Hafızayı güçlendirmek.

Başlatan fuducuk, 14 Aralık 2008, 20:35:47

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

fuducuk

Selâmün Aleyküm güzel kardeşlerim.

Bir süredir hayatıma biraz çeki düzen vermeye çalışıyorum. Ve farkettim ki bazı doğruların meyvesini almaya başlıyorum. Örneğin hafızam eskisine göre çok daha iyi. Az önce bir duayı çabucak ezberledim, eskiden çok zorlanırdım. Çok sevinçliyim bu meziyet için.  &) Şükürler olsun, hamd olsun. Fakat bu bana yetmiyor ve yetmemeli, ben okuduğum hemen hemen herşeyi aklımda tutmak istiyorum. Çünkü lâzım olunca bazen direkt olarak o sözü söylemek gerekiyor. Aklımda kaldığı kadarıyla anlatmaya çalışıyorum ama sözün bütününü net ve eksiksiz olarak anlatmak çok daha güzel olur diye düşünüyorum. Ayrıca her olaya karşılık olarak bir söz söylemek icap edebiliyor. O an o sözü söylemek çok tesirli olabiliyor. Biraz önce arkadaşım af konusunda şüpheye düşmüştü, ona birkaç şey söyledim ama af ile ilgili ayet, tefsir ya da hadisleri aklımdan direkt aktarabilsem çok yararım olabilirdi.

Benim bildiğim hafızayı kuvvetlendirme teknikleri var, günlük hayat içerisinde bu teknikleri kullanarak oldukça fayda sağlıyorum. Fakat ben bu hafıza işinin sadece maddi değil manevi boyutunun da olduğunu düşünüyorum. Manevi olarak neler yapmam gerekir ki çok kuvvetli bir hafızaya sahip olmalıyım? Yardımcı olursanız ya da başka tavsiyleriniz olursa çok sevinirim.

Teşekkür ederim...

Tuğra

Misvak kullanmak hafızayı güçlendirir,hafıza için dualarda var adetlerince okunması gerekene,bazı gıdalar içinde aynı şey söyleniyor.Bununla beraber bazı şeylerinde yenmemesi gerekiyor bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgi ''Marifetname''de vardır.

Hafıza güçlüde olsa,birirlerine birşeyleri izah ederken kaynağına tekrar bakmak da fayda var.
〰〰〰〰🐠

Günbatımı

Alıntı yapılan: fuducuk - 14 Aralık 2008, 20:35:47
Selâmün Aleyküm güzel kardeşlerim
Benim bildiğim hafızayı kuvvetlendirme teknikleri var, günlük hayat içerisinde bu teknikleri kullanarak oldukça fayda sağlıyorum.

Aleyküm selam... Bahsettiğiniz hafızayı kuvvetlendirme tekliflerini de bizimle paylaşsanız, iyi olurdu... s4))
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...

Hz. Mevlana 

fuducuk

Alıntı yapılan: Tuğra - 14 Aralık 2008, 22:01:51
Misvak kullanmak hafızayı güçlendirir,hafıza için dualarda var adetlerince okunması gerekene,bazı gıdalar içinde aynı şey söyleniyor.Bununla beraber bazı şeylerinde yenmemesi gerekiyor bu konu ile ilgili ayrıntılı bilgi ''Marifetname''de vardır.

Hafıza güçlüde olsa,birirlerine birşeyleri izah ederken kaynağına tekrar bakmak da fayda var.

Teşekkür ederim, Mârifetname nedir, nerede bulunur?

Alıntı yapılan: günbatımı - 15 Aralık 2008, 00:14:59
Alıntı yapılan: fuducuk - 14 Aralık 2008, 20:35:47
Selâmün Aleyküm güzel kardeşlerim
Benim bildiğim hafızayı kuvvetlendirme teknikleri var, günlük hayat içerisinde bu teknikleri kullanarak oldukça fayda sağlıyorum.

Aleyküm selam... Bahsettiğiniz hafızayı kuvvetlendirme tekliflerini de bizimle paylaşsanız, iyi olurdu... s4))

Bilinen klasik yöntemler, kısaca bahsedeyim;

Örneğin şifremi oluştururken daha sonra unutmamak için baş harflerden cümel kurarım. Şifrem: byf100a(Ben yarın Fizikten 100 alacağım.)

