Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

Zamanı değerlendirmek-İbret-i âlem

Başlatan MAVERA02, 25 Mart 2008, 16:28:30

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

MAVERA02

ZAMANI DEĞERLENDİRMEKLE ALÂKALI İBRET-İ ÂLEM

1. Dr. Börney: Ders vermek için bir talebenin evinden diğerine at üzerinde giderken Fransızca ve İtalyanca’yı öğrenmiştir.

2. Kirk White: Manchester sokaklarında mesaj götürüp getiren bir çocuk iken Latince ve Fransızca’yı yollarda öğrenmiştir.

3. Dagasö (Fransız başbakanlarından): Yemek vaktini beklediği sıralarda o vakti değerlendirerek kitap yazmıştır.

4. Marjorie Holmes (Amerikalı yazar): Dört çocuk annesidir. Yüzlerce makale ve on yedi kitap yazmıştır. Bunu nasıl başardığını iki kelime ile açıklar. “Disiplinliyim ve Planlıyım” der ve ilave eder “Heveslerime karşı koymayı ve zamanımı tanzim etmeyi erkenden öğrendim.”

5. Avrupalı meşhur bir yazar diyor ki: “Tıraş olmaktan tasarruf ettiğim zamanlar zarfında kitaplarımı yazdım.”

6. Avrupalı başka bir yazar: “Eşimin sofra hazırladığı zamanlarda tuttuğum notlar, yazdığım yazılarla bir kitap meydana getirdim.”

7. Edison: Zaman insanın sahip olduğu yegane sermayedir ve başarının ilk şartı da bu sermayeyi akıllıca kullanmasını bilmektir. Edison bir icat için 20 saat çalıştığı günlerden birinde uykuya mağlup olmuş ve yardımcısına yarım saat sonra uyandırmasını tembih ederek istirahata çekilmiş. Yardımcısı Edison’u tatlı ve derin bir uykuda bulunca uyandırmaya kıyamayıp bir saat sonra kaldırmış. Edison uyanır uyanmaz saati sormuş öğrenince de çok sevdiği yardımcısını şiddetle azarlayarak “ne hakla benim yarım saatimi yersin” demiş.

8. Batılı Düşünürler: 24 saatlik zaman diliminin değerlendirilmesini şöyle yapmışlardır. 1. İş, 2. Uyku, 3. Aile ve Sosyal Hayat, 4. Dinlenme, özel merak ve hobiler, 5. Sosyal, dini çalışmalar ve yardımseverlik gayretleri.

9. Lincoln: (ABD Cumhurbaşkanlarından) Çocukluğunda bir çiftçinin yanında ırgat olarak çalışırken,çift süren hayvanlara istirahat verdiğinde kitap okuyarak bazı okulları dışarıdan bitirdiği gibi,bakkal çıraklığı yaparken müşteri olmadığı saatlerde kitap okuyup ders çalışarak Liseyi bitirmiş, daha sonrada hukuk fakültesinden mezun olup baro imtihanlarına girmiş, Avukat olmuş, sonra Cumhurbaşkanlığına kadar yükselmiştir.

10. Peyâmi Safâ: İki yaşında yetim kalan peyâmi safâ, Orta 2.nci sınıfta iken çalışıp âilesini geçindirmek zorunda kaldığından tahsil hayatını bırakmış olmasına rağmen Fransızca gramer kitabı yazacak kadar Fransızca’yı öğrenmiş, bir Avukat kadar hukûkî bilgi, bir Doktor kadar tıbbî mâlumat sahibi olmuştur.

Araştırma-A.Kadir ÖKSÜZ
Doğru olsam ok gibi, yabana atarlar beni
Eğri olsam yay gibi, elde tutarlar beni