Yusuf Bir (Bir Roman Denemesi)

Başlatan garsli36, 31 Aralık 2008, 03:25:28

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

garsli36

Yusuf Bir

Karli daglarin arkasinda,insanlarin ismini hic duymadigi,memleket idarecilerinin secimden secime var oldugunu hatirladiklari,fakir insanlarin kendi alinterleri,el mekleriyle ayakta kalmaya calitiklari kücük bir anadolu kasabasinin kücük bir köyüdür BOZKIR köyü.bu köyde insaanlar baharlari ektikleri üc bes tarladan aldiklari mahsüllerle gecinmeye gayret ederler.bu arada her ailede ya iki üc sigir yada da uc bes tane koyun vardir.bes on tanede kümes hayvanina sahip olanlarin varligiyla köylüler ayda yilda bir yumurtada yiyebilmektedirler.
Giydikleri elbiseleri sehirlerde yasayanlarin eskitmeden cöplere attiklarindan daha eskidir..
Cocuklar defterlerini silip silip yeniden kullanmaktalar..kitaplari ise iki üc arkadas dönüsümlü olarak kullanmaktalar..Allah bu memlekete kari borani cok vermis…kis aylarinda hava sicakliklari -20 lere kadar düsmektedir…zaman zaman cikan firtinlarda göz gözü görememekte,köy halki köy icinde rahatca dolasabilmek icin tüneller acmaktadir..kisa bir yaz mevsiminden sonra Bozkir yine karlarla kaplanmisti..
-Bu gün yine kar boran sarmis etrafi.aman Allahim Tipiden göz gözü görmüyor..
-ahmet emiii!!!ahmet emi!!!
-kim bu essegini kaybetmis coban gibi bagiran??
Kos hele bir bak yusuf
-komsularin hasan gelmis baba.
-ne oldu hasan??niye öyle aci aci bagiriyorsun??
-ahmet emi anam agirlasti,hastaligi ilerlemis diyor ebe nene,babam dediki kos ahmede haber gelsinde sehre götürelim anani..
kos hele ahmet emi nolur acele et,anami doktora yetistirin,nolur
-yusuf oglum kos ahirdan ati cikar .hasan sende kos babana haber ver  hemen geliyorum..hastayi yola cikacak hale getirin olurmu ??
-tamam ahmet emi
-yadigar (atin adi)hadi aslan parcasi hazirlan baklalim,sana yol göründü.hasanin annesi cok rahatsizlanmis onu sehre kadar tasima isi yine sana düstü,Allah bacaklarina güy kuvvet versin..gerci göz gözü görmüyor.bu tipide nasil yol alacaksiniz bilemiyorum..
insAllah kazasiz belasiz filiz teyzeyi hasteneye yetistirirsiniz..hadi bakalim yadigar..bismillah
---baba!!baba!!!yadigar hazir.
-kizagin yanina götür,geliyorum..
hadi yadigar hadi aslan parcasi az geri gel ..tamam yusufum tamam oglum bagladim ati kizaga. sen simdi eve git.bu sogukta disarda durma..
-tamam baba
-Rizaaaaaa hadi riza artik yola cikma zamani..dayan filiz bacim..
-eyice saril yorgana kurbanin  olem..dayan gayret et cikiyoz yola yetisecegiz doktora-
-Rizam yanlarim cok agriyor,Rizam napcam bilemiyom
-Filiz Filizim dayan ,geldi Ahmet cikiyoz yola bak.Yetisecegiz doktora..
-Riza anlamiyorsun dillerim kurudu.birazdan konusamaz olacam Rizam,Hasanamima eyi bak,bana bir sey olursa namerde muhtac etme onu.
-on nasil söz filizim yetisecez doktora.sende iyi olacaksin..

filiz riza ve ahmet yadigarin cektigi kizaga binmis yola revan olmuslardi..köyün son evi olan coban alinin evinin önünden de gectiler..sehrin yolunu tuttular..gün ikindiyi gecmis aksam yaklasmisti..zaten günler cok kisaydi bir cirpida aksam oluyordu..kis aylarinda ormandaki kurtlar cakallar ac kaliyor,zaman zanam köye inip agillardan hayvanlari kapip kaciyorlardi.bunu bilen köylüler aksam oldumu kapilari sikica kilitliyor,sabah gün agarincaya kadar kapilari acmiyorlardi..coban alide son bir kez ahiri kontrol etmek icin evden cikmis ahirin yolunu tutmustuki kafasini ormandan yana cevirince ne görsün kurtlar ücer beserli gruplar halinde köyün yolunu tutmus geliyorlardi…o da ne bir kaci sehir yoluna dogru yürümeye basladilar..ama ahmet emi daha iki saat önce  kizagiyla o tarafa dogru yollanmamismiydi..kizakta yalnizda degildi..bereberinde riza ve hanimida vardi üstelik Rizanin hanimi hastaydi onu doktora götürüyorlardi..insAllah birsey olmaz diye gecirdi icinden coban ali..evinin kapisinida kilitleyip iceri gecti..

