Ehli sünnet biri alevi bayanla evlenebilirmi?

Başlatan uzaris, 14 Ocak 2008, 22:17:36

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

uzaris

selamünaleyküm
ehlisünnet biri alevi bayanla evlenebilirmi cevabınızı bekliyorum.Allaha emanet olun

Miftahulkuluub

Konu başlığı: evlilik üzerine

Bu şekilde olacağına şu şekilde değiştirsek?

Ehli sünnet biri alevi bayanla evlenebilirmi?
İncemeseleler    Sadakat.Net    İns SadakatForum  Sevadı Azam

" Derviş isen kardeş takvaya çalış.."

müteallim

Bakara suresi 221. ayetinin bir bölümünün meali şöyle dir: "(Ey mü'minler) müşrik kadınlarla, onlar imana gelmedikçe evlenmeyin... Müşrik erkeklere de, onlar imana gelmedikçe (mü'min kadınları) nikahlamayın... Onlar sizi cehennem'e çağırırlar..." Bazılarına göre Yahudi ve Hiristiyanlar (ehli kitap) müşrik sayılmadığından, bazılarına göre onlar da müşrik olmakla beraber, evlenme konusunda daha sonra gelen Mâide suresi 5. ayeti ile bu ayetin kapsamından (umumundan) çıkarıldıkları için onların kadınları ile evlenmek caizdir ve bunda selefin hemen hemen ittifakı (icma) vardır. Hatta Hz. Osman, Talha, Huzeyfe gibi, kitabî kadınlarla evlenmiş sahabîler de mevcuttur (bk. Cessâs, N/16).

Ancak çocukların terbiyesinde ortaya çıkacak risklerden dolayı bunu da mekruh görenler, harp halinde olunanlarla evlenmenin hiç helâl olmadığını söyleyenler de vardır (bk. Cessâs, N/17; Kurtubî, III/67, 69). Mecusî, putperest ve ateistlerin kadınları ile evlenmek ise ittifakla caiz değildir ve sözü geçen Bakara 221. ayeti ile evlenilmesi yasak edilenler arasında bunların bulunduğu konusunda kimsenin şüphesi yok gibidir (bk. Cessâs, N/16; Kurtubi, NI/70). Rasûlüllah Efendimiz (sav)'in mecusiler hakkında "Karılarını nikahlamaksızın, boğazladıklarını da yemeksizin onlara ehli kitaba davrandığınız gibi davranın" (Râzî, VI/58; Hadis diğer kaynaklarda sadece "... Onlara ehli kitap gibi muamele edin" şeklindedir. bk. Muvatta, zekât 42; Bâcî, el-Müntekâ, N/173; Beyhakî, S. kubra, IX/189; el-Hindî, Kenz, IV/502 (Ibn Ebî Şeybe'den)) buyurması, hem ehli kitabın karılarının alınabileceğini, hem de mecusilerin karılarının alınamayacağını gösterir.

Kendisinin hristiyan veya yahudi olduğunu söyleyen bir kadınla evlenemk caizdir. Nikah geçerlidir.Ancak kimliğinde hristiyan yazdığı halde kendisi ateist olan bir kadınla evlenmek caiz değildir.

Müslüman kadın ve erkek, müşriklerle evlenemez. Müşrik kadın, Allah'a başka şeyleri ortak koşan,örneğîn puta, yıldızlara, ateşe ya da hayvana tapan kadındır.

Allah Teâlâ şöyle buyuruyor: "Ey iman edenler! Allah 'a ortak koşan kadınlarla, onlar iman etmedikçe evlenmeyin... (1)
Bir müslüman erkeğin Yahudi veya hıristiyanlardan bîr kadınla evlenmesinde bir sakınca yoktur.Bu konuda ulema icma etmişlerdir.Ayet-i kerimede şöyle buyuruluyor: "...Sizden önce kendilerine kitap verilenlerden yine hür ve iffetli kadınları, mehirlerini verip nikahlayınız, onlar size helaldir. "(2)

Ehli kitap olan bir kadınla evliliğinin mubah olmasındaki hikmet; bu kadının müslümania evlenmesi sebebiyle Allah'a, peygamberlere, ahiret gününe, İman etme ihtimalidir.

