Evdeki Bakterilerden Korunun

Başlatan Tuğra, 14 Aralık 2009, 11:32:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tuğra


Sağlığımızın yaşadığımız ortamla yani evimizle yakından alakası var. Özellikle de kış aylarında...
Kaloriferleriniz yanıyor, içerisi sıcacık. Peki ya ortam yeterince nemli mi? Bilmiyorsanız sağlığınız için önemli bir bilgiden yoksunsunuz demektir. Çünkü ev hijyeninin en önemli ayaklarından biri de nem oranı. Havanın kuru olması çocuklar kadar büyükleri de enfeksiyona açık hale getiriyor

Sağlığımızın yaşadığımız ortamla yani evimizle yakından alakası var. Eskilerin dediği gibi "Güneş girmeyen eve doktor giriyor!" Özellikle de kış aylarında. Çünkü yeteri kadar havalandırılmamış bir ev ya da ofis bakteri ve virüslerin çoğalması için uygun ortam oluşturuyor. Hal böyle olunca evlerin nem dengesini korumak daha da önem kazanıyor.

Uzmanlar insanların rahat edebileceği ideal nem oranının yüzde 45-50 olduğunu söylüyor. Kalorifer ve klima ise ortamdaki nemi çekiyor. Havanın kuru olması, çocukları olduğu kadar büyükleri de enfeksiyonlara açık hale getiriyor.

Burun ve boğaz bölgesi kuruyor, alerjisi olanlar bundan daha fazla etkileniyor. Burun tıkanıklıklarının giderilememesi üst solunum yolu enfeksiyonlarının alt solunum sistemini etkilemesinin de yolunu açıyor. Ancak her konuda olduğu gibi nem oranında da dikkatli olmak gerekiyor. Bu nedenle evlerde ateşölçer olduğu gibi nemölçer de bulundurulması öneriliyor.

SAĞLIĞI DOĞRUDAN ETKİLİYOR

Mikroplara ve virüslere karşı savaşta nem dengesini korumak tek başına yeterli değil elbette. Genel olarak bir ev hijyeninden söz etmek gerekiyor. Şöyle bir düşünün; güneşli bir günde, perdenin açık kalmış kısmından sızan güneş ışığında dans eden toz zerrecikleri... Yavaş yavaş hareket eder, pırıl pırıl görünürler ve görsel açıdan doyurucu bir film karesi olarak harika durabilirler ama evde değil. Çünkü akla hemen astımı ve alerjiyi getiriyorlar ve görünen temizliğin yetmediğinde herkes hemfikir. Kış aylarında nezle, grip gibi salgınlarla birlikte önemi iyice artan ev hijyeni konusunda uzmanların sözlerine kulak verelim.

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, sağlığımızın yaşadığımız ortamın temizliğinden doğrudan etkilendiğini vurgulayarak ilk uyarısını şöyle yapıyor: "Ev düzenli olarak temizlenmeli ve çocuk odaları dezenfektanla silinmelidir. Yerler, halılar buharlı vakum süpürge ile toz kaldırmadan süpürülmelidir. Süpürme sonrası nemli bezle yerler silinmelidir. Halılar, koltuk yüzeyleri ve yataklar haftada bir kez vakumlu süpürge ile süpürülmelidir." Banyo ve mutfak fayanslarının her gün sabunlu bezle silinip sabunsuz bezle durulanması da önem taşıyor. Toz alırken nemli bez kullanılması gerektiğini anlatan Bıyıklı, "Camlar, çerçeveler, kapılar en az ayda bir kez nemli sabunlu bezle temizlenmelidir" diyor.

ÇARŞAF HER HAFTA DEĞİŞMELİ

Ev içinde toz tutan eşyaların arasında tüller ve perdeler neredeyse ilk sırada. Bunların da en az iki ay ara ile makinede yıkanması gerektiğini söyleyen Doç. Dr. Bıyıklı, tüllere ve perdelere kuru temizleme yapılabileceğini de belirtiyor. Mikropların sert yüzeylerde iki gün yaşayabileceği uyarısı son zamanlarda sık tekrarlanıyor. Bu nedenle ortak kullanımın yoğun olduğu kapı kolu ve telefon ahizesinin önce sabunlu sıcak su ile temizlenmesi, ardından da dezenfektan eklenmiş su ile silinmesi öneriliyor.

