerika’da doğduktan sonra diğer ülkelere de yayılmaya başladı. Fakat bu eylem şatafatlı bir biçimde duyurulma imkânından yoksun.

Bir defa, televizyonlar bu eylemle ilgili ne bir haber yayınlıyor, ne de reklam kabul ediyor. Zaten bu eylemi örgütleyen gruplar büyük sermaye sahibi olmadığı için, bir tanıtım kampanyasına ayıracak geniş imkânları yok. Bununla beraber, hareket derinden derine yayılıyor ve çeşitli ülkelerde kendisine tutunacak bir zemin buluyor.

TELEVİZYONSUZ YAPAMIYORUZ

RTÜK tarafından yapılan kamuoyu araştırmalarına göre ülke olarak durumumuz hiç de iç açıcı değil. Televizyonkolik olma açısından Amerikan halkının belki en yakın takipçisi olmaya adayız. Aile bireylerinin televizyon izleme gün ve saat alışkanlıklarına ilişkin 5.360 kişiyle yapılan anket neticelerine göre insanımız ortalama 4 saate yakın televizyon seyrediyor. 5 saatin üzerinde televizyon seyredenlerin oranı ise % 20.

Bugün pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de televizyon olmayan ev neredeyse yok gibi. Özellikle büyük şehirlerde, evinde bulunduğu zaman diliminde insanımızın yaptığı en rutin işlerin başında televizyon seyretmek geliyor. Hattâ televizyonla bütünleşmiş bir yapımız var. Bu durumdaki bir insandan veya aileden televizyonunu kapatmasını istemek, bebekten sütü esirgemek gibi algılanıyor. Çünkü insanımız artık televizyonsuz eğlenemez, televizyonsuz gülemez, televizyonsuz yemeğini dahi yiyemez, kısacası televizyonsuz yaşayamaz hale geldi—yahut getirildi!

Televizyona bu derece bağımlılığın altında yatan sebeplerin başında tembellik geliyor. Aslında tembellik televizyon seyretmenin hem sebebi, hem sonucu. Bir kere televizyonun başına geçince gerisi geliyor.

özgür ve bilge dergisi

Doğrunun doğruluğu bütün sülalesine akseder hepsini hayra götürür.

adıgüzel

DERGİMİZİN İNTERNET SİTESİNDE OKUyucularımıza yönelttiğimiz “Bir hafta boyunca televizyonunuzu kapatsaydınız neler kazanır, neler kaybederdiniz?” sorusuna verilen bazı ilginç ceveplar:

Binnur Şenocak (muhasebeci, 23):
Televizyonda birkaç program seyredeceğime, daha fazla kitap okurum. Akşamları arkadaşlarıma daha fazla vakit ayırırım ve tabiî ki ailemle de daha fazla ilgilenebilirim.

Salih Z. Pekin (mimar, 56):
Televizyon seyretmeseydim, karımla daha fazla dertleşebilirdim. Birikmiş kitap ve dergileri okuyabilirdim. Dışarıya çıkıp dolaşabilirdim. Dostlarıma elyazısı mektup yazabilirdim. Fotoğraflarımı düzenlerdim. Şiir yazardım.

Emre Koyuncu (öğrenci, 18):
Birgün fark ettim ki televizyon bana çok zaman kaybettiriyor. Bunun üzerine televizyonumu aileme postaladım. Sanırım ömrüm bir kat daha uzadı, yahut bana öyle geliyor
.
Safiye Aygün (finans uzmanı, 29):
Televizyon seyretmeyince dokuz yaşındaki oğlumu kazanırdım. Daha fazla kitap okuma şansı bulurdum. Evime ve aileme daha fazla zaman ayırabilirdim.

Nida Okutmuştur (öğrenci, 12):
Fazladan bir iki kitap daha okurdum. Babam bizimle daha çok sohbet eder, daha çok uyurdu, daha dinç olurdu böylece. Neler kaybederdim? Haftada bir iki çizgi film dışında bir kaybım olmazdı herhalde. Belki babam eve gelince bir süre kendini boşlukta hissedebilirdi!

Zeliha Özdoğu (öğrenci, 23):
Günde ortalama üç saat TV izlediğimi varsayarsak, 21 saat kazanır ve vakit yok bahanesiyle yapamadığım işlerime vakit ayırırım.

