Haberler:


X adresimiz

Ana Menü

Moskova Fatihi

Başlatan afka, 24 Aralık 2007, 22:20:23

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

afka

Moskova’da Kuran Kursu Açarak Müslamanlara Hizmet Veren Hasan Arıkan Hoca Taka’ya konuk oldu.

Hasan Arıkan Kimdir?



1937 Antalya-Alanya doğumlu olan Hasan Arıkan tahlisini İstanbul’da tamamladıktan sonra uzun yıllar ülkemize din adamı olarak hizmet etti. Görev yaptığı illerde ve beldelerde binlerce talebe yetiştirmiş, aynı zamanda dini eserler yazmış ve bu görevlerine halen 5 yıldır, yurtdışında (Moskova’da) devam etmektedir. Doğu Karadeniz ve özellikle Trabzon’da 23 yıl vaizlik ve din hizmetleri ile sevilen bir şahsiyet oldu. Hasan Arıkan hocayı ramazan bayramı sebebiyle ziyarete geldiği Trabzon’da bulduk ve güzel bir sohbet yapma şansını yakaladık.



‘İki ülke yakınlaşıyor’



‘Rus çocukları bizim kursta okuyorlar. Anası babası geliyor diyor ki, ‘Sizde okuyunca daha bir hürmetkar oluyor. O anne ve babada islam dinine ayrı bir ilgi duyuyor. Rusya’da Moskova’da, mükemmel bir ortam var. İnanıyorum ki bizler, 2 ülkenin daha da yakınlaşması için önemli bir misyon üstlenmişizdir. Devlet Başkanı Putin, iç siyasete karışmadıktan sonra müslümanlara büyük ilgi gösteriyor.’




Bugünkü konuğum emekli vaiz Hasan Arıkan. İlim adamı olan ve birçok kitaba imza atan Hasan Arıkan hoca din hizmetlerine Rusya’nın başkentti Moskova’da kuran kurslarında devam ediyor. Arıkan ziyarette sorularımızı cevaplarken, Moskova da önemli bir hizmet verdiklerinin altını çizdi. İş adamlarımıza da, ihracaat konusunda uyarılarda bulundu:




TAKA: Hocam Trabzon, Erzurum ve ardından Moskova’ya gittiniz. Her yerde önemli bir kitle buluyorsunuz, sizde bir mıknatıs mı var?




ARIKAN: Rusya’nın Türk Cumhuriyetleri ayrıldıktan sonra ki nüfusu 145 milyon resmi kaynaklara göre bunun 23 milyonu Müslüman. Hatta halkın ifadesine göre 37 milyon Müslüman var. Moskova 16 milyon nüfuslu bir metropol. Bunun 2 milyonunun müslüman nüfus olduğu biliniyor. Onlara din hizmeti veriyoruz. Bu hizmetimize Rusya’daki Türkler büyük destek oldu, Ruslar da ilgi duydu.




TAKA: Artık Hasan Arıkan hoca Moskova’da biliniyor öyle mi?



ARIKAN: Moskova’da 6 cami var, kurslar da var. Öyle zaman oluyor ki bizim camimiz de yaklaşık 1000 kişiyle Cuma namazını kılıyoruz. Buradan gelen işadamlarımız bu manzara karşısında gözyaşı döküyorlar ve şükrediyorlar.



TAKA: İbadete sınırlama yok mu Rusya’da?



ARIKAN: Putin gölgesinden korkan bir lider değil. İçişlerine karışmama konusunda kararlı. Ama diğer türlü Türkmen olsun Tatar olsun, Azeri olsun herkesin dinini öğrenmesine müsaade ediyor ve bu konuda bölge müftülerine destek oluyor.



TAKA: Sıkıntılarınız oluyor mu, 1988 öncesinde adım atmakta zorlandığımız Moskova’da şimdi din eğitimi veriyorsunuz, kolay mı bu?




ARIKAN: Zaman, zaman zorluk çektik. İlk zamanlar Suudi Arabistan vahhâbileri gelmiş. Onlar İçişlerine karışmışlar. Çeçenistan’da ki savaş gibi. Onların pasaportlarına kırmızı damga vuruldu ve sınır dışı edildiler. Onlar giderken bazı tahribatlar da yaptılar. Rus hükümeti haklı olarak kızdı. Müslüman halk orada İslam kimliğinden vazgeçmemiş. Çocuklarını okutmaya çalışıyorlar, bizde onlara yardımcı oluyoruz.



TAKA: Sizi de incelediler mi, yüz yüze görüştüler mi, kimsiniz nereden geldiniz diye?



