Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

Aşka Dair

Başlatan erh, 05 Haziran 2005, 23:56:02

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

erh

ASKA DAIR

Feyiz ve ihsan kapisi her zaman herkese açiktir. Oradan hiç kimse men edilmez, avucunu açan bos döndürülmez, kapisina gelen geri çevrilmez. O kapidan henüz eli bos dönen olmadi. Yeter ki istemesini, almasini ve her birini irfan hayatimiza mal etmesini bilenlerden olalim.

"Ask imis her ne var âlemde
Ilim bir kiylü kâl imis ancak."

Degerli okuyucularimiz! Bahârin sathi mâiline girerken gönüller gülseninden güller derleyelim dilerseniz. Herkesin dilinde bir ask sözüdür gidiyor. Ve âlem halki bunlari ask zannediyor. Halbuki yüce Mevlâ'dan gayri bir temâsâsi bulunan ask, ask degildir. Onlarin anladigi sey, ask degil, sehvettir. Onlar, aski bilmedikleri için, sehveti ask saniyorlar.

Ask ise, siddetli sevgidir. Sevgi ve muhabbetin kaynayarak koyulasmasi ve süzülmesidir. Ask, muhabbet ufkunun zirvesidir. Ask, insan yaratilisindaki güzellik ve varligin temelidir.

"Ben gizli bir hazine idim. Bilinmeyi istedim ve âlemi yarattim." kutsî sözünün içinde ask vardir... Insan, ahseni takvîm, Allah ise, hüsni mutlaktir. Askin temelinde güzellik vardir. Güzelligin temeli, Allah'in tarifsiz güzelligidir. Allah'a karsi duyulan ask, maddeden mânaya, halktan Hakk'a, fâniden bâkiye, cisimden rûha yönelir.

Ask, Allah Teâlâ'ya karsi asiri sevginin kemâle erisi, âsigin askta yok olusudur.
Ask, tasavvuf düsüncesinin temel sözcüklerindendir. Tasavvufta ask, varligin asli ve yaratilis sebebi, sevenin sevgilide kendini yok etmesi; âsigin yok, mâsukun var olmasi, her seyin ondan ibâret olmasidir.

"Ask, her an secde hâlidir, ask, imanin kemâlidir." (K.Rifâi)
"Ask hâline, arzularini azaltip, sükrünü artirarak erisebilirsin."
"Bir ask armagani almak istiyorsan, kalbini seyhe aç."
"Hüsyâr gönüllerde hasil olan askin sirlarina nâil olmak istersen, bir gönül sahibinin gönlüne gir. Bunun için baska yol yoktur."

"Ask yoluna revan olmak istersen, dikkat et, o yolda ezelî ahde vefâ isterler"
"Allah'in huzuruna kabul edilenlerden olmayi istiyorsan, tevâzu içinde yasamaya çalis."

"Unutma ki Hak, hidâyetini ancak kendisine muhabbet edene verir!.."
"Bil ki, hazineyi açan anahtar, asktan baska bir sey degildir."
"Ask semtinden baska yolda oturma; asksiz hayat bostur"
"Ilâhî askin lezzetinden mahrum, dünya hayatina magrur, hayvânî maîsete meftûn, rûhânî lezzetten yoksun olanlardan uzak ol."

"Hâdiseler senin kalbini kirmissa üzülme. Mevlâ onu mahsus kirdirtmistir. Kendi bulunsun içini (Ben kirik kalplerleyim) diye açik adresini resmen ilân etmemis midir?"

"Eger bu dünyada belâlara ugramissan, Hakk'in seni sevdigini bil. Bu ezel kismetidir anla." (Yesil)

"Mevlâ'nin dayagindan lezzet almayan, muhabbet davasinda sâdik olmadigini bilsin." (Rabiatü'li Adeviyye)

"Ask nedir bilmiyorsan, gecelere sor; su sapsari yüzlere, su kupkuru dudaklara sor."

"Bin düsmanin yiktigini bir ask yeniden yapabilir."

"Hayir, hayatin degil, hakikatin, muhabbetin, askin adamini yetistirmeliyiz. Hayatin hesaplari askimizin düsmanidir." (Topçu)

"Unutma ki, ask sarabiyla yikanmayan kalp, mudgadan ibarettir."

"Kalplerine askin sicagi dokunmadan yasayan fosiller, yürüyen cesetlerdir."

"Ask yolu, ehli hevâya kapalidir. Bu yol ancak cigeri yanik sâdiklara açiktir."

"Evet, gözyasi olan yere rahmet yagar. Allah Teâlâ'nin korkusundan akan bir damla, cehennemleri söndürür."

"Ilâhî aska nisbeti olan kimsenin yaninda günes, bir lamba dahi olamaz."

"Askin tatli atesiyle yanan kalpten çikan âh, âsiki, hakikî mâsûku olan Allah'a bir anda vâsil edecektir."

"Rahmet deryasinin feryâd ve figân ile cûsa geldigini unutma!"
"Askin odu cigerimi=Yaka geldi yaka gider."

"Askin aldi benden beni=Bana seni gerek seni
Ben yanarim dünü günü=Bana seni gerek seni" (Yunus)

"Rahmet kapisinin seherlerde gözyaslarina açilacagina dair ilân vardir. Zira Hakk'in en çok sevdigi amel, "ümmetin seherlerde âhu vâh edip inlemeleridir."
"Degil mi ki, bir ask yarasi tasimayan yürek, ya deliye aittir, ya ölüye."