Bir başka örnek, annem markete gönderiyor. Yumurta, yoğurt, küp şeker, vanilya, gazete ve manavdan da geçerken elma almamı istedi. Hemen hayal ediyorum; yoğurduma şeker kattım, onu yerken misafirin çocuğu yumurtasını yoğurduma döküldü, onu kovalarken elmanın üzerine bastım ve düştüm. Yerdeki gazeteyi gördüm, üzerine vanilya aromalı parfümüm sinmişti gibi...

Arkadaşımın telefon numarasını ezberlemek; 368 95 66 üç=>üçüzlerin 6=altı kirlenmişti. 8=seke seke yanıma geldiler. 9=domuz sesi çıkartıp 5=beşiklerine gittiler 66=altım altım diye ağladılar.

Hayal gücüne bağlı sonuç olarak, bir şeyi hatırlamanın en iyi yolu o şeyi başka şeylerle bağlantılı hale getirmek. Zaten dikkat edilirse boş zamanlarda birşey düşünürken ona bağlantılı olarak başka birşey akla gelir ve çocukluğumuza kadar ineriz. e58))

Günbatımı

Teşekkürler fuducuk... Bu tekniği hatırladım. Fakat pek kullanmıyorum. Hayal gücünü zorlamak gerekiyor sanırım. Gerçi birkaç kez uygulanırsa zor gelmez herhalde...  :)
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...

Hz. Mevlana 

fuducuk

Rica ederim. Zorlamak derken zorlama değil aslında, beynimizi daha fazla aktif hale getiriyor ki bu güzel birşey. yaşlılıkta alzheimer hastalığı riskini bile azaltır. :) Kurgulamak her zaman iyidir.  Belki de bu yüzden yüce Rabbimiz herşeye ibretle bakın diyor. İbret alarak düşünerek bakmak zihnimizi ve hafızamızı geliştirir, tek noktadan bakışı engeller.  &))

lale

Çok televizyon izlemek hafızayı zayıflatır,Allah'ı zikretmek,günahlardan uzak olmak hafızayı kuvvetlendirir.(kelimeyi tevhidde lisanı açar)                                                               yani günahlardan kaçıp,Lailahe illAllah'ı da çok söylersen hedefine ulaşırsın,inş.

Tuğra

Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın Marifetname isimli meşhur eseri.

Ne kadar çok düşünülürse beyin hücrelerinde o kadar gelişme ve açılma olur. :)
〰〰〰〰🐠

fuducuk

Alıntı yapılan: lale - 15 Aralık 2008, 01:20:16
Çok televizyon izlemek hafızayı zayıflatır,Allah'ı zikretmek,günahlardan uzak olmak hafızayı kuvvetlendirir.(kelimeyi tevhidde lisanı açar)                                                               yani günahlardan kaçıp,Lailahe illAllah'ı da çok söylersen hedefine ulaşırsın,inş.

Teşekkür ederim, zikr yapmanın hafızayı kuvvetlendirdiği bilgisini edinmiş oldum. TV gibi insanın etkileşimde bulunmadan yaptığı eylemlerin ise düşünmeyi engelleyip bir çeşit beyine uyuşturucu etki yaptığı da bir gerçek.

İnşAllah ulaşırım, istiyorum. Yapmak istediğim çok şey var.  :dha:

Alıntı yapılan: Tuğra - 15 Aralık 2008, 02:31:13
Erzurumlu İbrahim Hakkı'nın Marifetname isimli meşhur eseri.

Ne kadar çok düşünülürse beyin hücrelerinde o kadar gelişme ve açılma olur. :)

Hatırladım, evet. Okumam gereken bir dünya şey var. Ömür yetmez gibi geliyor sanki...

ay-yüzlüm

ben şöyle duymuştum ve uyguladım hamdolsun çok faydasını gördüm ve görüyorum
halada hergün mutlaka sabah akşam 3 kere okumaya gayret ve devam ediyorum  sizede tavsiye ederim kardeşim

Allahümmerzugnal hıfzel mürseliyn ve ilhamel enbiyai ve fehmel evliyai bike ramike ya ekramel ekramin ve bi rahmetike ya erhamerrahimin

BU DUA ZİHİN AÇIKLIĞI İÇİNDİR.40 SABAH NAZMAZINDAN SONRA GÜNEŞ DOĞMADAN ÖNCE 70 DEFA OKUNUR.BİİZNİLLAHİ TEALA FAYDA GÖRÜLÜR
Yürü dünya yürü bu yol dergaha gider.
Bu yol gama,kedere,acıya,aha gider.
Çıkablirsen eyer bu yokuşu zirveye,
Hüzünlenme o zaman sonu felaha gider.