ARIKAN: Orada istihbarat çok güçlü. Birkaç kez geldiler. Ben kendilerine “İslam dininin müdahaleci olmadığını ve Kuran da ‘sizin dininiz sizin, bizim dinimiz’ bizim diye ayet olduğunu” ifade ettim. İkna oldular. Bakıyorlar, inceliyorlar ve karar veriyorlar. Türkiye’ye gelmeden önce Vlademir’de mescit açılışına gittim. Büyük bir vilayet ve merkez. Moskova’ya 500 kilometre mesafede..Müslüman halk var. Vali hazırlık yapmış. Müftüler dini elbiseleriyle gelmiş. Cüppelerinde de lale var. Bende merak etmiştim. Lale’nin seçilmesini? EBCED hesabıyla ‘Allah anlamına’ geliyor. Laleyi sembol olarak kullanmışlar. Hepsinin yakalarında var. Vali bizi şehir dışında karşıladı. Valinin yanında Emniyet Müdürü, Belediye Başkanı var. Orada gelen misafirlere tepside ekmek ve tuz tutuyorlar, adetleriymiş!... Mescit yapılmış ve hazırlanmış. Minarenin başına âlem konulacak.



Başına hilal konulmuş. Bütün dünyada İslamiyeti temsil eder Hilal. Bunu minarenin başına oturtmak için vinç getirmişler. Bu hilal minarenin tepesindeki yerine oturtulduğunda inanın duygulandım ve ağladım. Kurban kestiler. Papaz 2 yıldır mescidin açılmasına karşı çıkıyordu, Müslümanlara zorluk çıkarmış. Ancak Putin burada da tavrını koymuş ve açtırmış..




TAKA: Yeni din adamlarına ihtiyaç var mı Rusya’da?




ARIKAN: Hem de çok. İslam’a karşı büyük ilgi var. Bazı Rus vatandaşlar hatta Kaymakamlar da dinimizi öğrenmek istiyor. Tataristan’da Bolgar denen büyük bir kent var. Orada her yıl İslam’ın kabul edilmesi sebebiyle şükran günü yapılıyor. Tüm Kafkaslardan ve Rusya’dan Müslümanlar toplanıyor.



Sakal-ı Şerif getiriliyor ve onun altında 10 binlerce kişi toplanıyor ve 1 saat süren şükran duası yapılıyor. Namaz kılınıyor yemekler yeniyor. Çok feyizli ve güzel bir gün oluyor. Rusya müspet ilime destek veriyor. Putin yönetiminin şu ana kadar İslama yönelik bir baskısı söz konusu değil.



Bolgar nükleer denizaltıların bulunduğu bir kent. Yeni yeni halka açılıyor. Böyle bir kentte, şükran günün tertip ettik. Çok şükür.




TAKA: Rusya’daki bu çalışmalarınız basından destek buluyor mu?




ARIKAN: Yusuf bey inanır mısınız, Rusya’da gazeteler manşet attı, Bolgar’da ki şükran günüyle alakalı: Kalplerin ısıtıldığı gün!... Rusya’da çok esnaf ve tüccarımız var. İki ülke yakınlaşıyor. Bizde bu yakınlaşmaya destek olacak olan adımları atıyoruz.




TAKA: Bizim iş adamlarımızı nasıl buluyorsunuz, başarılılar mı?




ARIKAN: Şöyle. Rusya’da büyük bir pazar var. Bu pazarın önemli bir kısmını sebze ve meyve ithalatı oluşturuyor. Rusya çok soğuk bir ülke. Özellikle Sibirya tarafında sebze ve meyve yetişmiyor. Sürekli olarak ithalat yapılıyor. Ama üzüldüğüm bir nokta var. Rusya pazarı Hollanda’nın elinde. Neden diye merak ettim? Hollanda meyve ve sebzesini kargo uçaklarıyla getiriyor ve meyve örselenmiyor, tazeliğini kaybetmiyor. Marketlerde bozulmadan tüketime sunuluyor. Bizim sebze ve meyve Antalya bölgesinden Trabzon’a, oradan feribotla Sochi veya Rusya’ya, Moskova’ya gelinceye kadar 10 ila 15 gün geçiyor, meyve bu sürede hasar görüyor



Bu bizim için çok büyük bir dezavantaj ve bizde kargo taşımacılığı sistemine dönebilmeliyiz. Bizim idarecilerimiz bununla ilgili çalışma yapmalılar. Bu şartlara rağmen yinede geliyor sebze ve meyvelerimiz. Moskova halinde Türk esnafları var. Yazıhaneleri var. Forkliflerle indiriliyor. Klimalı depolar var. Ama daha etkin olmalıyız.






