Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

Bişr-i Hafi Hazretlerinden

Başlatan antepli, 26 Nisan 2006, 13:31:22

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

antepli

Bişr-i Hafi. Evliyânın büyüklerinden. Genç. Günah çukuruna düşmüş yuvarlanıyor yuvarlandıkça batıyor...

Bir gün Gecesini içki masalarında sabahladığı bir gecenin günü. Sarrhoş. Evinin yolunu tutturmuş, gidiyor, gitmeye çalışıyor. Yürüyor. O da ne? Bir kağıt, üstünde Besmele yazılı bir kağıt.  İçi cız ediyor. Eğiliyor. Çamurların içinden Besmele yazılı kağıdı alıyor. Hiç Allah'ın ismi yerde olur mu, çamurlar içinde  olur mu, bin bir düşünce bin bir ah ediş. Kağıdı öpüyor, çamurlarını siliyor, temizliyor, evine götürüyor, güzel kokulare sürüyor ve eveinin en güzel yerine asıyor.

O gece âlim bir zât bir rüyâ görür. Rüyâda,'' Git, Bişr'e söyle! İsmimi temizlediği gibi onu temizlerim. İsmimi büyük tuttuğu gibi büyültürüm. İsmimi güzel kokulu yaptığı gibi, onu güzel ederim. İzzetime yemin ederim ki, onun ismini dünyada ve âhirette temiz ve güzel eylerim'' denildi.
Bu rüyâ, üç defa tekrar etti. Rüyâ gören kimse, sabah olunca, Bişr-i Hafi'yi arayıp meyhanede buldu. Mühim haberim var diye içeriden çağırdı. Bişr geldiğinde, gelen zâta dedi ki:
-Kimden haber vereceksin?
-Sana Allahü teâlâdan haber vereceğim. Bunu duyan Bişr, ağlamaya başladı ve sordu:
-Bana kızıyor mu, şiddetli azap mı yapacak? Rüyâyı sonuna kadar dinleyince arkadaşlarına dönüp şöyle söyledi:
-Ey arkadaşlarım! Beni çağırdılar, bundan sonra bir daha beni buralarda göremiyeceksiniz.
O zâtın yanında hemen tövbe etti. Bu anda ayağında ayakkabı bulunmadığı için, hiç ayakkabı giymedi. Sebebini soranlara,''Söz verdiğim zaman yalınayaktım, şimdi giymeğe hayâ ederim'' derdi.

Ayakkabı giymediği için kendisine ''Hafi'' (yalınayak)denilmiştir.
Bu dünyanın cefasından sefasına sıra gelmez.gafil olmayın ilme çalışın geçen günler geri gelmez...

nicksiz

hulefai rasidin

Alıntı YapO zâtın yanında hemen tövbe etti. Bu anda ayağında ayakkabı bulunmadığı için, hiç ayakkabı giymedi. Sebebini soranlara,''Söz verdiğim zaman yalınayaktım, şimdi giymeğe hayâ ederim'' derdi.

Ayakkabı giymediği için kendisine ''Hafi'' (yalınayak)denilmiştir.

burasını hiç duymamıştım doğrusu
paylaşımınız için Allah razı olsun
dünyanın taşı yağsa başıma illa  dostun gülü öldürür  beni:(

kenz

Nefsim için en güvendiğim amelim, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’in ashâbına sevgi ve hürmetimdir. Böbürlenmen, kendi ibâdetini çok, başkasınınkini az görmendir.

Malınız varken aç sabahlamanızı, malınız yokken tok sabahlamanıza yeğ tutarız (tercih ederiz).Âdemoğlunu dünyâda tâkip eden musîbetlerin başında, sevdiklerinden ayrılması gelir.

İki haslet vardır ki, kalbe sıkıntı verir: Çok konuşmak, çok yemek.Kişi gazabını yenmedikçe, takvâ sâhibi olamaz.

Konuşmak hoşuna giderse sus, susmak hoşuna gidince konuş.İnsanların sırlarını ortaya çıkaracak sorular sorma.

Müminin izzeti, insanlardan uzak durmasıdır. Şerefi ise gece namaz kılarak ayakta durmasıdır.Ana ve babanın evlatlarına duâları, peygamberin ümmetine olan duâsı gibidir.

Verâ, şüphelilerden temizlenmek ve her an nefisle muhâsebe etmektir.

Kötü insanlarla arkadaşlık yapmak, hayırlı insanlara sû-i zan etmeye sebep olur.Cimrinin yüzüne bakmak, insanın kalbini karartır.