Ahmet emi yadigarla konusuyordu
-hadi ay parcasi,hadi aslan atim benim,sen daha önce cok kimseleri tasidin bu yollardan sehre kadar..cok kimsenin derdine deva oldun..

hava yavastan yavastan kararmaya basladi.Riza bir elinde tüfegini tutuyor,biir eliyle filizinin yüzünü oksuyor,durmadan ona teselliler vermeye calisiyordu..
Ahmet emi bir taraftan yadigari dürtüyor bir taraftan etrafi kolacan ediyordu..hava karardi fakat etraf  karin beyazligiyla secilebiliyordu..daha iyi görebilmek icin ahmet yanlarina aldiklari feneri yakti..gözü ilerde bir kac tane ayri ayri ama hareket halindeki karaltilara ilisti..
-Riza su ilerdekileri sende görüyormusun??
-kurda benziyorlar ahmet..ne yapacagiz simdi??
-korkma hemen oglum elimizde bu fener oldukca bize yaklasamazlar..-
-ahmet bu kurtlar ac kurda benziyor.bu karda kista ormanda yiyecek birsey bulamimislardir..hem bulmus olsalar niye köye kadar gelip disarda kalan zavalli köpekleri alip kacsinlarki?
-Dogru diyorsun Riza.fakat yapacak birsey yok korkmamaya calis.filiz baciyi düsün.hasani düsün..

gece karanligi iyice bastirdi fenerin isigida azalmaya basladi..gaz dedigin sey zaten ne kadar dayanabilirdiki..fakat su anda bulunduklari yer boran daginin etekleriydi ve gecmekte olduklari yol cok dolambacli idi..zaten karin kapladigi yol zar zor secilebiliyordu..yanlis bir hareket asagi dereye düsmelerine neden olabilirdi..fakat karaltilar yavas yavas yaklasiyorlardi..yadigarda huysuzluk etmeye basladi..saga sola yalpaliyordu..kurtlar uluyarak yaklasiyorlardi..
-Riza cok mecbur kalmadikca silahina davranma olur mu??Allah korusun bakarsin cig falan düser..su boran dagini bir gecelim hayirlisiyla ondan sonra korkacak birseyimiz kalmaz..teker teker avlariz bu kurtlari.
-hadi yadigar hadi ay parcam..
-kurtlar iyice yaklasti ahmet..

bu hal üzere yollarina devam ediyorlardi..fakat riza cok korkuyordu..bir tarafta canindan cok sevdigi filizi vardi köyde hasani yol gözlüyordu..Allahim ne olur sag salim gidip dönmeyi nasip et bize diye gecirdi icinden..Filiz iyice agirlasmisti..artik dili damage kurumus konusamiyordu..ateside yükselmisti..bu tam bir koma haline benziyordu..4-5 saat icinde sehre varmalari lazimdi..eger su kurtlar olmazsa dahada kisa bir zaman icinde varabilirlerdii
o ne kurtlar yadigara dogru saldiriya gectiler
-riza dur ates etmeeeeeee
ahmetin sesinin tamami rizaya ulamadan riza tüfegine sarilmis kurtlardan birisini cansiz yere sermisti.sesi duyan diger kurtlar kacismaya basladilar..fakat silahin cikardigi sesle sanki dag titremisti.bu ani sessizligi ahmedin haykiran sesi bozdu…
-riza dikkat et cig cig geliyor…
-filiz,filizim sIkI tutun bana…
bir kac hamle ile ahmet kizagi yadigardan ayirdi ve asagi dogru üzerlerinde kendileri olduklari halde saldi..belki cig kendilreine ulasmadan evvel dagin eteklerinden kayarak uzaklasabiliriz diye düsünmüstü..arkadan cig son hiziyla geliyordu..ahmet ardina bakti bakmaz olaydi..yadigar karlarin altinda kaybolmustu bile..cig hizla kendi üzerlerine dogru
yaklasiyordu..
-riza hakkini helal et kardesim..yetisemedik doktora..ama sevin Filizinden ayrilmayacaksin
-asil sen helal et ahmet bizim yüzümüzden simdi senin canin tehlikeye girdi
ve cig olnaca dehset ve siddetiyle kayak ve üzerindekileri bayaz karanligin icine gömdü.. biraz sonrada duruldu..
etrafta artik ölüm sessizligi hakimdi..ahmet yadigar riza ve filiz karlarin altinda kalmisti…

