Telif hakkı olupta izin alınmadan kullanılan mallar kul hakkına girermi? *

Başlatan sernur, 18 Aralık 2005, 02:34:06

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

sernur

slm alykm
Telif hakkı nın tam manası ne demektir?
Ve tlif hakkı olupta izin alınmadan kullanılan mallar kul hakkına girermi?
Mesala  Mp3 ilahiler bilgisayar programları.
Ben arkadaşlarımdan ve paylaşım programlarından bazı programlar indiriyorum ve kopyalıyorum fakat sadece kişisl kullanım için yapıyorum bunları.Ve ögrenci olduğum için bazı programlara (autocad,sap2000 vb.)ihtiyacım oluyor veya bazı arkadaşlarımdan ilahi kopyalıyorum.
bunları arkadaşlarımdan kopyalamam veya internetten indirmem caizmi?
Bilgisi olanlar yardımcı olurlarsa sevinirim Allah'a emanet olun.
urkk

muallim_abi

Telif hakkı nın tam manası ne demektir?

Telif etmek demek, yazmak demektir. Telif hakkı da, yazar hakkıdır ve eserden doğan herşeyi kapsar. Örneğin milli kütüphanelerden eser alırsanız, telif hakkı 30-40 veya 50 YTL'dir. Bu sayede, aldığınız eseri çoğaltma ve baskıya verme, satma hakkını elde edersiniz.

Ve tlif hakkı olupta izin alınmadan kullanılan mallar kul hakkına girermi?

Girer.

Mesala Mp3 ilahiler bilgisayar programları.

Umumi konuşamayız. Birçok ilahileri dinlemek, indirmek sahibi tarafından izinlidir. Programların da çoğu, maddi yarar sağlamamak amacıyla kullanıma izin vermektedir.

Ben arkadaşlarımdan ve paylaşım programlarından bazı programlar indiriyorum ve kopyalıyorum fakat sadece kişisl kullanım için yapıyorum bunları.

Umumi değerlendirme olmaz, muayyen programlar için araştırma yapmalısınız. Aksi takdirde kul hakkıdır.

Ve ögrenci olduğum için bazı programlara (autocad,sap2000 vb.)ihtiyacım oluyor veya bazı arkadaşlarımdan ilahi kopyalıyorum.

Autocad, Archicad, ProEngineer gibi programların STUDENT VERSION'ları vardır, bunları bulmaya çalışın. Ayrıca bu programları, maddi çıkar sağlamaksızın kullanmağa izin vardır. Archicad ve ProEngineer gibileri zaten farklı pc'lerde kullanamazsınız, kilitleri vardır. Bu programların, öğrencilik müddetince kullanıma izni olduğunu yakinen biliyorum.

bunları arkadaşlarımdan kopyalamam veya internetten indirmem caizmi?

Belirttiğiniz programlar için caizdir. Ancak öğrenciliğin ardından, firma kurar veya firmaya girerseniz LİSANS almanız gerekir. Öğrenmek amacıyla firmalar CD'leri okullara vermektedir, okulunuzdan isteyiniz. Orda yoksa netten indirirp kullanırsınız.
Okuduk, okuttuk, unuttuk; üç kaf bir araya geldi, olduk bir kukuk..
nemsavi@hotmail.com / incemeseleler.com

Uludag

Bildiğimiz SAP internetten indiriliyorsa biz de isteriz. Yarım milyon kadar euro'm olmadığından netten indirsem daha iyi olmaz mı?.. :)
Ya rabbi, şu acizi ümmeti Muhammede hizmet etmeğe muktedir kıl.