Alerjik bir hastalığı olanlar için ev hijyeninde dikkat edilmesi gerekenlerin listesi daha uzun elbette. Bu alerjiye neden olan ev tozu akarlarının dışkı ve atışları ev tozu içinde bulunuyor çünkü. Nemli ortamda ve 25-30 derece sıcaklıkta çoğalıyor, halı, çarşaf, yatak, yorgan, yastık ve oyuncak gibi tüylü eşyalarda bulunuyorlar. Doç. Dr. Bıyıklı, alerjik kişilerin kullandığı yatak, yastık ve yorganın kuş tüyü ya da yün olmaması gerektiğini söylüyor ve şöyle devam ediyor:

"Nevresim, yastık kılıfı ve çarşaflar haftada bir iki kez değiştirilmelidir. Nevresim, yastık kılıfları, çarşaflar, yorgan yıkanabilir olmalı ve 60 derece sıcak su ile yıkanmalı. Yorgan ve yastıklar ise ayda bir yıkanmalı. Odalar sık sık havalandırılmalı. Temizlik sırasında çocuk ortamdan uzak tutulmalı. Yerler ıslak bezle temizlenmeli. Yatak odalarında halı, toz tutan kalın perde, yüklük gibi eşyalar, evcil hayvan ve salon bitkileri bulundurulmamalı. Kumaş döşemeli mobilya yerine ahşap, deri ya da plastik olanlar tercih edilmeli. Hepa filtre içeren temizleme cihazları ev tozu alerjilerinin kontrolü açısından faydalı."

Temizlik malzemeleri ayrılmalı

Ev hijyeni deninle akla ilk gelen yer banyo ve tuvaletler elbette. Uzmanlar özellikle banyolarda halı kullanılmasını önermiyor. Silinebilir zeminlerin sık sık dezenfektan maddelerle temizlenmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, banyo ve tuvaletin evin diğer bölümlerine göre daha nemli olduğunu belirtiyor ve mikropların da nemi sevdiğini hatırlatıyor.

Bağırsak, solunum ve cilt mikroplarının yayılması için ideal bir ortam sunan banyolarda etkin temizliğin sağlanması için yoğun çamaşır suyu kullanmak gerekiyor. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, lavabo ve tuvalet temizliğinde dikkat edilmesi gerekenler konusunda şunları söylüyor: "Lavabo ve tuvaletler önce ovucu bir deterjanla fırça kullanarak silinmeli ardından su ile durulanmalıdır. Mutfak, banyo, tuvalet için kullanılan bezler ve fırçalar mutlaka ayrı olmalıdır."

Ev tozu akarı nedir?

Fotoğraflarına bakıp çok çirkin olduğu konusunda hemen uzlaşabileceğimiz ev tozu akarı, günümüz alerjilerinin birçoğunun temel nedeni. Alerji ve İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Zafer Çalışkaner, allerjim.com adlı internet sitesinde ev tozu akarlarını şöyle anlatıyor:

"En önemli ev içi alerjendir. Sıcak ve nemli ortamlarda kolaylıkla çoğalabilen gözle görülemeyen (mikroskopik) canlılardır. Akarların vücut proteinleri ve dışkıları allerjenik özelliktedir. Bu allerjenlerin solunum yolu ile vücuda girmesi, alerjik kişilerde şikayetlerin başlamasına neden olmaktadır. Akarlar insan deri döküntüleri ile beslenir.

Akarlar insanları ısırmaz, hastalık bulaştırma ve taşınmasına neden olmaz ve genellikle insanların üzerinde barınmazlar. Sadece akarlara karşı alerjisi olan kişilerde sorun oluşturan canlılardır. Haşere ilaçları akarları öldürmez."

Bez oyuncaklar çamaşır makinesine

Özellikle çocuklu evlerde dikkat edilmesi gereken bir unsur var ki o da oyuncaklar. İlk birkaç yaş döneminde çocukların her şeyi ağzına götürdüğü düşünülünce bu konunun ne kadar önemli olduğu da ortaya çıkıyor. Herhangi bir sağlık sorunu olmasa bile önlem almak ve oyuncak temizliğine dikkat etmek gerekiyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Bıyıklı, şu önerilerde bulunuyor: "Bez oyuncaklar haftada bir çamaşır makinesinde yıkanmalı, plastik oyuncaklar elde ya da bulaşık makinesinde gün aşırı yıkanmalı. Bulaşık makinesinde yıkanamayan oyuncaklar sıcak sabunlu su ile yıkanmalı."

Haber Aktüel
〰〰〰〰🐠