Büyüklerin elini öpme ve kafa tokalaştırma sendromu

Başlatan Tesniye, 18 Eylül 2008, 21:02:41

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Tesniye

Bayram yaklaşıyor. Büyüklerin ellerinin öpülmesi şekerin dağıtılması gibi olağan ve olması gerek bir gelenek kültürümüzde.

Tanıdığımız anne baba dede vs. nin huyunu suyunu bildiğimiz için yani elini öptürtüp öptürtmeyeceklerini bildiğimiz için rahat oluruz.

Ama ilk defa gördüğümüz ve hoşgelsin denmesi icap eden büyüklerin ellerini öpmeyi hemen gerekli görürüz.
Bazıları öptürür bazıları da sadece tokalaşmayı kafi görür.

İşte yıllardan beri uyuz olduğum şeylerden biridir bu sendrom. Tam elini öpeyim diye tutarsın amcanın elinden, eğilirsin diz hizasına nerdeyse. Sonra birde bakarsın ki elini kararlı bir şekilde tutarak yanaştırtmaz alın hizasına. Sende ofsaytte kalmanın mahcubiyetine benzer bir hal ile dikilirsin amcanın karşısına.
İşte bu komik manzara yıllardır hep kafamda yer etmiştir.

Hatta çok değerli bir büyük zatla randevu aldığımızdan bir kaç gün önce yakınlarına sormuştum özellikle, elini öptürür mü diye ?

Başka bir husus ise kafa tokalaştırma hadisesi. Hadi el öpmeyi az çok kestirirsin diyelim. Yani büyük ve hürmet edilecek tipteki insanlara meyl edersin bu hareket için. Ama kafaları tokalaştırma her türlü yaş ve seviyeden insanla yapılabilen bir hareket olduğu için buna daha çok kafayı takıyorum.

Öyle oluyor ki samimiyet icabı el sıkmanın ardından kafa tokuşturmaya geçmek istiyorsun. Adamın da öyle bir huyu yok. Sen bilmeyince kafasını onun kafasına doğru yönlendiriyorsun. Adam da ayıp olmasın diye gecikme ile kafayı tokuşturmak için kafasını uzatır gibi yapıyor. Sen ilk anda: heralde kafa tokuşturmayan bir tip düşüncesi ile ileri götürdüğün kafanı gerçi çekiyorsun. O arada da o ileri getirmişti kafasını. Böyle sanki ıskatı salat devri yapar gibi bir hale dönüşüyor kafalar. İleri geri.vs.

Sanırım haleti ruhiyemi anlamışsınızdır?

Sizce bunun standartı nedir? Mesela kafa tokuşturmak bir samimiyet alametimidir ya da tokuşturmamak ona verilen ehemmiyetin azlığını mı ifade eder. El öpmek örfimidir dinimidir. Aynı şekilde kafa tokuşturmak. Ve benin gibi ofsayt pozisyonlarına düşmemek için orjinal çözümlemeleriniz var mıdır?

Ezeli sırları ne sen bilirsin ne de ben
Bu muammayı ne sen okuyabilirsin ne de ben
Perde ardında sen ben dedikodusu var amma.
Perde kalktı mı ne sen kalırsın ne de ben..
<< Lüzumsuz Konular Atlası >>

Lika

Esasında yakın aile büyüklerim ve ilim ve takva cihetinden üstün olan büyüklerim  dışında pek de sıcak durmadığım ve yıllardır sorguladığım bir konudur el öpülmesi...Bu konuda çok eleştiri alsam da sonraları bu durumun fıtrî olduğunu öğrendim :)

İslamî kaynaklarda ise çoğunlukla musafahaya rastlıyoruz..Ne erkekler arasındaki kafa tokuşturma ne de hanımlar arasındaki yanak yanağa öpme mevzu..Bunlar daha çok milletlere, toplumlara göre değişen âdetler ve toplumda yaşayan sosyal bir fert olan herkes az çok bunlardan nasibini alıyor ama asgariye indirebilmek elimizde.

Nasıl mı?

Musafaha ile:)

Konu geçmişte çoğu kez farklı şekilde gündeme taşındı:

Alıntı yapılan: muallim_abi - 03 Aralık 2005, 04:53:50
Sual: Bir erkek sevdigi bir erkek arkadasini öpmesinin (yanaktan olsun, dudaktan olsun hatta öpüsmesi) fetvasi nedir?

Cevab: Mekruhtur. Bu fetva İmam-ı Azam ve İmam Muhammed'e aittir. İmam-ı Serahsi'de böyle demiştir. Kerahetin kalkması için, eli öpülen zatın takvasına veya ilmine binaen öpülmesi gerekir. Mesela kişinin hocasının elini öpmesi gibi.

Bir kişinin arkadaşını öpmesi her halde mekruhtur. Bu ister el, ister yanak, ister dudak ve isterse baş olsun.

