"Beni bir sen tanıdın, sen de yanlış tanıdın" sözü insan değil de bir gıda için söylense idi, her halde maden suyu olurdu. Bu eşsiz mineral deposunda neleri doğru, neleri yanlış biliyoruz?
Mineral deposu sıvının marifetleri
Maden suyu, Türkiye’de kaynak olarak en bol bulunan ama kıymeti az bilinen doğal kaynaklarımızdan. O kadar farkında değiliz ki adını bile doğru söylemiyoruz. Çoğu kişi, maden suyu ile sodanın farklı şeyler olduğunu dahi bilmiyor. Maden suyu, şimdi de Avrupa Birliği süreci ile çerçevesinde yeni bir isimle anılmaya başlamak durumunda. Avrupa’daki genel adından hareketle “mineralli su” denilir oldu. Beypazarı Maden Suyu Genel Müdürü Niyazi Ercan’a, maden suyu ile soda arasındaki farkı sorduk.
“Maden suyu” ile “soda” aynı şey mi, farkı var mı?
- Maden suyu, içerdiği bütün mineraller ve karbondioksit gazı ile birlikte yerkürenin çatlaklarından yol bularak yeryüzüne çıkar. Tamamen doğal, hiçbir katkısı yoktur. Soda ise suya, karbondioksit gazı ilave edilmesiyle elde edilen, tamamen yapay olan bir içecek.
FAZLA İÇMENİN SAKINCASI VAR MI?
Maden suyu tüketiminin bir sınırı var mı?
- Maden suyundaki mineraller, vücudumuzda vitaminlerin vücut tarafından alınmasına yardımcı olurlar. İçerdiği zengin kalsiyum ve florür gibi mineraller nedeniyle özellikle çocuklar, hamile kadınlar ve yaşlıların daha fazla maden suyu içmeleri gerekir. Uzmanlar günde en az 2 litre civarında su ve maden suyu tüketilmesini öneriyor.
Çocukların maden suyu içmesinde bir sakıncası var mı?
- Maden suyunun bugüne kadar bilinen hiçbir zararı görülmedi. Tam aksine vücudumuza onlarca yararı bulunuyor. Büyüme çağındaki çocuklar kalsiyum, demir, çinko, florür gibi minerallere yetişkinlerden daha fazla ihtiyaç duyuyorlar. Bu ihtiyacı karşılamanın en iyi yolu bolca süt ve doğal suları tüketmeleridir. Maden suyunun içerdiği kalsiyum kemik yapısının, florür de ağız ve diş sağlığının gelişmesi için son derece yararlı.
Hamilelikte maden suyu içilmesinin sakıncası var mı?
- Tam tersine, hamilelerin maden suyuna normal insanlardan daha fazla ihtiyacı var. Hamilelik, beslenmeye özel önem verilmesi gereken bir dönem. Anne adayı bebeği besleyebilmek ve gelişmesini sağlamak için normalden daha fazla gıda, sıvı, mineraller ve vitaminlere ihtiyaç duyar. Bu katkıyı doğal yoldan sağlayabilmenin en önemli ve en kolay yollarından biri, düzenli olarak maden suyu tüketimi.
CİLDE TONİK ETKİSİ YAPIYOR
Maden suyunun cilde yararlı olduğu tezi doğru mu?
- Maden suyu içerdiği zengin mineraller vücudumuzun birçok bölgesine olduğu gibi cilt için de yararlıdır. Gece yüz temizliği yapıldıktan sonra maden suyu ile cildinizi yıkadığınızda onun ihtiyaç duyduğu besinleri vermiş olursunuz. Burada önemli olan cildi yıkadıktan sonra kendi halinde kurumasını sağlamak. Bunu kimileri, sprey şeklinde yüzüne kullandığı da oluyor.