Müslüman bir kadının müslüman olmayanla evlenmesi

Müslüman bir kadının bir kâfirle evlenmesi icma ile haramdır. "Müşrik erkeklerle iman etmedikçe onlara mümin kadınları nikahlamayın. " (3)

Çünki böylesi bir evlilikte, mümin kadının küfre düşmesi korkusu vardır. Koca, karısını kendi dinine çağıracaktır. Kadınlar genelde erkeklerine uyarlar ve onların yaptıklarından etkilenirler ve onları dinlerinde tahrik ederler. (4)
Kadını, kız kardeşi, halası veya mahrem kadınlardan biriyle bir nikâhta toplanamaz..
Bir erkeğin iki kız kardeşi yada kadın İle halasını veya teyzesini bir nikâhta toplaması haramdır. Allahu Teâlâ evlenilmesi haram olan kadınları açıklarken: "Ve iki kızkardeşi birlikte nikahlamanız da haramdır.Ancak cahiliyet devrinde geçen affedilmiş geçmiştir," (5)

Hadislerde de bu konu genişletilerek açıklanmıştır: "Kadın ile hala ve teyzesi bir nikâh altında toplanamaz." (6)
Birbirine çok yakın olan kadınlarla aynı anda evlenmenin yasaklanmasının hikmeti, daha çok ahlakidir. Bu tür evliliklerde birbirine yakın akraba olanları (yani iki kızkardeşi veya yeğenle teyze veya halası ) aynı anda nikahlamak, onlar arasında kıskançlık ve rekabete yol açar. Sıla-i rahîmin kesilmesine sebep olur.Çoğu kere iki kuma birbirleriyle anlaşamaz, uyuşamazlar. Böylesi bir durum haramdır. Bundan dolay: da iki yakın akrabayı aynı anda nikahlamak haram kılınmıştır.

Kuslar gibi ucmasini baliklar gibi yüzmesini ögrendik amma kardesce yasamasini ögrenemedik

mazhar

Ehl-i sünnet bir bayanın,Alevi bir erkekle evlenmesi caiz'midir?

sugibi

evlenecek bayanın, alevi erkeği sorgulaması gerekir. Hulki Cevizoğlunun dediği gibi çeşit çeşit alevilik görüyorum diyor. Kur'an ve mütevatir hadislere muhalif bir inancı yoksa ve Kur'an, mütevatir hadisleri kabul ediyorsa problem yoktur evlenilir. Eğer Kur'an ve mütevatir hadislere ters, zıt bir inanç, akide taşıyorsa bu kişiyle müslüman kadın evlenemez.

azizistanbul

Alıntı yapılan: sugibi - 07 Kasım 2012, 23:52:02
Eğer Kur'an ve mütevatir hadislere ters, zıt bir inanç, akide taşıyorsa bu kişiyle müslüman kadın evlenemez.

Mütevatir hadis kavramı dar bir kavramdır.Onun yerine Sahih hadis ifadesini kullanma daha doğrudur. Özellikle günümüzde hadislere muazzam bir saldırının yapıldığı dönemde fitnecilere yardım etmiş oluruz farkında olmadan.

Bu konudaki problem şudur.:
Hadisleri kabul etmek istemeyen bazı müsteşrik kafalılar sahih hadisin bir alt bölümlerinden sayılan mütevatir hadisi sahih hadisle aynı manada empoze ederek sahih hadis sayısını azaltmaya çalışmaktadırlar.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

mazhar

Alıntı Yapevlenecek bayanın, alevi erkeği sorgulaması gerekir.