Şâyet insanlar Allâhü Teâlâ’nın büyüklüğünü düşünselerdi, O'na isyân etmezlerdi.

Akıllı kimse, hayrı ve şerri bilen kimse değildir. Akıllı kimse hayrı gördüğünde ona tâbi olan, şerri gördüğünde ondan kaçınan kimsedir.Ölümü hatırladığın zaman, dünyânın güzelliği ve şehvetleri senden gider.

Kötülüklerini gizlediğin gibi iyiliklerini de gizle.

Kişinin ameli az olursa,düşünce ve sıkıntıya mübtelâ olur.

fazilet takvimi-29.01.2005
İNSAN akli ile melekleşen nefsi ile iblisleşen bir aciptir İNSAN
İNSAN kendi kabahatini bilmeyen cehli ile dünyalara sığmayan bir mağrurdur İNSAN
İNSAN bütün zaaf ve acziyyetine rağmen kudrete kafa tutan taşkın bir şaşkındır İNSAN
İNSAN maziye bağlı hâle aldanmış istikbali gözler bir taştır İNSAN

Vuslat Yolcusu

Alıntı yapılan: "enfa"Allah razı olsun kenz kardesim paylasımın icin :x

Gül_Sultan

Alıntı yapılan: "enfa"Allah razı olsun kenz kardesim paylasımın icin :x
:x
Dünya geçer, İnsan göçer ancak kurtuluş Müttakîlerindir.

kenz

Kardeşlerim, dün öldü, bu gün can veriyor. Yarın henüz doğmadı. Zamanın kıymetini bilin.

Ömrü boş işler peşinde harcamayın. Şöhretten sakının. İnsanlar bir gün över yarın söverler.

Ölçünüz Allah rızası olsun. Şükredin. Bütün azalarınızla şükrederek gerçek şükredenlerden olun.

Sadece dille şükreden kişinin şükrü az olur. Gözün şükrü bir hayır gördüğü zaman ibret almak.

Şer gördüğü zaman örtmektir.

Kulağın şükrü bir hayır işitirse onu ezberlemek,şer işitirse onu unutmaktır.

Ellerin şükrü harama uzanmamaktır. Midenin şükrü helal yemek.

Ayakların şükrü harama gitmemektir. Kim böyle yaparsa gerçek şükredenlerden olur.

Öfkelenmeyin. Öfke ve şehvet insanı küfre götürür.

Kişi gazabını yenmedikçe takva sahibi olamaz.

Sabredin. Sabır güzeldir. Susmak sabırdandır.

Makamların en yükseği fakirliğe sabretmektir.

"Ahmağa bakmak, gözü ağlatır, cimriye bakmak da kalbi daraltır".

"Tasannu' yapmamaya değil, onu terketmeye çalış".

"Seninle şehevât arasında demirden bir duvar olmadığı müddetçe, yaptığın ibadetlerin tadını bulamazsın".

"Dua, günahları terketmektir."

Dünya ve ahiret rahatınız için kötü ahlak sahipleriyle görüşmeyin. Ey mü´minler nefsinizin kölesi olmayın...

"Halkın kendisini bilmelerini ve tanımalarını arzu eden bir kimse, ahiretin (ve bu maksatla işlediği amelin) hazzına varamaz."

"Eğer halkın seni bilmelerini arzu ediyorsan, bil ki, dünya sevgisinin başı işte bu arzudur."

"Arifler öyle bir taifedir ki, Hak Tealâ'dan başkası onları (gerçek hüviyetiyle) tanımaz ve ancak Allah-u Tealâ'nın rızası için kendilerine hürmet ve itibar edilir."

(Hilye, Kuşeyrî Risalesi, Keşfu'l-Mahcûb, Nefehâtü'l-Üns, Tezkiretü'l-Evliyâ)

İNSAN kendi kabahatini bilmeyen cehli ile dünyalara sığmayan bir mağrurdur İNSAN
İNSAN bütün zaaf ve acziyyetine rağmen kudrete kafa tutan taşkın bir şaşkındır İNSAN

kenz

Bir gece rüyamda Fahr-i Alem sallAllahü aleyhi ve sellemi gördüm. Bana dedi ki: - Ya Bişr, bilir misin. Allah senin kadrini akranın arasında niçin yüceltti? - Hayır, ya ResûlAllah! dedim. Buyurdular ki: - Benim sünnetime ittiba etmen, salih kimselerin hizmetinde bulunman, din kardeşlerine va'z ü nasihat etmen, ashabımı ve ehl-i beytimi sevmen, seni menâzil-i ebrara isâl etti