karlarin altinda kalan ahmet zoraki bir cirpinisla kafasini disariya cikardi,etrafina bakti görünürde kimse yoktu..yavas yavas etrafindaki karlari temizledi,dogruldu vucudunu yokladi elleriyle sapasaglamdi ve yasiyordu.Allahina sükürler etti.köye geri dönebilecek esine ve yavrusu yusufa kavusabilecekti..etrafi gözleriyle inceden inceye süzmeye basladi..kac saat gecmisti nasil olmusta karlarin altinda kalmisti hatirlamaya calisti..etraf karanlikti ,,fakat karin beyazligindan etraf secilebiliyordu..gözleri karanliga iyice alismisti..yadigardan umudu kesmisti coktan..kizakta umurunda degildi..Riza ve filizi aradi gözleri..hertarafa bakiyor..hafif tümsek olan yerleri kazmaya calisiyordu…bir bez parcasina takildi elleri..kazidi kazidi..bir el tuttu..fakat soguktan buz kesmisti..cikardi bakti gözleri yasardi.cikardigi filizin cansiz cesedi idi..onu kenara biryere koydu tekrar aramaya basladi Rizada yakinlarda olmaliydi..saga sola kosturuyor bir hareket gözlüyordu..ayagi bir demir parcasina takildi..bu kizagin ayaklarindan birisiydi..riza buralarda olabilirdi..derken gecenin sessizliginde hafif bir inilti duydu..önceleri rüzgarin ugultusu sandi fakat hayir bu bir insan sesiydi..iyice dinledi sesin geldigi yöne dogru ilerledi..bu rizadan baskasi degildi..parcalanan kizagin ayaklarindan birisiyle bir kayanin arasina sIkIsmIs inliyordu..ahmet hemen kostu yanina etrafini kazidi ve cikardi rizayi..
--Riza kardesim nasilsin??
-bilmiyorum galiba ayagim kirilmis..cok üsüyorum ahmet ..diyebildi
sonra sessizce
-filiz filizim nasil???diye mirildandi..
ahmet ne diyecegini sasirdi..keske yer yarilsada dibine girseydim.yada cigin altindan hic cikamasaydim gibi düsünceler gecti icinden..sonra bir an düsündü nasil olsa herkes ölmeyecekmiydi??ama nasil demeliydi bunu Rizaya.
Bir taraftan Rizanin elini ayagini ovuyor bir taraftanda onunla konusarak uyanik kalmasini saglamaya calisiyordu..
-Riza biliyorsun benim annem ve babam vefat edeli cok oldu..seninle beraber koyduk ikisinide kara topragin koynuna
-evet Ahmet hatirliyorum daha dün gibi..Allah rahmet eylesin..kabirleri nur dolsun..zaten benim annemle babamida topraga beraber verdik..
-baban neden ölmüstü Riza.??
-bizim bir kir at vardi onu cifte kosarken cifte atmisti babama o ciftenin etkisiyle yere düsmüs düserkende kafasini tasa carpmisti..yerinden kaldirmaya firsat olmadan beyin kanamasindan gittii rahmetli..
-ya annen??
-Takdiri ilahi bir gece uyudu birdahada uyanamadi..
-Allah rahmet eylesin ikisinede..
-amin
iste Riza görüyorsunki her canli ölecek..annelerimiz öldü hayat cekilmez sandik fakat yasamaya devam ettik,babalarimiz öldü kolumuz kanadimiz kirildi sandik fakat yasamaya devam ettik..cünkü geride yasayanlarimiz vardi..onlara destek olmak,onlara kol kanat germek zorunda idik,yüreklerimize tas bastik geride kalanlara sarildik yasamaya devam etttik..simdi riza biliyorum katlanmasii cok zor anne ve baba acisina benzemez bir aci yasayacaksin fakat hasani yavrunu düsün dayanmaya gayret et..filiz baci rahmanina kavustu..gayret etde onuda alip yavas yavas köyün yolunu tutalim..
-ahmet ahmet kardasim
diyebildi riza sarildi ahmete agladi agladi agladi…
nekadar zaman gecmisti ikiside bilemiyordu hava sogudukca soguyordu durmanin vakti degildi durusalar ikiside filiz gibi öleceklerdi..yavas yavas yola revan oldular..filizin cansiz bedenini ahmet cantasindan cikardigi derinin üzerine koydu rizada aksaya aksaya yola revan oldular..uzaktan köy görünmeye basladi havada yavas yavas aydinlaniyordu..
-sen sahip ol filiz baciya kosup yardim getireyim Riza zaten sendede derman kalmadi..
dedi
ve karlara bata cika hizli hizli köye yetistii..köyün girisindeki ilk ev olan coban Alinin kapisini tokmaklamaya basladi…Ali uykudan yeni kalkmis olmanin mahmurluguyla
-ne oldu be catladinmi ?? diye söylenerek kapiya yaklasti
-aliii cabuk ali acele ac kapiyi
-kimsin sen be sabah sabah evi basimiza yikmaya mi geldin?
-benim ahmet ac hele
-ahmet mi???siz dün aksam üzeri sehre yollanmamismiydiniz??
-sorma ali cok kötü seyler oldu???cig düstü üzerimize Rizayla ben zor kurtulduk,yadigar gittiii..o neyse sonucta bir hayvandir yenisi alinir yavru bir tay büyür yeni yadigar olur..fakat filiz baci sizlere ömür…
-riza nasil??
-sanirim ayagi kirildi..tepe tarlanin orada biraktim kos yardim et bir yolda alip gelek onlari….