Alevi bir kişinin neyi sorgulanabilir'ki?

tarihman

"Ben Aleviyim" diyen kişi, ehl-i sünnet itikadına sahipse bir problem olmaz diye düşünüyorum. Yani Cenab-ı Hakkın varlığına inanıyor, Hz. Peygamberimizin peygamberliğini kabul ediyor, imanın diğer şartlarını aynen kabul ediyor. Ancak, Hz. Ali'yi çok seviyor. Diğer sahebeye de buğz etmiyorsa, ehl-i sünnet itikadına sahiptir, diyebiliriz. Bu gibi düşünen kişi ile evlenmekte beis yoktur. Ancak, İmanın şartlarını kabul etmiyorsa veya "bize namaz farz değildir, bizim namazımızı Hz. Ali kılmıştır" diyorsa, veya "Aslında Hz. Ali peygamberdi, Hz. Muhammed, Hz. Ali'yi kandırarak elinden peygamberliğini aldı" diyorsa, bu kişinin müslüman olduğu düşünülemez. Dolayısıyla İslam Alimleri "böyle kişiyle evlenilmez, kestiği de haramdır yenilmez" diye fetva vermişlerdir.

mazhar

Alıntı Yap"Ben Aleviyim" diyen kişi, ehl-i sünnet itikadına sahipse bir problem olmaz diye düşünüyorum. Yani Cenab-ı Hakkın varlığına inanıyor, Hz. Peygamberimizin peygamberliğini kabul ediyor, imanın diğer şartlarını aynen kabul ediyor. Ancak, Hz. Ali'yi çok seviyor. Diğer sahebeye de buğz etmiyorsa, ehl-i sünnet itikadına sahiptir, diyebiliriz.. Bu gibi düşünen kişi ile evlenmekte beis yoktur.
diyorsunuz...

Diğer söylediklerinizle aynı fikirdeyim. Yukkarıdaki sözlerinizi biraz daha netleştirmemiz lazım.  Alevi kimliği nedir ? Alevi'nin tarifi nedir? Alevi kimlere denir?  Kişi hem Alevi olup,hem de ehl-i sünnet olabilir'mi? olursa nasıl olur..? Alevilik islam içi bir oluşum'mu?yoksa  islam dışı bir oluşum'mu? Alevi kimliğine sahip olan bir kişi sadece Hz. Ali'yi sevmekle,sahabilere buğz etmemekle Ehl-i sünnet olabilirmi? son olarak bu evliliği yapmakta beis yoktur diyorsunuz...bu karararı neye göre verdiniz..?

Bende tam tersi düşünüyorum, Alevi bir bayanın,kadının,hanımın alevi bir erkekle evlenmesi her iki taraf için de uygun değildir. Alevi erkek Ehli sünnet inancına tamamen girerse, Yani sunni müslümanlığı kabul ederse problem olmaz...zerre kadar itikadi bir şüphe kalbinde varsa yine sorun var demektir...

Bu konuda  fıkhi bilgileriniz varsa açıklayabilirmisiniz..?

sugibi

Alıntı yapılan: mazhar - 08 Kasım 2012, 11:04:16
Alıntı Yapevlenecek bayanın, alevi erkeği sorgulaması gerekir.

Alevi bir kişinin neyi sorgulanabilir'ki?

O halde Alevilik ve Alevi 'nin tek anlamı var olduğunu mu söylüyorsunuz? Buyrun o zaman siz anlatın Alevilik ve Alevi 'nin tanımını. Kaynaklarıyla izah edin. Bakın bakalım kaç çeşit alevilik varmış bizde görelim.

Ben bilmiyorum bu konuda Alevi ileri gelenlerinin kendi aralarındaki ihtilaflarını? Siz biliyorsanız tüm çeşitleriyle, kaynakları ile birlikte izah edin. Hep beraber öğrenmiş oluruz. Bu alevi çeşitlerinden belki bir veya bir kaçı ehli sünnet inancına uygun olabilir. Hiçbir çeşidi uygun değildir diyorsanız dediğim gibi yazın, bizde öğrenelim.

Kişiyi sorgulamadan akidesinin bu alevi çeşitlerinden hangisine uygun olduğunu nasıl bileceksiniz?

Alıntı yapılan: azizistanbul - 08 Kasım 2012, 11:00:55
Alıntı yapılan: sugibi - 07 Kasım 2012, 23:52:02
Eğer Kur'an ve mütevatir hadislere ters, zıt bir inanç, akide taşıyorsa bu kişiyle müslüman kadın evlenemez.

