Haberler:

X adresimiz

Ana Menü

Ne yaparsınız?

Başlatan aık hamalı, 01 Temmuz 2008, 16:30:20

« önceki - sonraki »

0 Üyeler ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

ihvan

isra kardeşim güzel söylersinde.....uygulayabilsek...şeker mi var acaba

hayat yolu

ben cok cabuk sinirlenirim ama bu huyumu hiç sevmiyorum fakat neyapabilirim onuda bilmiyorum sizin biöneriniz varsa söyleyin

Su

Gün boyu sinirlenebileceğimiz o kadar çok durumlarla karşılaşıyoruz ki..Tepkiyse farklı farklı olabiliyor.Genel olarak sinirlendiren mevzuuyu sesli bir şekilde izah etmeye çalışıyorum..gözlerimi pörtletim sesimi yükseltirirm :)

Aslında kendimde gördüğüm bu dışarıdan ne derler bimem ş5))

fasulye

Sinirlendiğimde birkaç fasıl ağlarım

aydeniz

durgun sular gibiyim, kolay sinirlenemem,eğer sinirlenirsem kolay sakinleşemem..

enfa

Hiç belli olmaz nasıl tepki vereceğim, rahatlatmak için de uğraşmayız genelde.

Zaman diyorum, biraz daha zaman.Dilimin ucundaki kelimeler bu kış donmazsa bir dahaki yıl uçmayı öğrenecekler!

Emir-ül Bahr

Alıntı yapılan: hayat yolu - 13 Aralık 2008, 03:02:14
ben cok cabuk sinirlenirim ama bu huyumu hiç sevmiyorum fakat neyapabilirim onuda bilmiyorum sizin biöneriniz varsa söyleyin

Öfkelenince oturun, öfkeniz geçmezse yatın! (Ebu Davud)

(Kibirden kaynaklanan) Öfke şeytandandır. Şeytan ateşten yaratıldı. Ateş su ile söndürülür. Öfkelenen abdest alsın! (Ebu Davud)

Euzü besmele çekip kul euzüyü okuyun bu sure kişinin iradesini zorlayan etkenlere karşı etkili bir silahtır.

Bazı uyguladığım yöntemler ise şöyle ;

- Susmak.

- Eğer öfkelendiğim kişi sustuğum zaman bunun bir tepki olduğunu anlamayacak kadar nadan ise bulunduğu mekanı terk edip ses ve göz menzilinden çıkıncaya kadar uzaklaşmak.

- Öfkemi yenemezsem nefsim için kalp kıracağımı günaha gireceğimi hatırlamaya çalışmak.

- Öfkemi yenemezsem aklımın bulanacağını ve öfkelendiğim kişiye karşı savunmasız kalacağımı hatırlamaya çalışmak. (Öfkesini yeneni, Allahü teâlâ korur ve düşmanını ona boyun eğdirir. (Buhari)

- Öfkelendiğimiz zaman nefes kontrolümüzü de kaybederiz mümkün mertebe derin nefes alıp kontrolü sağlamaya çalışmak.

- Dışarıya çıkmak, bolca nefes almak, gökyüzüne bakmak, duymamazlıktan gelmek, varsa yapılması gereken başka bir iş ile meşgul olmak v.b :)

Eğer bunları uygulamayı başaramamışsak maalesef kırıcı olabiliyoruz.

Tabi bunlar öfkenin kullanım amacından ziyade nefis hesabının karıştığı durumlar için geçerli. Zevce, aile gibi mahremiyatlar gadap ile korunur. İslam ve Müslümanlar'a karşı işlenen cürümlerde kırılan kalp ve kemiklerin hesabını tutmaya gerek olmaz.

Ey Nebi, kâfirlerle (silahla) ve münafıklarla (öğütle, delille, belgeyle) cihad et, (öğüt de kâr etmezse) onlara sert davran! Onların gidecekleri Cehennem, ne kötü yerdir. (Tevbe 73, Tahrim 9)

Hiddet ümmetimin seçkinlerine (iyilerine) gelen bir haslettir. (Taberani)

Amaç öfkeyi yok etmek değil kontrol edebilmek ve doğru yerde doğru zamanda kullanabilmektir.

Hani reklamda diyor ya kontrolsüz güç güç değildir başarabilirsek öyle :)
Gönlünün idrakını duyacaksın
Gönlünü şiirlere, sazlara söyleteceksin
Bütün bunlara söyletemeyecek sırların varsa
Susacaksın...

Hz. Mevlana

sustundag

Bu konuda kendimi çok geliştirdiğime inanıyorum. Bundan bir kaç yıl önce çabuk sinirlenen ve baçukta barışan biriydim. Ama artık daha az sinirleniyorum, daha doğru sanırım biraz sabretmesini öğrendim. Sinirlendiğimde o da insan hata yapabilir, bak senin de hataların var deyip kendime talkinde bulunuyorum. Çok faydasını gördüm. Artık kolay kolay kimseye sinirlenmiyorum...

ene dost

Hiç belli etmeyip sustuğum da olur, karşısına geçip ağladığımda.
Boşverdiğimde olur.. Genelde susuyorum ama...
Nakşibendi beyazdır, leke kabul etmez. (Gavs-ı Sani)