"Ask olmadiktan, kalp yanmadiktan sonra muhtesem kubbelerin altinda haykirarak "Allah" demekten ne çikar?.."
"Evet, boynuna askin zinciri takilmayan kimse, henüz mânevî hayata kavusmamis demektir. Hakikî hayata kavusmayan, hayati "cidal" diye tarif eder."
"Feyiz ve ihsan kapisi her zaman herkese açiktir. Oradan hiç kimse men edilmez, avucunu açan bos döndürülmez, kapisina gelen geri çevrilmez. O kapidan henüz eli bos dönen olmadi. Yeter ki, istemesini, almasini ve her birini irfan hayatimiza mal etmesini bilenlerden olalim."

"Ask ve muhabbet sarayina girmek istersen, birak bütün sûrî amellerini yagma etsinler Gözyasi ile abdest alabiliyorsan, ne mutlu. O namazda mi'rac muhakkaktir. Yalniz bu is, ilâhî ask ile olur. Ilâhî ask da, akli maas ile alinir. Yani o fedâ edilmeden, bu sarâb içilmez." (Yesil)

"Ey insan!... Can bahçesine gam fidani dikmeyi birak. Ecel makasi, ömür ipini kesmeden gönül erlerinin güzelliginden renkler almaya bak. Kim onlar gibi bir dostun halkasina girerse, Allah'i ve Resûl'ünü hosnut eder!.." (Mevlânâ)

"Ey ask, ey gönlümüzün derûnî mânasi! Ey ektigimiz tohum! Ey biçtigimiz mahsul! Su hâle bir bak; tiyneti toprak olan insanlar artik eskidiler Bizim çamurumuzdan simdi bambaska ve bize yabanci bir insan meydana geldi" (Mevlânâ)
Muhammed Ikbal söyle feryâd ederdi:

"Yaziklar olsun! Artik askin vecdi ve heyecani kalmadi Artik Müslümanlarin damarlarindaki kan dahi kurudu. Namazlara bakin; saflar egri, secdeler ruhsuz, kalplerde huzur yok! Içten gelen o ilâhî cezbe kaybolmus!.."
"Tavani çöktü askin; duvarlar üryân düstü
Toplumun gündemine koyu bir isyân düstü" (N.Genç)

Aksemseddin Hazretlerini dinleyelim:
"Ben aski böyle bilmezdim. Bu ask bir acâyip sevdâ imis.
Onun bir zerresi ay ve günes, bir damlasi derya imis."
"Ask hastasi olanlarin, dost derdidir dermanlari
Aska esir olanlarin, dosta fedâdir canlari."
"Bu aski ben bilmez idim, bu bir acep sevdâ imis
Bir zerresi âyu günes, bir damlasi deryâ imis"
"Aska esirdir ehli hâl, bu aska sigmaz kiylü kal
Askin acep hâlleri var, kul eyledi sultanlari." (Aksemseddin)

Misali, Fâtih Sultan'dan:
"Bir sâha kul oldum ki, kulu sultani cihandir

Bir sâha kul oldum ki, cihan ona gedâdir." (Avnî)

"Duanin çabuk kabul olmasini istersen, kalbini Hakk'in dostunun kalbine bagla. Sakin Allah dostunu incitme!"

"Insan her seyiyle yagma edilecek bir metâ gibidir: Azrâil canini alinca varisler malini, makamina göz dikenler makamini, kabirdeki hasereler cesedini, alacakli olanlar da hasenâtini sevaplarini yagma ederler."

"Beseriyet ne kadar ugrasirsa ugrassin, sevip sevilmedikçe istirap ve felâketten kurtulamaz."

"Yüce Mevlâ'dan baska bir temâsâsi bulunan ask, ask olamaz." Niceler aski bilmiyor, sehveti ask saniyorlar."

"Ask eri Hak'tan ayri degildir, o daima öndedir, bastadir. Onlar daglara baksalar, baktiklari dagi altin ederler." (Aksemseddin)

"Nefsin amelleri bosa çikarmak için kullandigi en önemli vasitalardan biri, övülmekten duydugu hazdir."

"Askin menba-i yüce Mevlâ'ya emanet olunuz."

KAYNAK: mollacami.com
mirhan

mahmud_sami

RABBİ CÜMLEMİZE GERÇEK AŞK'I TATMAYI VE YAŞAMAYI NASİP ETSİN.RIZASINA MUVAFFAK OLAN SALİH VE SALİHA KULLARINDAN EYLESİN...AMİN...
ŞARET OLSA YOL SAPTIRMAZ,BİLGİ OLSA SÖZ SAPTIRMAZ.

söz verdik

Alıntı yapılan: mahmud_sami - 31 Ağustos 2005, 12:10:01
RABBİ CÜMLEMİZE GERÇEK AŞK'I TATMAYI VE YAŞAMAYI NASİP ETSİN.RIZASINA MUVAFFAK OLAN SALİH VE SALİHA KULLARINDAN EYLESİN...AMİN...

amiin
ölümümüzden  sonra mezarimizi aramayiniz,bizim mezarimiz ariflerin gönüllerindedir...mevlana

Elhamdulillah

(öyle bisey varsa tabiki.)

AMINNNN tabiki herkeze versin insAllah. Kendisine laik kul olmamiza nasip eylesin Rabbim.
Salih saliha esler nasip etsin insAllah.

BEN BU DÜNYAYA HEREKZIN OL DEDIGI GIBI OLMAYA GELMDEDIM!!!

insirah

Alıntı Yap"Hâdiseler senin kalbini kirmissa üzülme. Mevlâ onu mahsus kirdirtmistir. Kendi bulunsun içini (Ben kirik kalplerleyim) diye açik adresini resmen ilân etmemis midir?"

Allah razı olsun kardeşim
Hayat başladığı noktaya, bittiğinde geri döner! Hayatta her şey noktayla başlar, noktayla biter... Sümeyra Denizli

gulum benim