Mütevatir hadis kavramı dar bir kavramdır.Onun yerine Sahih hadis ifadesini kullanma daha doğrudur. Özellikle günümüzde hadislere muazzam bir saldırının yapıldığı dönemde fitnecilere yardım etmiş oluruz farkında olmadan.

Bu konudaki problem şudur.:
Hadisleri kabul etmek istemeyen bazı müsteşrik kafalılar sahih hadisin bir alt bölümlerinden sayılan mütevatir hadisi sahih hadisle aynı manada empoze ederek sahih hadis sayısını azaltmaya çalışmaktadırlar.

Ehli sünnet mütevatir derecesine ulaşmayan sahih hadisleri kabul etmeyenleri sapık, dalalet ehli olarak görmüştür. En hafif tabiri ile bu konuda ehli sünnet imamları arasında sahih hadisleri inkar edenlerin küfrü hakkında ihtilaf vardır.

Sapık bir kimseyle evlenmek ile kafir bir kimseyle evlenmenin hükmü aynı değildir. Sapık inanca sahip bir insanla evlenmek ne kadar doğrudur orası ayrı bir konu.

mazhar

Alıntı YapO halde Alevilik ve Alevi 'nin tek anlamı var olduğunu mu söylüyorsunuz? Buyrun o zaman siz anlatın Alevilik ve Alevi 'nin tanımını. Kaynaklarıyla izah edin. Bakın bakalım kaç çeşit alevilik varmış bizde görelim.

Sugibi kardeşim,Ben, kısaca aleviliğin tarifini sordum. Var'mı tarifi ? Varsa nedir... Soruyu ben sordum,cevabı ben beklerken,siz de soruma soruyla cevap veriyorsunuz...!

İlgilendiğin için teşekkür ederim.Ben araştırmacı  değilim, işimi gücümü bırakıpta şimdi aleviliğin tanımı nedir ? onun araştırmasını ve kaç çeşit alevilik var,onu mu araştırayım. Eğer bu konuda gerçekten bilgi sahibi olmak istiyorsanız...Alevi ve Bektaşiliğin merkezi olan İran'ın Kum kentindeki 'mollalara' müracaat edin çok daha detaylı bilgi alırsınız.

Şimdi ben alevilikle ilgili bilgi aktarsam arkası gelir, bu sefer Rafiziliğn tarifi istenir. Ehl-i sünnet vel cemaat olan bizler, bu gibi yaşantımız da,hayatımız da bize çok fazla faydası olmayacak konuları değil de, daha faydalı güzel bilgileri öğrenebilirsek iyi olur diye düşünüyorum.

Ben de şöyle bir soru sorabilirim...Malezya da yirmi milyona yakın üyesi(bağlısı) olan bir tarikat var. bu tarıkatın adını biliyormusunuz..? bu tarikat hakkında araştırma yapmayı düşündünüz'mü? gibi...

azizistanbul

Alıntı yapılan: tarihman - 08 Kasım 2012, 12:44:15
"Ben Aleviyim" diyen kişi, ehl-i sünnet itikadına sahipse bir problem olmaz diye düşünüyorum. Yani Cenab-ı Hakkın varlığına inanıyor, Hz. Peygamberimizin peygamberliğini kabul ediyor, imanın diğer şartlarını aynen kabul ediyor. Ancak, Hz. Ali'yi çok seviyor. Diğer sahebeye de buğz etmiyorsa, ehl-i sünnet itikadına sahiptir, diyebiliriz. Bu gibi düşünen kişi ile evlenmekte beis yoktur. Ancak, İmanın şartlarını kabul etmiyorsa veya "bize namaz farz değildir, bizim namazımızı Hz. Ali kılmıştır" diyorsa, veya "Aslında Hz. Ali peygamberdi, Hz. Muhammed, Hz. Ali'yi kandırarak elinden peygamberliğini aldı" diyorsa, bu kişinin müslüman olduğu düşünülemez. Dolayısıyla İslam Alimleri "böyle kişiyle evlenilmez, kestiği de haramdır yenilmez" diye fetva vermişlerdir.

sizin tarif ettiğiniz kişiler caferilerdir  ancak bunlarda diğer sahabe konusunda sıkıntılıdır.ama ibadet ve iman konusunda ehli sünnete biraz daha yakıntır. 

eğer bir kişi aleviyim diyorsa ilk üç halifeye buğz etmesi gerekir. Etmiyorsa zaten alevi değildir.

