Cahiliye Ribası/Fadl Ribası Hakkında *

Başlatan pr_oflaz61, 19 Eylül 2005, 03:57:05

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

pr_oflaz61

Bilindiği gibi riba Kur'an da ayetle ( nass ile) yasaklanılmıştır.Ancak bu konu bir netlik kazanmış değildir.Gelişen ekonomik durum, bu hususu
daha kompleks hale sokmuştur. Hatta bir takım ileri gelenler bu konunun içinden çıkmayınca, bu hususu teabbudi ( akıl yetmeyen işler örnk:kader)
olanlar sınıfına dahil ederek kolayı tercihen bir nevi sıyrılma yolunu seçmişlerdir.Evet ciddi bir konu ve bir netlik yok.Hayır! Ben farklı düşünüyorum.Riba  nass ile yasaklanmıştır.Bunun öyle anlaşılmayan bir yanı olmamalı, zira uygulanabilirliği olması  ve insanların bu yasaktan kaçınabilmeleri açısından anlaşılır olması, bir  zorunluluk olmalıdır. Yani bu konu öyle anlaşılması zor ve girift midir? yoksa bizler mi ( işimize geleni tercih edebilme yolunda) zorlaştırıyoruz.  Bu konu ile ilgili fikirlerinizi ve anlaşılır/güvenilir kaynakların isimlerini yazarsanız memnun olurum.

muallim_abi

Riba hususu kesin olarak cözülmüstür, ribe-i fadl hususund ashab icinde Ibni Abbas (ra) var idi muhalefet eden, ancak sonra bu görüsünden dönmüstür. Daha bu konuda farkli düsünenler de (bkz: Nevl el-evtâr) hadisi serif mucibince bu görüslerinden rücu eylemislerdir.

Riba Kuran, Sünnet ve Icma ile haramdir. Istisna var ise bu fikh kitaplarinin riba bahsinde zaten yazilidir.

Önümüze faiz korkusunda bulundugumuz bir mesele gelince, muteber eserlerden bunu tetkik edebilecek zatlara soralim, yada mevcud ise temyiz ehli bir zata yöneltelim. Ilahiyatcilarin bu konulari tartismasi bizi pek alakadar etmez. Din akil isi degil, nakil isidir.

Selam ve dua ile..
Okuduk, okuttuk, unuttuk; üç kaf bir araya geldi, olduk bir kukuk..
nemsavi@hotmail.com / incemeseleler.com

müteallim

Alıntı yapılan: "muallim_abi"
Riba Kuran, Sünnet ve Icma ile haramdir. Istisna var ise bu fikh kitaplarinin riba bahsinde zaten yazilidir.

Önümüze faiz korkusunda bulundugumuz bir mesele gelince, muteber eserlerden bunu tetkik edebilecek zatlara soralim, yada mevcud ise temyiz ehli bir zata yöneltelim. Ilahiyatcilarin bu konulari tartismasi bizi pek alakadar etmez. Din akil isi degil, nakil isidir.
.
Riba kur´an ,hadis ve icma ile haramdir.bunda hic bir müalümanin süphesi olmamalidir.burada incelenecek husus neyin riba neyin riba olmamasidir.yani ribanin hükmü meselesidir.buda haidis seriflerde ve muteber fikih kitaplarimizda yazilidir.genis bir mevzu oldugu icin kisa olarak burada izah mümkün degildir.
Si kadar söyleyebilirizki.gerek kuduri-serifde gerekse düreri-serifde gecen hadisi serif (La riba beynel-müslimi vezzimmiyyi) Müslüman ile gayri müslim arasinda riba hükmünün bulunmamasi .Bu meseleyi anlamakda bazi müslümanlar zorlanmakdadir.

Islami kafamiza degil kafamizi islama uydurmamiz lazim.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

muallim_abi

Bu sebeble fikh kitaplarini tetkik eden, sadece metinlerde degil serh ve hasiyelerde tetkiklerde bulunan zatlara sormak gerekir, ribanin tesbitinde. Bazi sözüm ona "din adamlarinin" kafasina göre yorumuna bakmamak esastir.

ILIM SERHDE DEGIL METINDEDIR kavlini bile bircok insan yanlis anliyor. Biz ilmi, yani metni okur birakir, yorumu kendimiz yapariz diyenler gördük. Halbuki bu, metnin ne kadar zor anlasildigina isaret eden bir ibaredir. Kuduri'nin Mudmarat ve Cevhere gibi serhlerine bakmadan, yanliz Kuduri ile de din ögrenmek kolay olmaz.

Neyse; su metinleri tarayip koydum..

Kuduri-i Serif'in mezkür ibaresi:




Eserin osmanlicasi Aziziye'nin mezkür ibaresi:

Okuduk, okuttuk, unuttuk; üç kaf bir araya geldi, olduk bir kukuk..
nemsavi@hotmail.com / incemeseleler.com

Vuslat Yolcusu

Islami kafamiza degil kafamizi islama uydurmamiz lazim :x
hocam Allahrazi olsun