TAKA: Peki Rusya’nın soğuğu bu yaşta sizi etkilemedi mi, nasıl alıştınız?




ARIKAN: Alıştık soğuğuna. 3-4 aylık bir süre yaz yaşıyoruz. Orası serin oluyor, Rusya’da Moskova’dan geçen nehir donuyor ve nehir taşımacılığı yapılamıyor. Kar temizleme çalışmaları mükemmel, sanki bir kar temizleme ordusu var! Yolları hemen açıyorlar, sıkıntı yoktur. Evler merkezi sistem ısıtmalıdır. Doğalgaz ile ısıtma ve daima sıcak su mevcuttur.



TAKA: Hasan Arıkan hoca’ya karşı bir ilgi geliştiğini biliyoruz, bundan rahatsız olan var mı, yoksa memnunlar mı?



ARIKAN: Müslümanlar tarihlerinde kimseye baskı yapmadılar. İslam da zorlama yoktur. Dinde zorlama yoktur. Tebliğ var. Anlatacaksın. İster kabul eder ister etmez. Biz bununla görevliyiz. Akıl ve mantık dinidir İslamiyet. Avrupa’da düşünen insanlar Müslüman oluyor Tataristan ve Rusya Müslümanları kendi arzularıyla dinimizi seçtiler. Müslümanlar fetih için gittikleri yerde bile zorlamada bulunmadılar.



Kudüs Hz Ömer’in zamanında sulhla fethedildi. Hazreti Ömer zorlamadı. Vergi aldı sadece. O da lazım. Askerini bakacak ve koruyacak. Fakat daha sonra haçlılar ne yaptı? Bütün Müslümanları kılıçtan geçirdiler. Yahudileri sinagoglarıyla yaktılar. Daha sonra İslam kumandanı Selahattin Eyyûbî döneminde 2.kez Küdüs fethedildi ve katliam yapılmadı!... Dileyenlere istediği yere göç etme hakkı da tanındı. Müslümanlar hiçbir zaman zulmetmediler.



Düşünenler, ABD’de Rusya’da Müslüman olan birçok insan var. 50 bin Rus müslüman oldu. Rus çocukları bizim kurslarda okuyorlar, hoca oluyorlar!... Küçük çocukları okutuyoruz. Anası babası geliyor diyor ki, “Sizde okuyunca daha bir hürmetkâr oluyorlar. O anne ve babada İslam dinine ayrı bir ilgi duyuyor. Rusya’da Moskova’da mükemmel bir ortam var. İnanıyorum ki bizler, İki ülkenin daha da yakınlaşması için önemli bir misyon üstlenmişizdir.



TAKA: Değerli hocam, Türkiye zor bir süreçten geçiyor neler söyleyeceksiniz, birlik ve beraberliğe ihtiyacımız var?



ARIKAN: Bizi bölmek parçalamak isteyenler her dönem olmuştur. Son yaşanan terör saldırılarını Ulus olarak kınıyoruz. Şehitlik mertebesi çok büyük bir mertebedir. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. En büyük mertebede onlar var. Türkiye’nin birlik bütünlüğe ihtiyacı var. Bu birlik bütünlüğü sağlamak için imanlı ahlaklı bir neslin yetiştirilmesi lazım. İlime önem vermemiz lazım. Tarihimizi çok iyi bilmemiz lazım. toplumun büyük bir çoğunluğu maalesef tarihimizi okumuyor.



TAKA: Trabzon’u nasıl buldunuz?



ARIKAN: Bayağı gelişmeler var. Özellikle sahil yolu çok değiştirdi Trabzon’u. Trabzon bizim sevdamızdır. Trabzon daha da gelişecek ve biz bununla her zaman gurur duyacağız.



TAKA: Hocam son mesajınız ne olacak?



ARIKAN: Taka Gazetesi’nin merkezini çok modern buldum. Trabzon bölgesine böyle bir tesisi kazandıranları tebrik ediyorum. Doğrusu bölge basınının lokomotifi olmuş. HÜRYOL Gazetesi’de var. Fikir hayatı ne kadar gelişirse toplumlar o ölçüde gelişirler.

Sünnet, "Asrı Saadeti" çağa taşımaktır

yetgin

Allah(C.C) onları dinimize ve kuranımıza hizmette muaffak kılsın,AMİN

kavak68

Allah ve sevgilileri o ve arkadalarının yar ve yardımcısıdır.