Nar ve fındık gibi birçok besini ünlü yapan Prof. Dr. Mehmet Öz’ün yeni gözdesi enginar.
İşte Prof. Dr. Mehmet Öz’ün tavsiyeleri;
Çay ve kahve yerine ıhlamur içilmeli. *
Sarımsak vücudu koruyan hücreleri destekleyip tansiyonu düşürdüğü için her gün 1 diş tüketilmeli.
* Türkiye'de bol üretilen taze fasülye, özellikle çiğ olarak yenmeli.
* Semizotu içindeki Omega 3 nedeniyle son derece faydalı. Çiğ yenirse, daha da yararlı.
* Et yiyecekseniz, yanında mutlaka çiğ domates de olmalı. Çünkü domatesin içindeki likopen adlı antioksidan, etteki zararlı Omega 6'ları yararlı hale dönüştürüyor.
* Kayısı çok yararlı ancak günde 1 avuçtan fazla yenmemesi gerekiyor.
* Her sabah aç karnına içilen bir bardak ılık suyun ardından bir avuç ceviz tüketmek sağlık için çok faydalı.
* Lahana zayıflamak isteyenler için çok sağlıklı bir sebze.
* Zeytinyağının içinde çok faydalı yağlar mevcut ve bunlar fasülye, domates gibi doğal besinlerle karışınca, vücuda muhteşem bir etkisi oluyor.
* Öz, sofradan asla eksik edilmemesi gereken besinler arasında enginarın önemli yer tuttuğuna dikkat çekiyor. Enginar, karaciğeri koruyor, içinde bol miktarda B vitamini var. Ayrıca vücut enginarı çok kolay hazmediyor.
* Mehmet Öz, her gün muhakkak en az 1 muz yenilmesi gerektiğini söylüyor.
* Başta kırmızı renkli olmak üzere tüm sebze ve meyvelerde vitamin bulunduğunu belirten Mehmet Öz, narın bu meyvelerden ayrılan tarafını ise şöyle açıkladı: "Narda, E vitamininden 20 kat daha güçlü olan polifenol maddesi bol miktarda bulunur. Antioksidan özelliği olan bu madde, aynı zamanda kalp hastalıkları ile cinsel problemleri önler."
* Sabahları aç karnına, bir büyük bardak su için.
* Ayran, içeriğindeki yoğurt bakterilerinin antikanserojen etkisiyle, kanserin başlangıcını önler. Kalsiyum, potasyum içermesi nedeniyle, özellikle kemik ve dişlerin oluşumuna olumlu etki yapar. A, D, B2, B6, B12 vitaminleri ile protein deposu olma özelliğini taşır. Ayranın içine karabiber ekleyin. Karabiber; mide ve pankreasın salgısını artırır. Sindirimi kolaylaştırır. Kan şekerini düşürür. Bağırsaklarda gaz oluşmasını önler. Kan yapımına destek olur. İştah açar. Enerji verir. Sakinleştirir. Dışarıdan masaj yapmak suretiyle, ağrılı kaslara fayda sağlar.
* Şeftali, kalp rahatsızlıklarını ve kanseri önler. Bol miktarda C vitamini, potasyum, A vitamini ve folik asit içerir. Sindirim sistemini çalıştırıp, hazmı kolaylaştırıyor. Böbreklerin ve safra kesesinin düzenli çalışmasını sağlıyor. Cinsel isteği artırıyor. Şeftalinin, sabahları aç karnına yenilmesi öneriliyor.
* Haftada bir akşam balık yiyin. Balık, kalp hastalığını ve felci önlüyor. Kemikleri koruyor. Astım tehlikesini azaltıyor. Prostat kanserini önlüyor. Kırışıkları gideriyor. Mutluluk veriyor.
* Günde 32 mg flavonoid alın. Kanın temizlenmesine yardımcı olan bu madde; çay, üzüm, kızılcık, soğan, domates ve portakalda bulunur.
* Her gün 250 gr. domates suyu ya da sosu tüketin.
* Avokado, çikolata ve çilekten vazgeçmeyin.
* Bunamaya karşı her gün zerdeçal tüketin.
* Folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinin önemli olduğunu unutmayın. Kuşkonmaz, brüksel lahanası, börülce ve ayçiçeği folik asit açısından zengindir. B6 en çok tavuk, muz ve domates püresinde; B12 ise somon, ton balığı, köfte ve kepekli ürünlerde bulunur.
Haber3