Bu sebepten dolayı alevi eğer sünni müslümanların  dininden uzaklaşıp Allahı bile inkar edebildiği gibi. Alevi vatandaşta alevilik kültüründen uzaklaşıp ehli sünnet çizgisinde inanıyorsa o zaten alevi değil ehli sünnettir.

ancak olaya sosyolojik olarak bakarsak ki benim kendi sülalemde olan bir durumdur.
siz her ne kadar saygılı ve sevgili bir aleviyle evlenirseniz evlenin ve evlendiğniz kişi gerçekten hoşgorülü olsun. Onun ailesi ve sülalesininde evlendiğiniz kişinin aynı olması mümkün değildir. Yani sizin görüşlerinize değer veren eşinizin annesi size dünyayı dar edebilir. ve bunun altından da kalkamayabilirsiniz. Her şeyi bir tarafa bırakın doğacak çocuklarınız ortak elemandır. ve onların üzerindeki etkiniz en fazla yüzde elli olur eğer hanımsanız bu oran daha da aşağılarda olması muhtemeldir.
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

sugibi

Alıntı yapılan: mazhar - 09 Kasım 2012, 23:12:42
Alıntı YapO halde Alevilik ve Alevi 'nin tek anlamı var olduğunu mu söylüyorsunuz? Buyrun o zaman siz anlatın Alevilik ve Alevi 'nin tanımını. Kaynaklarıyla izah edin. Bakın bakalım kaç çeşit alevilik varmış bizde görelim.

Sugibi kardeşim,Ben, kısaca aleviliğin tarifini sordum. Var'mı tarifi ? Varsa nedir... Soruyu ben sordum,cevabı ben beklerken,siz de soruma soruyla cevap veriyorsunuz...!

İlgilendiğin için teşekkür ederim.Ben araştırmacı  değilim, işimi gücümü bırakıpta şimdi aleviliğin tanımı nedir ? onun araştırmasını ve kaç çeşit alevilik var,onu mu araştırayım. Eğer bu konuda gerçekten bilgi sahibi olmak istiyorsanız...Alevi ve Bektaşiliğin merkezi olan İran'ın Kum kentindeki 'mollalara' müracaat edin çok daha detaylı bilgi alırsınız.

Şimdi ben alevilikle ilgili bilgi aktarsam arkası gelir, bu sefer Rafiziliğn tarifi istenir. Ehl-i sünnet vel cemaat olan bizler, bu gibi yaşantımız da,hayatımız da bize çok fazla faydası olmayacak konuları değil de, daha faydalı güzel bilgileri öğrenebilirsek iyi olur diye düşünüyorum.

Ben de şöyle bir soru sorabilirim...Malezya da yirmi milyona yakın üyesi(bağlısı) olan bir tarikat var. bu tarıkatın adını biliyormusunuz..? bu tarikat hakkında araştırma yapmayı düşündünüz'mü? gibi...

Ben sizin alevileri araştırmanız gerektiğinden bahsetmedim. Siz soru sordunuz "Alevi bir kişinin neyi sorgulanabilir  ki" Verdiğim cevapta neyi sorgulanması gerektiğini anladınızı düşünüyorum. Yoksa sizin Alevilerin kimliklerini araştırmanızın zorunlu olduğunuzu kastetmiyorum. Evlenecek bayanın evlenecek erkeği araştırmasından bahsediyorum.

mazhar

Alıntı Yap Evlenecek bayanın evlenecek erkeği araştırmasından bahsediyorum.

Aynı şeyden behsediyoruz...aziz kardeşim anlatmış, hem maddi(sosyal) hem manevi sorumlulukları var.Ben de diyorum'ki Kişi alevi ise bayan neyini araştırıyor...olmaz... olamaz.fıtrata aykırı..!