Ali sirtina paltosunu gecirdi,
-hanim hanim ben ahmetle tepe tarlanin oraya gidiyorum..sende toparlan Rizalarin eve git orada bizi bekle..cikmadan öncede kahvaltilik birseyler hazirla.

Ahmet ve coban Ali tepe tarlanin yolunu tuuttular..Ahmet yorgun düsmüs zor bela ilerliyordu..Ali dinc idi..daha hizli hareket ediyordu..Ali rizayi görünce daha bir hizli yürümeye basladi..Rizsnin yanina vardiginda nefes nefese kalmisti..

-gecmis olsun Rizacigim:Ahmet olanlari anlatti cok üzüldüm..basin sagolsun filiz bacimda hakkin rahmetine kavusmus..ama velakin sabirli olmak gerekir..hadi tutun ahmete siz yavas yavas ilerleyin..bende filiz baciyi getireyim..

ahmet ve riza hem yorgun hemde cok üzgünlerdi.onlarin o halleine sahit olan  coban alide cok üzülmüs ne diyecegini bilemiyordu..rizanin evine gelinceye kadar ücününde agzini bicak acmadi..rizanin evine vardiklari zaman alinin hanimi kahvalti sofrasini hazirlamisti..
filizin cansiz bedenini icerki odaya koydular..

-hadin kardesler gelin hele bogazizdan bir kac lokma gecsin..
-aslinda iyi olur dedi ahmet.
riza konusulanlari duymamis gibiydi..bacaginin acisini da hissetmiyordu..filizine dogru bakiyordu…
-riza gel kardasim bir kac lokma birseyler ye de hüsen emmiyi cagirak bacagina bir baksin..
-filiz bacinin yikanma kefen isleriyle bizim hanim mesgul olur sen onu düsünme..bu gibi zamanlarda komsulari birbirine daha cok baglar herkes yardima kosar.üzüntüyü paylasirlar..
ali rizanin koluna girdi sofraya oturttu..bir kac lokma birseyler yeyip,bir kac bardakta caydan yudumladilar..vaziyetten haberdar olan köylüde yavas yavas toplaniyordu..kalabaligin kendi evlerinin önünde toplandigini gören hasan kosarak o tarafa geldi..gözleri önce annesini aradi göremeyince babasini aramaya basladi..kalabalik hasani iceriye sokmuyordu..hasanin geldigini gören ahmet yanina gitii..
-hasan evladim.gel bakayim biraz konusalim seninle
-noldu ahmet emi annem nerde babam nerde?
-babanda annende burdalar üzülme hemen..yalniz söyleyeceklerimi can kulagiyla dinle
bak hasancigim..yeri gögü gezegenleri,insanlari kuslari bizim bildigimiz bilmedigimiz bütün varliklari kim yaratti biliyormusun??
-hoca emmi ögretmisti her seyi yaratan Allah diye..her seyi Allah yaratmistir Ahmet emi..
-Aferin sana hasan..iste insanlari ve daha nice varliklari yaratan Allah kitabimizda –her nefis sahibi ölümü tadacaktir-diye buyuruyor..dünyada iyi ve güzel ameller isleyenlerin cennete gidecegini ,kötü isler yapanlarin basakalarinin hakkina tecavüz edenlerinde cehenneme gideceklerini haber veriyor…sen cenneti cehennemi duyudun demi hasan??
-duyudum ahmet emi..babam nenem öldügünde bana ..hasan Allah neneni yanina aldi cennetine koydu insAllahh..cünkü nenen herkese iyilik eder Allahtan ziyadesiyle korkardi..demisti
-Aferin hasan sen akilli ve güclü bir cocuksun..iste neneni yanina alan Allah simdide anneni yanina aldi ve insAllah onuda cennetine koyacak…hadi gel babanin yanina gidelim..

Yusuf Akkaya
Kalin saglicakla..garsli36