Recep Uslu (mühendis, 25):
Bozulan televizyonumuzu iki sene boyunca yaptırmama kararı almıştık ve gerçekten yaptırmadık. Bunun sayesinde, okuyamayacağımı sandığım birçok kitabı okuma fırsatı buldum. Daha da önemlisi, evdeki muhabbetimiz daha da arttı. Ama maalesef iki sene doldu. Çok şükür ki eskisi kadar bağımlı değilim. Bence herkes bir haftalığına televizyonunu kapatmayı gerçekten denesin.

Hasan Çelik (bilgisayar programcısı, 38):
Televizyonumu kapatsaydım, bir haftada en az iki kitap okurdum. Ekrandaki rezaletlere bakmamış olurdum. Hergün haberleri izleyip sinir küpü olmaktan kurtulurdum. Reklamlara bakarak hangi ülkede yaşadığım düşüncesine kapılmış olmazdım.

Taner İlbeyli (memur, 30):
Televizyonu seyretmeyen herşeyi bulur; onu seyreden birşey bulmaz, bulsa da başına belâ bulur.

Aslı Nokay (şehir plancısı, 24):
Kazanacaklarım: (1) Eşim ve ben, tek bir noktaya bakacağımıza birbirimizin gözlerine bakardık. (2) Sohbet konusu bulmaya çalışır ve mutlaka birşeyler bulurduk. (3) Kitap okumak için daha fazla zaman bulurduk. (4) Konuşurken sesimizi dinletmeye çalışmayıp sakin ve huzurlu bir ortamda yorulmadan derdimizi anlatırdık. Aklımızı başka yöne çekecek bir unsur olmazdı. (5) Bize özel anlar bulurduk. Belki bilmediğimiz bir yönümüzü keşfederdik. (6) Çocuklarımızın sesini duyabilirdik. Kaybeceklerimize gelince: Bir süre alışkanlıklarla bezenmiş o boşa giden saatleri arayacak ve sıkılacaktık. Ama bu yeni alışkanlıkları kazanmak olduğundan hiçbir şey kaybetmemiş olacaktık.

Burcu Bekar (öğrenci, 20):
Haftalardır TV izlemiyorum ve birkaç program dışında hiç birşey kaybettiğimi düşünmüyor, aksine stresten, şiddetten ve daha pek çok zararlardan kurtulduğumu düşünüyorum.

Bilimsel araştırmaların ortaya çıkardığı sonuç : Televizyon bağımlılık yapıyor
Televizyonun bağımlılık yaptığı çok söylenir söylenmesine; fakat daha ziyade abartılı bir ifade olarak karşılanır. Bilimsel araştırmalar ve deneyler ise, bu ifadede bir abartının sözkonusu olmadığını gösteriyor.

Scientific American dergisinin Şubat sayısında yayınlanan bir yazıda, bu konuya derinlemesine yer verildi ve televizyon bağımlılığının oldukça ciddî verilere dayandığı ortaya kondu.

Dergi, gelişmiş ülkelerde insanların günde ortalama üç saat televizyon seyrettiklerine dikkat çekiyor. (Bu rakam, Türkiye için dört saat civarıda.) İş ve uykuyu bir yana bırakacak olursanız, insanların vaktini en fazla işgal eden tek bir meşgale olarak, böylece, televizyon izlenmesi ortaya çıkıyor.

1992 ve 1999 yıllarında Gallup tarafından yapılan araştırmalarda ise, yetişkinlerde beş kişiden ikisi, gençlerde on kişiden yedisi, kendilerinin çok fazla televizyon izlediğini belirtiyor. Diğer anketlerde ise, yetişkin nüfusun yüzde on kadarı, kendilerini “televizyon bağımlısı” olarak nitelendiriyor.
Televizyon izlerken ve izledikten sonra insanlarda meydana gelen etkileri incelemek üzere çeşitli laboratuar deneylerinin yapıldığı da dergide haber veriliyor. Bu deneylerin en çarpıcı sonucu ise şöyle:

İnsanlar, televizyon seyrederken bir tür rahatlama hissediyorlar. Fakat izleme sona erer ermez bu rahatlama duygusu da sona eriyor. Pasiflik ve dikkat azalması ise, izlemeden sonra da devam ediyor.

