ilim geride kaldi ille de edep ille de edep

Başlatan nisan, 19 Mart 2005, 16:24:35

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

nisan

Yaziyi begendim  :)
Fakat "ilim meclislerinde aradim kildim talep
ilim geride kaldi ille de edep ille de edep " denilmis bu cümleye katilmiyorum

BAHADIRHAN

tamam da sevgili Nisancık; o söz bana ait değil. Hz. Mevlan'ya ait sizlerinde bildiği gibi...
:oops:

nisan

Mevlamiz Mevlana Celaleddin Ruminin de farz olan Ilmin edepten daha ileri de gelidigini söyleyeceginden süphem yok ama o sözü söylemesinden süphe duyarim.

Edep, islami edep, bizler edebi Allahin resulunden ögrendik degil mi, iste bu edebi bilmek onu ögrenmekle olmaz mi, yani edep de ilim sayesinde ögrenilir.

Amellerin en faziletlisi Allaha ve Resulüne imandir. En Faziletli Amel Allaha ve Resulune iman ise buna bagli olan Tevhit ilmi de faziletli hem de her türlü edepten daha faziletlidir.

nisan

Ve iste bu ilme gösterilen ehemmiyetsizlikten zamanimizda Ne Allah ne de Resulü gerektigi gibi taniliyor.

Bize Allah'I tanitan ilmin edebin gerisinde kaldigini iddia etmek bu ilmin faziletini bilmemekten kaynaklanir ki Mevlamiz Mevlana da bunu bilen bir insandir böyle bir seyi söylemesi bana inandirici gelmiyor.

BAHADIRHAN

"Bize Allah'I tanitan ilmin edebin gerisinde kaldigini iddia etmek bu ilmin faziletini bilmemekten kaynaklanir..."

Şimdi edebi bilmeyen, saygıdan anlamayan insan ilim öğrenmeye çalışırken; hal ve hareketlerinde saygı çerçevesi dışına çıkarsa o öğrendiği ilmin hiç kıymeti kalmaz.  Bilmem anlatabildim mi? :oops:

Edep olmazsa o öğrendiğin ilim gerçek ilim değildir. Bazen halk arasında "okumuşsun bilmem ne olmuşsun ama hala adam olamamışsın" derler. edepten kastedilen bu sanırım...

nisan

Edepli olmak cok güzel bir seydir, fakat farz olan din ilmini ögrenmekten üstün degildir.
Edepten anlasilan görgü kurallaridir.  Mesela bir hoca ders verirken ayaklari uzatarak dersi dinlemek  edep disi bir sey olarak algilanir. Ama bu sekilde ilkin edebe önem göstermeyenler mesela ilim derslerine gelip bu sekilde bile olsa din ilmini aliyorlar, edep kurallarina uymasalar bile simdi burada birisi edep kurallarina uymuyor diye ilim meclisinden mi cikartilsin? Aksine  ilim ögrendikce edep nedir onu ögrenir.

Ilimsiz edep nasil Ögrenilir? Bu sorumu cevaplar misin?

nisan

Ayrica demısın kı  'Şimdi edebi bilmeyen, saygıdan anlamayan insan ilim öğrenmeye çalışırken; hal ve hareketlerinde saygı çerçevesi dışına çıkarsa o öğrendiği ilmin hiç kıymeti kalmaz.'

Burada ılmın kıymetı kalmaz demısın Ilmın kıymetı her zaman vardır altını camura atsan kıymetını kaybeder mı?

racül

ilim edebi elde etmek icindir..

sadece ilmi ögretene degil,

ilmin rizasi icin ögrenildigi yaraticiya karsi olan edebi de kapsar bu "edeb"

ilim rizai ilahi yi kazanmak icin söylenen sözler bütünüdür.

edeb ise bunlarin geregince davranmaktir..

ilimden gaye o davranisi elde etmek olduguna göre,

davranis:edeb ilimden önce gelir...

............

Senelerce iktisat fakültesinde firma yönetimi ögrenmekten ziyade,
bir firmanin basinda o firmayi güzelce yönetmenin daha önemli oldugu gibi...

..........

yani...
Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss
                             ehemaliger Bundespräsident

BAHADIRHAN

müteallim

ÂDÂB-I MECLİS
28 - 2 - 2003

Kendini sevdirmek istersen bütün ihvanına

Dikkat eyle meclisin âdâbına, erkânına.

Ekşi çehreyle oturma, verme sıklet bezme sen.

Tatlı dilli ol, güler yüz göster, olma dilşiken.

Sözlerin olsun zarîfâne fakat çok söyleme

Söz güherdir kadrini bil, boş yere sarfeyleme.

Anlatırken parmağınla dürtme halkı elhazer

Zor ile dinletme kendin, olma gayre derdiser

Bahse katma kendine ait ise bir iş hele

Sözde ısrar ü inat etme çıkarma velvele.

Olsa da gâhî lâtife pek latif olmak gerek

Hasılı mecliste bir âdem zarîf olmak gerek

Tıflu bedhular gibi burnun karıştırma sakın

Senden ikrah etmesin huzzâr âdabın takın

Ellerinle oynama, çatlatma sen parmakların

Böyledir de’bü edeb tenhâda kes tırnakların

El yanında kurcalar mı dişlerini bir nikhu

Sümkürüp aksırma ol ihvan içinde rûberû

Gizli gizli söyleşüp îmâ, işâret eylemez

Kendi temkinini bilen izhâru hiffet eylemez

Sen mülâkî olduğun senden büyükse hürmet et

Lâubâlî olma, bak senden küçükse şefkat et.

