Osmanlı-Türkçesinin harfleri serbest olsun mu?

Başlatan Àkib, 08 Eylül 2008, 18:16:37

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Osmanlý-Türkçesi yasaðý kalksýn mý?

Yasak Kalkmasýn
1 (5.9%)
Yasak kalksýn
16 (94.1%)
Hiç farketmez
0 (0%)

Toplam Oy Verenler: 0

Àkib

Hür, demokrat, adil ve cumhuriyet olan bir memlekette yaşadığımızı siyasetçiler, köşe yazarları, gazeteciler, askerler, hakimler vs. dillerinden hiç düşürmüyorlar. Eğer öyle ise o zaman neden Osmanlı-Türkçesinin harfleri 21.YY de hâlen yasak olsun.

Devletin tasvib ettiği ve resmen kabul ettiği Latin harfleri var. Bu istikamette de okul ve eğitim merkezlerinde çocukalara ve millete bu yazı şekli öğretiliyor, resmi makam ve kuruluşlarda da bu yazı şeklini kabul ederek ağırlığını koyuyorlar. Buna kimsenin îtirazı yok, lakin her türlü yazı şekli de serbest. Mesela İngilizce, Fransızca, Arabça gazeteler satabiliyorsunuz, dükkanınızın ismini sadece İngilizce değil, hatta İngilizce ve Fransızca grameri ve imlası ile yazabiliyorsunuz.

Ayrıca Türkün diline uygun düşmeyen ecnebi kelimeleri Türkçe diye satmaya çalışılıyor ve TDK dahil kimse müdahele etmiyor, amma Osmanlı-Türkçe yazı şekline gelince akan sular duruyor. Bin seneden beri tarihimizi, değerlerimizi, edebiyatımızı, medeniyetimizi ve benliğimizi emanet ettiğimiz ve şimdiye dek tarihimiz boyunca en uzun kullandığımız harfleri sosyal hayatta kullanmak tamamen yasak olabiliyor ha!  Anlamakta zorluk çekiyorum. e56))

أڭ بينسزلر بو استقبالى زيرا كسديرر
گوكدن اينمز برده هيچ برشى
بتون  يردن طاشار’ كندى اخلاقيله بر ملت ئولور ياخود ياشار. محمد عقيف أرصوى

aydeniz

Katılıyorum.

Günbatımı

Bununla ilgili bir yasak olduğunu bilmiyordum. Varsa tabii ki kalkmalı...

Ayrıca her türlü dini, milli, kültürel değerlerimize sahip çıkmalıyız...
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...

Hz. Mevlana 

alpertonga

selamun aleyküm  yasak olduğunu bilmiyordum. dini ve milli değerlere önem veren gazeteler ayda bir veya hafta bir kültür eki olarak osmanlıca haberler verebilirler.veya roman örnekleri, spor haberleri, çeşitli metinler verebilirler. onlar vermezse bizler buradan wikipedia osmanlıca ansiklopedi var ondan alıntı yapıp altlarına açıklamasını verip buralarda yayınlayabiliriz böyle bir konu açılsa nasıl olur

feyiz

Bu tür gereksiz,yersiz yasaklara anlam veremiyorum...Elbette kalkmalı.
"Allah'ın elinden daha üstün el yoktur.Zulmünün cezasını çekmeyen hiçbir zalim yoktur".

duanur

ne yangınlar var içimizde kimse bilmiyor...
NE EDERSİN KENDİNE EDERSİN KENDİ KENDİNE...