İzleyicilerin çoğunluğu, televizyon seyretmenin enerjilerini çekip aldığını ve daha sonra herhangi bir şeye dikkatlerini yoğunlaştırmakta güçlük çektiklerini söylüyor. Bu ise, herhangi bir dinlenme veya eğlence faaliyetinden çok farklı bir sonuç. Çünkü insanlar spor yaptıkları, kitap okudukları, bir hobiyle meşgul oldukları zaman, kendilerini daha dinlenmiş ve zindeleşmiş bulduklarını bildiriyorlar.

Doğal olarak, bu şikâyetler, televizyon izleme süresine paralel şekilde artıyor. Televizyon izlemekle tatmin olmayan insanlar daha çok televizyon izleyerek kendilerini oyalamaya çalışıyorlar; fakat daha çok izledikçe enerjilerini ve hayata bağlılıklarını daha da çok yıpratıyorlar.

Özgür ve Bilge Dergisi     Nisan 2002

Tuğra

İlginç,tv olmayınca mı? insanlar kitap okuyacak yada dostları ile sohbet edecek,insan birşeyi çok seviyorsa ona mutlaka zaman ayırır,okumayı seviyorsa kitaplara,dostları seviyorsa sohbete,sanatı seviyorsa,fırçalar önceliği olur.

Ankete cevap verenler tv izlemeyi seviyorlar,onu evden atsalar da söylediklerini yapamazlar,sadece kendilerini kandırıyorlar.  s4))
〰〰〰〰🐠

sakincan

bu  zamanda evinde televizyon olmayan zamanın sahabisi...diye bir

söz duymuştum..
Bu akşam gül koydum yastığımın kenarına...
belki gelirsin rüyama...
benim için olmaz bilirim.......
gülün hatırına..

Tuğra

Alıntı yapılan: Miftahulkuluub - 19 Ekim 2009, 22:13:26

ya da kurtlar vadisi bağımlısı bir çocuğu olduğunu düşünün.

Evde izleyen yoksa neden böyle birşey olsun ki?  e52))

Alıntı yapılan: tarihman - 19 Ekim 2009, 21:59:46
Ya her şey tamamda... Tek izlediğim dizi olan,  Kurtlar Vadisi'ni nerede izliycem ben. :)

Miftahulkuluub ve Tarihman böyle saçma tek düze ve vasat bir şeyi izlemez bence..  s4))

〰〰〰〰🐠

adıgüzel

Bütün mesele, yönelmekte.İnsan, neye yönelirse onu seviyor.Hiç izlemeyen kişi bile bir diziyi takip etse tv bağımlısı olabiliyor. s4))

mustantık

Alıntı yapılan: tefhim - 19 Ekim 2009, 10:57:42
Televizyon kesinlikle müslüman evine girmemeli.Vay efendim faideli kanal ve programlar varmış hikaye.
Bilgisayar kontrol altında faideli ve gerekli.

Herkesin evinin akıl hocalığını yapan Televizyon Namaz kılmaya vakti olmayıpta birbuçuk saatlik dizi için hem internette (kaçırdığı bölümleriçin) hem de televizyonda vakit bulan aynı zamanda da Kuranı Kerim'i Öğrenip okuyacak kadar boş vakti olmayıpta magazin ve saçma sapan programları izleyenler. Ben Kimim ve nereye varmak istiyorum deyip kendini suale çekmeli yoksa kabre girince heyhat geçti diye bises duymaktan kendimizi alıkoyamayız.Benim evimde de televizyon var ama ancak haberlere vakit ayırabiliyorum çünki takip edeceğim daha mühim işlerim var. Ama bence en iyisi radyo diye düşünüyorum.... SAYGILARIMLA
Sana gerekli olmayan şey hakkında konuşma. İster akıllı, ister akılsız hiç kimseyle münakaşa etme. Ve kardeşini, anılmandan hoşlandığın şeyle an.
(Abdulah ibn-i Mes’ud)

Miftahulkuluub

Alıntı yapılan: sakincan - 21 Ekim 2009, 12:11:01
bu  zamanda evinde televizyon olmayan zamanın sahabisi...diye bir

söz duymuştum..

aRİF Nihat Asyanın

"Televizyonlu odadan televizyonsuz odaya geçmek hicrettir."  meyanında sözü var.
İncemeseleler    Sadakat.Net    İns SadakatForum  Sevadı Azam

" Derviş isen kardeş takvaya çalış.."