Yok yere şâyânı nefret etme, sevdir kendini

Nûr-u aynım dinle Sâdî’nin bu nushu pendini.
                                      (Muallim Sâdî H. 1322 - M. 1901)

Hayli arkadaslar edep ve ilimden dem vurmuslar.Edep olmayinca ilim neye yarar.Allah doslarindan birisine kuran okuyan ilim sahibini göstermisler.O büyük zat buyurmuski Peynir cok güzelde it derisine doldurmuslar.buyurmustur.

Edep kurandir.Edep Rasülüllahin Sünneti dir.Edep Allah dostlarinin mübarek halleridir.Yoksa baska bir sey degildir.Ilim edep ile olusa cok kiymetlidir. Edepsiz ilim ilim degil zehirdir.
  Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

nisan

Iletisimde dikkat edilmesi gereken kurallar vardir. Bunlardan birisi de kelimeleri yerinde kullanmaktir. Yani masaya yatak derseniz bundan anlasilan, kelimenin ifade ettigi mana olacak sizin kastettiginiz mana degil.

Türk diline göre edep kelimesinden anlasilan sudur: Toplum töresine uygun davranma, incelik (http://www.tdk.gov.tr/TDKSOZLUK/SOZBUL.ASP?KELIME=edep&GeriDon=0&EskiSoz=)

Ben bir türküm bu kelime arapca asilli olsa dahi ben ancak bunun icerdigi Türkce manasini alabilirm. Eger arapca manasi verilecek olursa bu belirtilir.

Alıntı yapılan: "pamfilya""

ilim rizai ilahi yi kazanmak icin söylenen sözler bütünüdür.

edeb ise bunlarin geregince davranmaktir.

yani...

Burada ilim ve ilim ile amel etme meselesi ele alinmis yani amel yerine edep kelimesi kullanilmis.

"ilimden gaye o davranisi elde etmek olduguna göre... "

Burada da anladigima göre Ilimden gaye ona göre amel etmektir.
Buna katiliyorum. Yani birisi Islami inanci ögrenir ama ona göre amel etmezse yani inanmazsa Islama,  o ZAMAN O ILMI ÖGRENMIS OLMASI KENDISI KURTARMAZ.
Zaten bunu bastan söylemistim Amellerin en faziletlisi AllahA VE RESULUNE IMANDIR. Buna bagli olan ilmin de bu yönden fazileti vardir.

kelimelerin Türkce manalarini göz önünde bulundurarak tekrar ediyorum,"Toplum töresine uygun davranma, incelik " manasindaki edep bu ilimden kesinlikle önde degildir.

nisan

Alıntı yapılan: "pamfilya"

............

Senelerce iktisat fakültesinde firma yönetimi ögrenmekten ziyade,
bir firmanin basinda o firmayi güzelce yönetmenin daha önemli oldugu gibi...

..........

yani...

Bir de bunun ilk olarak edep ile baglantisini anlamadim. Ikincisi O zaman neden iktisat fakülteleri var yani neden insanlar bunu ögreniyorlar. Koyun Firmanin basina firma yönetmenliginden anlamayan edepli birisini  yönetsin firmayi. Firmayi güzelce yönetmek de bir seylerin ögrenimini gerektirir. Yani edep yeterli degildir sadece, ama burada da edep kelimesini belli ki birilerinin belli calismalar sonunda edindigi tecrübeleri icraata dökmesi yerine kullanilmis sanirim

racül

iletisimdeki meslek derslerimin bir cogundaki not durumum seyirlik düzeydeydi..

kabiliyetsizligimden ziyade "islerimin yogunlugundan dolayi"...

yazdigim yaziyi senin semantigine göre de yeniden izah icin vira bismillah demeye "vaktim yok."

Vakti inbisatima rastlarsa bir gün, yeniden denerim.. O güne kadar "metin cözümleme" teknikleriyle ne demek istedigimi kendi semantigine tercüme etmeye calismak düsüyor sana...

basarilar...
Es ist keine Schande hinzufallen, aber es ist eine Schande einfach liegen zu bleiben.
                                                Theodor Heuss
                             ehemaliger Bundespräsident

nisan

Burada yanlislik nedir anlayamadim, yani "Toplum töresine uygun davranma, incelik" manasindaki edebin tevhit ilminden üstün olmadigini savunmak mi.

Bence burada arkadaslar birbirmizi anlama yerine tartisma havasi var.

Ve isin icine inat girince hakikatler görülmez.

Efendimizin söyledigi gibi en hayirli amelin Iman olduguna,  ve bu islam inanciyla alakali olan tevhid ilminin toplum töresine uygun davranmadan daha faziletli oluduguna inaniyorum.

Tevhid inancini saglam bi sekilde ögrenmeyen kisinin küfre düserek dinden cikmasi muhtemeldir. Örnegin Allahin gökyüzünde olduguna inanmasiyla Islam diniyle alakasi kesilmis olur. Edepli olmasi ona hicbir fayda vermez yani onu kurtarmaz.

Diger tarafta tevhit ilmini dogru bir sekilde almis birisinin toplum töresine uygun olmayan bir hareket yapmasi örnegin yolda yürürken yemek yemesi azabi hakettirecek bir sey degildir.

nisan

Ayrica Pamfilya arkadasim mesele edep kelimesini istenilen yöne cekilmesi. Yani her seye edep adini vereceksiniz elinizden gelse.

Her ne ise ben zaten inada dayali bir üslüpla iletisimde bulunuldugu icin devamini uygun görmüyorum. Cünkü yazidigim seyler okunmuyor gibi geliyor.

Yasasin ilim diyorum. Onun sayesinde imanimi korumayi ögrendim. Allah,  Imam Maturiden ve Esariden razi olsun, Onlari hayirla mükafatlandirsin