Çokça duyulan iddialardan birisi de maden suyunun böbrek taşı yapması. Bu doğru mu
- Böbrek taşlarının oluşmasının temel nedeni, yetersiz miktarda sıvı tüketimi. Yeterli ve düzenli miktarda su ve maden suyu almayan bünye, böbrek taşı oluşumuna neden oluyor. Düzgün su ya da maden suyu tüketimi yapanlarda böbrek taşı oluşması ihtimali, diğer insanlardan daha düşük. Böbreklerinde taş oluşmuş insanlara maden suyu tüketmeleri tavsiye edilmiyor. Ama normal bünyeler için hiçbir sorun yok. Dahası, düzenli kullanım böbrek taşı oluşumunu engelliyor.
Maden suyu tüketimi, dünyada ya da Avrupa’da ne kadar?
- Biz her konuda Avrupa’yı örnek almaya kalkıyoruz ama maden suyu tüketiminde aklımıza getirmek istemiyoruz. Avrupalı kişi başına yılda 150 litre maden suyu tüketiyor. Bu oran Türkiye’de 3 litrenin altında bulunuyor.
Türkiye aslında Avrupa’nın doğal mineralli sular açısından en zengin coğrafyasına sahip. Ne var ki, yıllık 65 milyon litre olan bu kaynağın sadece yüzde biri şişeleniyor. yüzde doksandokuzu boşa akıyor. Süt tüketimi de kısıtlı olan Türkiye, bundan dolayı kemik erime hastalığında çok ileri bir noktada.
MADEN SUYU KALP KRİZİ RİSKİNİ ORTADAN KALDIRIR
Maden suyunun son kullanma tarihi var mı, bozulma ihtimali var mı?
- Bir kere maden suyu, cam şişede ve kapağı açılmadığı takdirde kesinlikle bozulmaz. Ürünlere son kullanma tarihi konulmasının tek nedeni, dolumdan sonra belirli bir süre geçtiği zaman sadece kapak ve ambalajdan dışarıya karbondioksit gazı kaçması ve azalmasıdır. Ayrıca kapağı açıp bardağa doldurulan maden suyu da bir süre beklerse sadece gazı kaçar. Taşıdığı mineraller ise kesinlikle kaybolmaz. Besleyici değerini kaybetmez.
Düzenli maden suyu tüketiminin kalp krizlerini önlediği söyleniyor. Bu ne kadar doğru?
- Maden suyundaki minerallerden magnezyum, hücre içerisinde potasyumdan sonra en yoğun olarak bulunan katyondur. Hücre zarı, hücre içi ve hücre çekirdeğindeki birçok biyolojik olaylarda etkilidir ve kas ile sinirlerdeki elektrik uyarılarının iletilmesini sağlar. Kalp krizi geçirenlerde en çok magnezyum düşüklüğü görülür. Damar sertliğine yol açan damarlardaki yağ ve kalsiyum birikmesi de magnezyum eksikliğinden oluştuğu biliniyor.
Kalsiyum vücudumuzda en fazla bulunan elementtir.
TÜLLERİNİZ İLK GÜNKÜ GİBİ BEYAZ
Kemik yapısının yanı sıra kas kasılmalarının düzenlenmesine, sinir uyarılarının taşınmasına, hücre zarlarında iyon değişimine, hormonların, sindirim enzimlerinin salgılanmasına yardımcı olur. Yaşla ilgili kemik kayıplarını ve kırılmalarını önler. Kalsiyum sadece süt ve doğal sularda bulunur. İçerisinde kalori ve kolesterol olmadığı için maden suyu, kalsiyum açısından süte en iyi alternatif olmaktadır.
Kalsiyum zengini doğal mineralli sular, menapoz döneminde kadınlarda ve ileri yaşlarda erkeklerde kemik erimesinin önlenmesi ve tedavisinde yeterli kalsiyum desteği sağlanmasında önemli bir seçenektir.
Maden suyunun beslenme dışında bilinen başka faydaları var mı?
- Maden sularının yardımı ile pencerelerde sararan tüllerin ilk günkü gibi beyazlatılması mümkün. Çamaşır makinanızın deterjan kutusuna deterjan ile birlikte iki şişe maden suyu (kesinlikle meyveli değil, sade maden suyu) doldurun. Normal yıkama yaptığınızda bembeyaz bir tülünüz olacak.
ekoyol