Dünyanın En Güzel Örtüsü Nasıl Yapılıyor?

Başlatan enfa, 31 Ekim 2007, 13:31:44

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

enfa

Kabe Örtüsü Hazırlanışı saf ipek kullanılarak dokunan altın işlemeli örtü, Kabe-i Şerif Örtü Fabrikası'nda 3 aylık bir çalışma sonucu dokunuyor.Mekke'de bulunan Kabe-i Şerif Örtü Fabrikası, yılın sadece 3 ayında çalışıyor ve sadece Kabe'nin örtüsünü dokuyor. Toplam alanı 658 metrekare olan örtü 14 metre uzunluğunda, 101 santimetre genişliğinde ve 47 parçadan oluşuyor. Her yıl yenisi ile değiştirilen örtü daha sonra müzede ziyarete açılıyor.Altın ve gümüş ipliklerle işlenen, siyaha boyanmış saf ipekten, 16 parçadan oluşan ve yaklaşık 17 milyon Suudi Arabistan Riyali'ne malolan örtünün üzerinde jakard üslubu ile işlenmiş ‘‘La ilahe illAllah Muhammedin Resulullah. Allah Celle Celalühü. SübhanAllahi vebihamdihi subhanAllahi el Azim. Ya hannan, ya mannan’’ ibareleri bulunuyor.Birisi Kabe kapısının örtüsü olmak üzere beş parçadan oluşan örtü için, 450 kilo ipek iplikten 658 metre kumaş dokundu. Boyama, dokuma, basma, işleme ve toplama döneminden geçen Kabe'nin örtüsü için, 47 top kumaş kullanıldığı öğrenildi.Örtü, Kabe'nin dört duvarından sırayla değiştiriliyor. Asansörle Kabe'nin üzerine çıkan görevliler, saldıkları iplerle Kabe’ni
n yeni örtüsünü yukarıya çekip, aşağıya salıyorlar. Daha sonra altta kalan eski örtüyü indiriyorlar.Kabe örtüsünün değiştirilmesi esnasında Mekke’de sadece 'yerli' halk bulunuyor. Çünkü hacıların o sırada Arafat'ta bulunmaları gerekiyor.Böylece karışıklık olmadan degiştiriliyor.

Zaman diyorum, biraz daha zaman.Dilimin ucundaki kelimeler bu kış donmazsa bir dahaki yıl uçmayı öğrenecekler!

Fatihan

Teşekkürler.Sanırım geçen yıllarda bir türk firması da dikmişti...

Nihle

Henüz bugün yeni umreden gelmiş bir arkadaşımı ziyarete gittim..
Çok yakından resimleri vardı...

Ne denirki her hali ile çok hoş,çok huzurlu...Teşekkürler..
Sanmam ki taleb-i devlet ü cah etmeğe geldik!!
Biz aleme bir YAR için ah etmeğe geldik!!..

hocaoğlu

Teşekkürler enfa kardeş  Yakından çekilmiş üzerine işlenmiş ibarelerin resminide ben aktarayım Altın oluğun altından çekilmiş iki resim..

Mal cimrilerde, Silah korkaklarda, Yönetim akılsızlarda olursa iş bozulur...Hz Ebu Bekir (r.a.)

Fatihan

Nihle

Biz Türkiye olarak altın oluk tarafına yöneliyormuşuz...

Ve osmanlının yaptırdığı müezzinlik de altın oluk tarafında...şimdi kullanılmıyor ama öyle idi zamanında..bu yüzden çok kıymetli olduğunu söylemiş di hocamız..
Sanmam ki taleb-i devlet ü cah etmeğe geldik!!
Biz aleme bir YAR için ah etmeğe geldik!!..

kelam olsun

Hey gözümüzün nuru kabe-i muazzemım benim sana varsakta kararan yüzümüzü gözümüzü sürsek inşAllahurahman..AMİN  diyelim kardeşler inşAllah....

turab

Alıntı yapılan: maksat kelam olsun - 02 Mart 2008, 03:24:15
Hey gözümüzün nuru kabe-i muazzemım benim sana varsakta kararan yüzümüzü gözümüzü sürsek inşAllahurahman..AMİN  diyelim kardeşler inşAllah....

Gönülden Amin! diyorum kardeşim
Allahım!Ahirete mani olan dünyadan,ölümün iyiliğine engel olan hayattan ve amelin hayrına mani olan emelden sana sığınırım

n.i.h.a.l

resimler çok güzel bizle paylaştığın için teşekkürler
nihall

uzgun

resimler çok güzel . yarabbim inşllh oralara gidip kendini görmeyi kokusunu içimize çekmeyi ..bütün kardeşlerimize nasip eylesin Allahım aşkınla yanıp tutuşan ben fakir kulunada nasip eyle yarabbim..

Günbatımı

Çok güzel resimler, teşekkürler paylaşım için...

Allah c.c. gönlünde olan ve olmayan cümle Ümmet-i Muhammed'e nasib etsin oralara gidip, gereğini yapmayı inşaAllah!
Dua'sız üşürmüş yürekler!
Sana bir dua eden olsun, senin de bir dua ettiğin...
Bilmezsin hangi kırık gönlün duasıdır karanlıklarını aydınlatan,
Sana ummadık kapılar açan.
Bilmezsin kimin için ettiğin duadır, seni böyle ayakta tutan...

Hz. Mevlana 

azizistanbul

Osmanlı zamanında istanbullu genç kızlar bu örtüyü işlerler ve Hac zamanı yaklaştığı zaman Surre Alayları ile Haremi şerife gönderilirdi .
جُلُوسُكَ سَاعَةً عِنْدَ حَلَقَةٍ يَذْكُرُونَ اللهَ خَيْرٌ مِنْ عِبَادَةِ اَلْفِ سَنَةٍ

Tuğra

Şimdi bu maraş işini işleyebilecek çok yetenek var Türkiye'de
〰〰〰〰🐠

mardin

bende tüm bu güzel dileklere canı gönülden  katılıyorum.
ibadetin eftali devamlı olanıdır.