Lokum testi

Başlatan antepli, 15 Haziran 2005, 13:27:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

antepli

Lokum testi

Duygulara ve dürtülere karşı koyabilme ve onları geciktirebilme becerisini ölçmek için, Stanford Üniversitesi’nden psikolog Walter Mischchel, yuva çocuklarına lokum testini uyguladı.

Üniversite öğretim üyelerinin çocukları olan bu grup, üniversiteye gidinceye kadar izlendi. Sabırlı ve sabırsız çocuklar olarak iki gruba ayrılıp değerlendirildi. 4 yaşındaki yuva çocuklarına baştan çıkarıcı lokumlar sunuldu. Çocuklara, “15 dakika beklerseniz iki tane lokum alabilirsiniz; ama hemen alırsanız bir tane vereceğiz.” denildi.

Bir grup çocuk, öğretmen odadan çıkar çıkmaz lokumu aldı. Diğer çocuklar ise gözlerini kapayıp oyun oynayarak 15 dakikayı geçirdiler. 15 dakika sonra ödül olarak çift lokum aldılar. Bu çocuklar ergenlik çağına geldiklerinde, ilk deneyde doyumu erteleyebilen çocukların dikkat çekici bir biçimde duygusal ve sosyal farklılıklar gösterdikleri saptandı. Baştan çıkmaya karşı koyan çocuklar, sosyal açıdan daha yeterliydiler. Hayattaki zorluklarla daha iyi mücadele ediyorlardı. Stresli durumlarda donup kalma, çözülme veya çocuklaşma gibi tepkiler vermiyorlardı.

Özgüveni daha yüksek, çevresine güven veren, inisiyatif kullanabilen gençler olmuşlardı. Anlık doyumu erteleme konusunda hâlâ başarılıydılar. Lokumu hemen kapan çocuklar, grubun üçte birini oluşturuyordu. Bu çocuklar psikolojik açıdan daha sorunlu görünüyorlardı. Kararsız, doyumsuz, inatçı, kıskanç, sinirli, stres karşısında güvenlerini kaybeden, kendilerini kötü gören, donuklaşan, çocuklaşan ayrıca insanlara zor güvenen ve hak ettikleri karşılığı alamadıklarından şikâyet eden gençler olmuşlardı. Çoğunun kilo sorunu da vardı. Dört yaşındayken sabırla bekleyen çocuklar, fikirleri ileri yaşlarda daha iyi ifade edebiliyorlardı. Mantıklı davranıyorlardı. Dikkatlerini topluyor, konsantre oluyor, plan yapabiliyorlardı. Zeka testlerinde zeka puanları yüzde 20 daha fazla çıkıyordu. Hedef uğruna dürtüleri erteleme bir özdenetim becerisidir. Bu beceri, temel bir psikolojik beceridir ve hayat başarısı için çok önemlidir. Küçük yaştan itibaren beynimize bu beceriyi kimyasal harflerle yazmak gerekir. Yeme dürtüsüne hakim olmayı başaran kimse, hayatı üzerinde öz­denetim kurmada da başarılı olma şansı yakalar.

14.05.2005
Kaynak:Ailem dergisi
Bu dünyanın cefasından sefasına sıra gelmez.gafil olmayın ilme çalışın geçen günler geri gelmez...

muallim

Garip . gerçekten garip. :roll:
"Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki rahmete eresiniz."
[Hucurat Suresi 10]

inıirah75

tercüman

Aslında orada bir nokta var. Hak ettikleri karşılığı alamadıklarında şikayetçi....belki bu ifade oradan çıkartılabilir; çünkü, sabır ve beklemek var orada birde çalışmak....Ben böyle düşünüyorum. Ya siz? Güzel bir çalışma.
All I know is that I know nothing.
Tüm bildiğim hiçbir şey bilmediğim.
-Sokrates-

nirvana

bari türk lokumu verselerdi :)
ilginç bir araştırma zamane çocuğu öle bir tane lokuma fit olmaz  içlerinde türk çocuk yoktu demek ki ..
Tutalım ki dikenim ...
Hem de kötü bir diken...
Ama nihayetinde güllerle bir aradayım ...
Hz. Mevlana

Kabristan

Çocukluğumuz da yan komşumuzun kiraz ağacı vardı nasıl da dolu olurdu amma ,biz asla onlara uzanmazdık içimiz gitse de aldığımız terbiye; verilmeden izinsiz hiç bir şeye uzanmayın dı...Komşu almanya da olduğu için izne kirazlar çürüdüğün de yada yakınları topladığın da gelirdi...Bizede hiç nasip olmazdı yemek .Babam bahçeye bir kaçkere fidan diktiyse de nafile tutmaz çürürdü...Bir senesi komşunun cenaze için geldiğini duyduk...Babamla da konuşmuş bahçenin tamamını bize satmış...Allah bize bir tabak kiraz değil ağacın tamamını hatta bahçesini de nasip etti...Rabbim sabreden kullarını elbette kat be kat ödüllendiriyor iki dünya da ödüllenenler den olalım inş...
Kabristan etrafında kara taştan bir duvar.
Duvar dışında kalan mahpuslara haber var..