Ben 'Mü'minlerin emiri' Ali b. Ebi Tâlib'den (r.a) şöyle dediğini işittim:

'Herhangi bir müslümana başkasının elini öpmek helâl değildir.

Ancak  hanımının elini ve şefkatinden ötürü çocuğunun elini öpebilir'.
....

İmam-ı Gazali Hazretlerinin İhya-i Ulumu'd Din

...

Alıntı yapılan: muallim_abi - 20 Aralık 2005, 04:41:24
Eğer karşıdaki kişialim veya adil birisi değil ise, yani öperken dini bir sebeb yok ise, bu tür bir tazim mekruhtur. Evla olan musafahadır. Resulullah Efendimiz de bunu göstermiştir.

Başta verdiğimiz fetva burada da geçerlidir. Tamamen ruhsat için eli öpülen şahsın ilmine hürmet gerekir. Bu ise yaşlılar da, genelde yoktur.

Yukardaki fetva "Fetavayi Hindiyye" den alınmıştı. Bu açıklama da "Dürril-Muhtar" ve bunun haşiyesi "Reddul-Muhtar" kitabından alınmıştır.

Kerahet vardır. Öpmemek ve musafaha evladır.

http://www.sadakat.net/forum/islami-sorulariniz-ve-cevaplari/erkegin-erkegi-opmesinin-fetvasi-nedir-t4396.0.html;msg39093#quickreply
Ne içindeyim zamanın,Ne de büsbütün dışında;Yekpare geniş bir anın Parçalanmış akışında,
Rüzgarda uçan tüy bile Benim kadar hafif değil.Başım sukutu öğüten Uçsuz, bucaksız değirmen;İçim muradıma ermiş Abasız, postsuz bir derviş;
Kökü bende bir sarmaşık Olmuş dünya sezmekteyim,Mavi, masmavi bir ışık Ortasında yüzmekteyim

İsra

Alıntı YapBaşka bir husus ise kafa tokalaştırma hadisesi.

son zamanlarda çok sık rastlar oldum ve açıkçası biraz garipsiyorum.

insanlar neden kafa tokuşturuyor bunun sebebini bilen varsa bize açıklayabilir mi?

Himmet

Tesniye kardeşimi yine tebrik ediyorum.Kendi çevremde kimsenin aklına gelmeyecek, acaibül garaib soruların mucidi olarak görülmemden bazı soruları içimde saklıyorum.Ve birde bakıyorum ki bu kardeşimiz bir cengaver olarak bu soruları tek tek foruma asıvermiş.Bu huyumuz zannederim fazla ince düşünmekten kaynaklanıyor.

El öpme konusu en nefret ettiğim adetlerden birisidir.Ne gereksiz bir davranış biçimi.Kendi aile büyüklerimizin özellikle annemiz, babamız, dedemiz, ninemiz gibi büyüklerimizin ellerini elbette öperiz.Bir kerede değil birkaç defa tekrarlayabilirizde.Mesela ben annemin ve babamın ellerini öpmeyi çok severim.Hatta yanlarında birilerinin ellerini öpüyorsam onlarıda mutlaka öperim.Bizim toplumuzda çok önemli olduğu için hele bu hususta mahremiyet kavramları yer ile bir olduğu için kendi çevrenize çok zor kabul ettiriyorsunuz.Mesela bir enişteniz "ben senin bebekliğini biliyorum" diyebiliyor.Anlatıyorsunuz anlamıyor ve "ben o kadar kötü düşüncelimiyim" vs. diye dargınlıklar oluyor.Kendi sülalemizde bu hususta alıştırana kadar çok zorluklar yaşadık.Neticede mecburen sustular ama aslında hala reddediyorlar.Sırf bu sebeple akrabalarla görüşmek yada memlekete gitmek istemiyordum.Tam kurtulduk derken bu mevzuları hiç bilmeyen bir sülale ile aile bağlarımız oluştu ve haydi sil baştan.Biliyorsunuz yeni evliler için el öpme ziyaretleri yapılır.Sırf bu sebeple ve daha ilk aylarda ailede ve sülalede adınız saygısız! a çıkabilir.Bunu kabul ettirerek sicilinizi temizlemeniz zaman alabilir.  e44))

Yahu bunlara ne gerek var? Gençlere neden bu kadar yüklenilir ve zorla birşeyleri yaptırtmaya çalışılır anlamıyorum.Ne yazık ki gençler evlenmeden önce bunların farkında olmuyorlar.Neticede kendi çevrenizde daha rahat oluyorsunuz ama sülale genişlediğinde hayatın en ciddi diğer yüzü ile karşı karşıya geliyorsunuz.En iyisi eşiniz ve ailenizle birlikte gidip "Mars" ta yaşamak.   e52))
Zâtının, Sıfâtının, Esmâının, Efâlinin Hudutsuzluğunca Şükürler Olsun Yâ RABBİİM..

islam

aslında bazıları x partinin simgesi diye tokuşturuyo ama bilemiyorum e52)) :dgnk